Alles over drop ingrediënten

Welke ingrediënten gaan er in De Beste Drop Ooit? Dat willen wij van Klepper & Klepper je graag vertellen. Doen we niet moeilijk over. Je hebt van die bedrijven waar het originele recept in een goed beveiligde kluis wordt bewaard. Zo niet bij Klepper & Klepper. Bij Klepper & Klepper zit het niet-zo-heel-erg-geheime recept in het hoofd van Klepper Sr. Maar inmiddels zit het ook wel in de computers die de machines aansturen waarmee de dropfabriek de Beste Drop Ooit maakt. U kunt de ingrediënten van De Beste Drop Ooit bovendien op de achterkant van de verpakking vinden. Maar omdat we de beroerdste niet zijn, zullen we alle ingrediënten hier ook nog eens belichten.

het basisingrediënt van drop: blokdrop

Hoe maak je drop? Neem een stukje zoethoetwortel. Snijd het in stukjes. Gooi de stukjes in wat water. Kook het water. Haal na een minuut tien de stukjes zoethoutwortel eruit, en kook het zoethoutwater in. Totdat er een zwart drapje over blijft. Schraap dit samen, maak er een mooi blokje van en laat het drogen.

Voilà: blokdrop.

Deze blokdrop, oftewel pure zoethoutwortelextract, is hét basisingrediënt van alle drop. Is ergens zo rond het begin van de Renaissance in Italië ontwikkeld. Daar hakten ze die gedroogde blokdrop in kleine splinters. Tussen de stukken drogende blokdrop legden de Italianen laurierbladeren. Zodat de plakkaten niet aan elkaar plakten. Bovendien kreeg het extra aroma. Je zou dat de eerste dropjes kunnen noemen.

Een tweede belangrijk dropingrediënt: Arabische gom

Blokdrop is keihard. Kun je je tanden op stukbijten. Om je dropje een aangenaam mondgevoel te geven en een beetje kauwbaar te maken, voeg je er Arabische gom aan toe. Dit is een soort hars die vrijkomt als de schors van de Senegalese acacia beschadigd raakt. Je kan het vervangen door gelatine (maar dat is een dierlijk product) of door een zetmeel.

Alternatief dropingrediënt: zetmeel

Om je dropje die plezierige byte te geven, kun je Arabische gom vervangen door een zetmeel. Je kan tarwezetmeel gebruiken, maar voor De Beste Drop Ooit gebruiken we gemodificeerd aardappelzetmeel. Dat is namelijk glutenvrij. In De Beste Laurierdrop Ooit zit trouwens wel wat Arabische gom. Wordt het net een ietsiepietsie taaier van.

Zwart als koolstof

Ook zoiets: drop is eigenlijk helemaal niet zo zwart. Als je er niks mee doet, is de meeste drop licht- tot donkerbruin. Als jij je dropje echt zwart wil hebben, zo zwart als drop zeg maar, dan moet je het zwart maken. Bijvoorbeeld door koolstof toe te voegen.

Melasse, suiker en/of glucosestroop

Zoethoutwortelextract is ontzettend zoet van zichzelf. Zo zoet dat je het wel een beetje minder zout moet maken. Met andere zoetigheden. Zoals suiker. Of melasse, een stroperig goedje afkomstig uit de suikerbiet (bestaat voor 50% uit suiker). Of glucosestroop, dat is vloeibare druivensuiker. Wordt gemaakt uit zetmeel en is goedkoper en minder zoet dan suiker. Volgens sommigen is het ontzettend ongezond, volgens anderen valt dat reuze mee. Je hebt het in ieder geval nodig om De Beste Drop Ooit mee te maken.

Salmiakzout

Moeten we natuurlijk ook niet vergeten. Als je een beetje pit aan je dropje wilt toevoegen, kun je niet om salmiakzout heen. Dat doen wij bij De Beste Drop Ooit dan ook niet. Zowel de Beste Mildzoute Drop Ooit, als De Beste Volzoete Drop Ooit, als De Beste Honingdrop Ooit als De Beste Laurierdrop Ooit bevatten salmiakzout.

Zonder carnaubawas geen glans

Om een dropje mooi te laten shinen, heb je een was nodig. Sommigen gebruiken bijenwas, wij carnaubawas. Dat is een geelbruine was die afkomstig is uit de bladeren van de carnaubapalm, die voorkomt in het noordoosten van Brazilië. Wordt gewonnen door de bladeren stuk te slaan, de was te raffineren en vervolgens te bleken. Carnaubawas is onverteerbaar, voor mens en dier.

Carnaubawas heet ook wel de koningin onder de wassen. Je kan er dan ook autowas, schoensmeer en ledercrème mee maken. Maar ook tandzijde mee coaten en surfboards mee waxen (moet je het wel mengen met kokosolie). Multifunctioneel wasje dus.

Overige smaakmakers

Uiteraard kun je nog veel meer aan je dropje toevoegen. Doen wij ook. Zo hebben we Keltische Zeezout toegevoegd aan De Beste Mildzoute Drop Ooit. En pure honing uit de Biesbosch in De Beste Honingdrop Ooit. En zuivere laurierolie in De Beste Laurierdrop Ooit. En als je wilt, kun je er ook sesamzaadjes, munt of chili aan toevoegen. Wat jij wilt.

Vergeet het belangrijkste ingrediënt niet…

Liefde. Want als er geen liefde in zit, dan is het nooit De Beste Drop Ooit.