Onze delegatie wordt hartelijk ontvangen door Willem en Huub Klepper bij hun rijk gesorteerde snoepkraam. Vader en zoon hebben weinig aanmoediging nodig en de verhalen rondom het ontstaan van Klepper & Klepper komen dan ook al snel los.
Het begin
Willem Klepper, 26 destijds, stond op Valentijnsdag 1990 voor het eerst met zijn eigen snoepkraam op de Alkmaarse markt. “Windkracht 7, storm en regen. Mijn vader en moeder kwamen kijken, maar het weer was zo vreselijk dat ze in de auto bleven zitten”, vertelt hij. Maar Klepper hield meteen van zijn werk, hij leerde z’n klanten kennen. Ben, Jan en Hannie; Wilma die altijd op woensdag komt. “Ze zijn onderdeel van mijn leven, ik zie ze vaker dan mijn eigen zussen.” Toen hij zijn 25-jarig marktjubileum vierde, wilde hij zijn klanten daarom iets geven: een dropje met zijn naam erop. Hij wist precies hoe het moest smaken, een paar jaar geleden had hij korte tijd een dropje verkocht waarover al zijn klanten laaiend enthousiast waren.
Het eerste eigen dropje
Bij de ontwikkeling van dat dropje -waarbij de grootte, smaak en bite bepalend waren voor het slagen ervan- was de mildzoete smaak dan wel goedgekeurd door zijn klanten, maar omdat het een te lange droogtijd bleek te hebben was het destijds al snel weer uit de productie genomen. Maar Klepper drong aan bij een bevriende dropfabrikant: hij wilde echt díe smaak. Om de droogtijd te verkorten verving de fabrikant het tarwezetmeel door aardappelzetmeel en liet hij de gelatine achterwege. ‘Toevallig’ werd Kleppers dropje daarmee geschikt voor mensen die geen gluten willen en past het ook in het menu van vegetariërs en veganisten. Met een traktatie op je verjaardag is het wellicht makkelijk complimenten scoren, maar: “De klanten kwamen ervoor terug!” Kleppers zoon Huub studeerde destijds commerciële economie en vond dat het tijd werd voor een chiquere verpakking. “Zijn best verkopende, eigen product, verkocht hij in dezelfde suffe plastic puntzakjes als de rest”, vertelt Klepper junior. ‘De Beste Drop Ooit’ zetten vader en zoon in koeienletters op de nieuwe verpakking. Huub, grinnikend: “Zo hoort dat op de markt: je roept dat jouw product het beste is”.
“‘De Beste Drop Ooit – zetten vader en zoon in koeienletters op de nieuwe verpakking. Huub: Zo hoort dat op de markt: je roept dat jouw product het beste is”
Dat smaakt naar meer
Intussen vroegen Kleppers klanten op de markt waar de zoute variant bleef. Willem sloeg aan het googelen en concludeerde dat ongeraffineerd Keltisch zeezout uit Bretagne het ‘beste zout is wat bestaat’. De eerste variant mislukte: “Je proefde geen zout.” De tweede variant: “Té zout.” De derde keer was het raak en was de mildzoute variant geboren. Willem Klepper: “Dat is zo mooi aan de markt: je krijgt meteen te horen of het een top is, of een flop”. Op de achterzijde van de zakjes mildzoute drop staat ook weer een staaltje klare taal van de marktkooplui: “Daar zijn we weer, Klepper & Klepper! Het grote succes van de beste drop ooit smaakte naar meer. Naar een zout dropje om precies te zijn. Na maanden van experimenteren en testen is het ons gelukt: de beste zoute drop ooit is werkelijkheid. Natuurlijk bevat ook dit dropje geen gelatine en geen gluten. Wat er wel in zit: Keltisch zeezout. Dat heeft extra mineralen en is volgens sommigen goed voor je bloeddruk. Volgens anderen is dat flauwekul. Maar flauwekul of geen flauwekul: de smaak van dit mildzoute dropje is onovertroffen! Logisch, want het is nu eenmaal de beste zoute drop ooit. Al zeggen we het zelf”. Dat nodigt uit tot proeven toch?
Sinds enkele maanden heeft Klepper & Klepper ook honingdrop in productie genomen. De honing die erin wordt verwerkt is afkomstig uit de Biesbosch. Samen met imkers uit de streek (die rekening houden met het leefmilieu van mensen, planten en bijen) wordt de beste streekhoning verzameld die aan hoge standaarden en kwaliteitsnormen voldoet. De bijen verzamelen nectar uit verschillende bloemen, waaronder de springbalsemien. De honing die uit hun bijenkasten wordt geoogst is heerlijk zoet en zacht van smaak. Het is dan ook goed te verwerken in hun speciale samenstelling van de honingdropjes. Wel 12% honing gaat erin, in tegenstelling tot bestaande soorten honingdrop waar vaak maar 0,1% honing of soms zelfs alleen maar een honingaroma in zit. De verwachting is dat deze drop het goed gaat doen met de winter op komst, want honing is immers bekend als remedie tegen hoesten. Op de website is ook hun filosofie erachter te vinden: “Zoals u wellicht bekend is gaat het niet goed met onze bijen. Daar maken wij, van Klepper & Klepper ons zorgen om. En gelukkig velen met ons.”….” Hoe u bij-draagt, mag u uiteraard zelf weten. Wij hebben ons best gedaan om de beste honingdrop ooit te produceren zonder gebruikmaking van chemische middelen. De bijen blij, de natuur blij, u blij. Want doordat het allemaal puur natuur is, smaakt de beste honingdrop ooit nóg lekkerder. Vinden wij”.
Vader en zoon werken samen
Klepper senior en junior staan 3 dagen per week op de markt. Ze vullen elkaar naadloos aan: waar vader Willem de specialist is in de smaak van de drop en feeling houdt met de kopers, zet zoon Huub zijn commerciële talenten aan het werk en is hij bezig om nieuwe afzetgebieden te zoeken. Hij bezoekt dan ook de winkels waar hun drop verkocht wordt. Er worden geen eisen gesteld aan de verkooppunten, maar ze willen wel dat er iets speciaals verkocht wordt, dus drop van Klepper & Klepper vind je niet bij de supermarkt. Het wordt o.a. verkocht bij The Read shop, natuurvoedingswinkels, kaasshops, een zorgboerderij en bij speciale winkels voor koffie en thee. Grappig feitje: vooral langs de Duitse grens en in Zeeland wordt veel van hun zoute drop verkocht aan Duitsers. Verkoop en distributie gebeurt door de groothandel. Door de wet op de privacy hebben ze helaas niet meer helemaal duidelijk in beeld waar hun drop overal verkocht wordt, maar hun afzetgebied groeit nog steeds. Door hun drop glutenvrij en zonder gelatine te produceren hebben vader en zoon een gat in de (drop)markt gevonden en de drop van Klepper & Klepper is dan ook gecertificeerd. In de ruimte waar de drop geproduceerd en ingepakt wordt kan gegarandeerd geen kruisbesmetting ontstaan.
Op de markt
In de kraam worden drop, chocolade en andere zoetigheden zoals spek, fruitgum, kauwgom en toffee verkocht. Naast het reguliere aanbod zijn er ook regelmatig seizoensartikelen verkrijgbaar. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld chocolade paddenstoelen en een chocolade herfstmix. Met Kerst is het assortiment daarop aangepast. Soms zijn er ook ‘specials’. Er wordt in de kraam veel aandacht besteed aan hygiëne: al het snoep wordt aangepakt met een schep of een tangetje en de bakken met gekleurd en gesuikerd drop worden iedere dag gereinigd. De omloopsnelheid is hoog: veel bakken waar toch wel 1 ½ à 2 kg in zit worden iedere dag leegverkocht en worden dan vervangen door nieuwe, schone bakken. Ze kregen hiervoor zelfs een compliment van de Keuringsdienst van Waren.
Hoe er met de klanten wordt omgegaan wordt mooi weergegeven met de volgende anekdote: een mevrouw staat met 4 zakken snoep in haar hand, het is alles wat er op dat moment nog in het vak ligt. Meer is er nog wel in de bus, maar de klant zegt dat ze ook nog wel iets over wil laten voor andere klanten. Antwoord van Willem: “Weg is weg, we zijn geen museum”. Een mooie afsluiter voor het kijkje achter de schermen van Klepper & Klepper, al zeggen wij het zelf.
Proef vooral zelf. En schroom niet om ook De Beste Laurierdrop Ooit te proberen. Gemaakt van échte laurierolie. Al met al zijn ze allemaal op hun geheel eigen unieke wijze De Beste Drop Ooit.