DE BESTE DROP OOIT. MET LIEFDE, ZONDER GLUTEN EN GELATINE

De Beste ZOUTE Drop Ooit - PITTIG ZOUT

DE BESTE DROP OOIT - PITTIG ZOUT

Wanneer je zegt de beste drop ooit te maken (en, mocht dat nog niet duidelijk zijn: dat zeggen wij bij Klepper & Klepper), dan moet je soms stappen maken die nog nooit zijn gemaakt. Risico’s nemen die nog niet eerder zijn genomen. Ideeën bedenken waar niemand nog aan gedacht heeft. En keuzes maken waardoor anderen zullen denken dat je ze niet allemaal meer op een rijtje hebt. Daar moet je mee om kunnen gaan. Als je zegt de beste drop ooit te maken, dan moet je accepteren dat je niet altijd begrepen zult worden.

 

Tot nu toe kozen we er bij Klepper & Klepper voor om de bekende weg te bewandelen. En die beter te bewandelen dan wie dan ook. Met als gevolg de Beste Drop Ooit in de smaken volzoet, mildzout, honing en laurier.

K&K_Packshot_pittigzout_def_NL

ZEEWIER IN DROP: ZIJN ZE GEK GEWORDEN?

Maar bij de totstandkoming van de Beste Pittig Zoute Drop ooit, besloten Klepper & Klepper het net even wat anders aan te pakken. Nu zult u zeggen: maar er zijn toch wel meer pittig zoute dropjes te vinden op dit aardbolletje? En dat klopt, maar geen van die dropjes is pittig zout vanwege het ingrediënt waardoor de Beste Pittig Zoute Drop ooit pittig zout is.

Zeewier.

Ja, je leest het goed. De Beste Pittig Zoute Drop Ooit is zo heerlijk pittig zout, doordat er zeewier in zit. Hoe dat zo kwam? Dat kwam zo.

OP ZOEK NAAR UMAMI SMAAKERVARINGEN

Op een fraaie dag was Klepper Jr. bij de Japanner gaan eten. En Japanners hebben, zo weet u misschien wel, een naam voor de vijfde basissmaak. Het is een smaak die niet zoet te noemen is maar ook niet zout. Hij valt eigenlijk maar moeilijk te omschrijven. Gelukkig hebben de Japanners er een woord voor bedacht. Het is een smaak die, als je ‘m proeft, eigenlijk voor directe voldoening zorgt: umami.

Het woord umami betekent letterlijk heerlijke smaak. In 1908 bewees de Japanse scheikundige Kikune Kikeda dat er naast zoet, zuur, zout en bitter een vijfde basissmaak bestaat. De smaak umami is te vinden in een stofje dat glutamaat heet. Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt zoute en zoete smaken. Het zit bijvoorbeeld in belegen kaas, champignons, ketchup en… zeewier.

Dus toen Klepper Jr. ergens eind 2021 eens bij Klepper Sr. aanklopte met het idee een umami dropje te maken, kwamen ze al snel op de mogelijkheid om zeewier toe te voegen. Ze dachten er even over na. Lieten het rusten. Dachten er weer over na. Lieten het weer rusten. En moesten op een gegeven moment constateren dat het idee hen maar moeilijk losliet.

HET WONDERGOEDJE GENAAMD ZEEWIER

Een dropje met zeewier. Dat klinkt zo krankzinnig dat het wel eens zou kunnen werken. Bovendien heeft zeewier niet alleen een umami smaak, het heeft ook een zalige, zilte smaak. Die door umami nog eens extra wordt aangezet. Als je dat in drop stopt, zo redeneerde Klepper Sr., dan zou dat wel eens een heel fraai, pittig zout dropje kunnen opleveren.

Los van de heerlijke pittig zoute umamismaak, heeft zeewier bovendien nog wel meer aardig eigenschappen. Zo is het een goede bron voor ijzer en eiwitten. En zit het boordevol mineralen, zoals fosfor, calcium en jodium. Niet dat je daar ook maar iets van merkt als je een dropje eet (daarvoor zijn de hoeveelheden te klein), maar van het idee alleen al voel je jezelf gezonder worden.

En zeewier is ook nog eens goed voor het milieu. Mits je het op verantwoorde manier oogst. Want wat bomen boven het water doen, dat doet zeewier onder water: CO2 uit het water halen. En wanneer zeewier CO2 uit het water haalt, kan het water weer CO2 uit de lucht opnemen. Zodat er minder CO2 in de atmosfeer komt te zitten. Door zeewier in de beste drop ooit te stoppen, stimuleren we de zeewierkweek en helpen we dus mee om CO2 uit de lucht te halen.

Kortom, als het lukt om echt lekkere drop met zeewier te maken, dan hebben we met recht een dropje dat we De Beste Drop Ooit mogen noemen.

TIJD OM TE EXPERIMENTEREN MET DROP EN ZEEWIER

Dus gingen Klepper & Klepper het lab in om eens goed te experimenteren met zeewier en drop. Klepper & Klepper wilden zoals gezegd een pittig zoute drop maken. Die miste namelijk nog in het smaakpallet. De mildzoute variant kent een hoop fans, maar er is daarnaast behoefte aan iets met een beetje meer pit. Zo’n dropje dat je direct rechtop doen zitten als je het in je mond stopt.

Eenvoudig was het niet, kunnen we wel vertellen. Zeewier laat zich moeilijk in drop vangen. Maar, zoals wel vaker wanneer Klepper & Klepper hun zinnen hebben gezet op iets: uiteindelijk zal het lukken. Als je maar lang genoeg blijft zoeken. En vervolgens vaak genoeg laat testen op de markten waar Klepper & Klepper nog steeds wekelijks staan. Bereid zijn om zo nu en dan terug naar de tekentafel te gaan. Te falen. Uit je eigen as herrijzen. En weer vol goede moed opnieuw beginnen.

VIJF HOEKEN VOOR DE VIJFDE SMAAK

Hoeveel versies er van de Beste Pittig Zoute Drop Ooit over de markt van Alkmaar gegaan zijn, durven we niet te zeggen. Maar uiteindelijk is het gelukt om een dropje te maken dat elke verwachting overtreft. Als vorm hebben Klepper & Klepper het dropje vijf hoeken gegeven. Dit vanwege de umamismaak van het zeewier: umami wordt wel de vijfde smaak genoemd, vandaar vijf hoeken.

Maar genoeg gebabbeld. The proof is in the eating of het dropje zeggen ze in Engeland altijd. Oftewel: tijd om de Beste Pittig Zoute Drop Ooit in je mond te nemen. Doe je ogen dicht. Laat ‘m even op je tong liggen. Zuig erop. Stop ‘m even in je wang. Probeer te bedenken wat je proeft. Proef wat er zo bijzonder aan is. En besef: dit is dus die befaamde vijfde smaak. Verstopt in zeewier verstopt in een dropje. Umami nog aan toe.

PRODUCTINFORMATIE

Wil je meer weten over de productinformatie, bewaarcondities, voedingswaarden of allergenen van De Beste Drop Ooit – Pittig zout?