Alles over Keltisch Zeezout

Keltisch Zeezout is een bijzonder goedje..

Zout is zout. Heeft Klepper Sr. ooit op school geleerd. Waar het ook vandaan komt, het bestaat voornamelijk uit natriumchloride. Een nobel goedje. Daar zijn ooit complete oorlogen om uitgevochten. Maar nu niet meer, er is zout genoeg in de wereld. En het is allemaal grofweg hetzelfde: er zit geen heel groot verschil tussen zeezout of keukenzout, beide bestaan grotendeels uit natriumchloride. 

Maar… ook al is het geen heel groot verschil, een verschil is een verschil. En misschien is dat minieme verschil nu net wel het verschil dat het verschil kan maken. Als u begrijpt wat we bedoelen.

De Grote Vier Zoutsoorten

Er zijn grofweg vier zoutsoorten. Je hebt gewoon tafelzout. Fijn van structuur. Zout van smaak. Dan heb je zeezout. Wat grover van structuur. Eveneens zout van smaak. Vervolgens heb je Himalaya-zout. Grof van structuur, roze van kleur… en zout van smaak. En dan heb je tot slot Keltisch zeezout. Dat is óf grof óf fijn van structuur, óf grijs óf wit van kleur… en zout van smaak. Maar dan is dit het grote kleine verschil met alle andere zouten: van alle zouten bevat Keltisch zeezout het minste natriumchloride en de meeste mineralen.

Even bij het begin: wat is Keltisch zeezout?

Keltisch zeezout wordt op een unieke manier gewonnen. In de Guérandestreek in Bretagne (Frankrijk) om precies te zijn. De manier waarop Keltisch zout wordt gewonnen is al meer dan 2000 jaar oud. Dus ongeveer toen Asterix en Obelix hier rondliepen (ja ja, we weten dat ze hier niet echt hebben rondgelopen, het zijn uit de duim gezogen stripfiguren), toen begonnen de Kelten al met deze manier van zoutwinning. En na al die jaren doen ze het nog precies als toen, ergens rond het begin van onze jaartelling.

Het werkt ongeveer zo: het zeewater uit de Atlantische Oceaan komt in de ondiepe kleimoerassen van de Guérandestreek terecht. Via een ingenieus kanaalsysteem wordt het water van het ene bassin naar het andere geleid. In het laatste bassins verdampt de zon al het water, zodat het zout overblijft. Dit wordt vervolgens met de hand eruit geschept.

Sel gris et fleur de sel

De zuurgraad van de klei heeft een zuiverende werking op het zout en zorgt ervoor dat Keltisch zeezout iets zachter van smaak is dan gewoon zout. Echte fijnproevers schijnen het verschil te kunnen proeven. Althans, dat zeggen ze. Doordat de klei grijs is, krijgt ook het grove zout een grijze kleur. Daarom heet het ook ‘sel gris’, wat ‘grijs zout’ betekent. 

De bovenste laag is minder in aanraking met de klei geweest. Daardoor is deze witter van kleur en fijner van structuur. Hier heeft de zon immers rechtstreeks op geschenen, waardoor het droger en minder grof werd. Deze bovenste laag wordt er door vrouwen afgeschept en noemen ze ‘fleur de sel’. Dit zout is duurder dan sel gris. Het klinkt ook wat chiquer, toch is sel gris eigenlijk beter dan fleur de sel. Sel gris bevat immers de meeste mineralen van de twee.

Waarom De Beste Mildzoute Drop Ooit, Keltisch Zeezout bevat

Dat laatste is er de oorzaak van dat Klepper & Klepper hebben besloten om voor de mildzoute variant van De Beste Drop Ooit, Keltisch zeezout te stoppen. Van alle zouten in de wereld heeft Keltisch Zeezout immers het kleinste gehalte aan natriumchloride en daardoor de zachtste smaak.

Bovendien, door die mineralen zou Keltisch zeezout de gezondste aller zeezouten zijn. Sterker nog, volgens sommige mensen zou het zelf tegen allerlei kwaaltjes werken. Volgens anderen is dat weer onzin. 

Zoals we wel vaker zeggen (hier bijvoorbeeld, en hier), wij hebben er niet voor doorgeleerd, pin ons er niet op vast en raadpleeg vooral uw favoriete deskundigen. Maar wij hebben ons laten vertellen dat Keltisch zeezout door de aanwezigheid van magnesium minder slecht voor je bloeddruk is dan andere zouten. Datzelfde magnesium zou voor een betere spijsvertering zorgen. Keltisch Zeezout zou bovendien beter zijn voor je immuunsysteem. En je zou er zelfs je tanden mee kunnen poetsen. 

Te veel zout is niet goed, te veel Keltisch zeezout ook niet

Eerlijk gezegd denken wij dat je al die gezondheidsclaims met een, euh… korreltje zout moet nemen. (Dan wel met een korreltje Keltisch Zeezout uiteraard.) Of beter gezegd: je moet er mee oppassen. Keltisch zeezout bevat weliswaar minder natriumchloride dan alle andere zouten, het is nog steeds niet goed om er heel veel van in te nemen. Te veel zout is slecht voor je bloeddruk. En dan maakt het niet uit of dat zout uit je keukenkastje, van de Himalaya, of uit de Keltische zoutmoerassen afkomstig is. 

Gelukkig zit er niet heel veel zout in De Beste Mildzoute Drop Ooit  Sterker nog, dat het zoutgehalte van De Beste Mildzoute Drop Ooit vrij klein is, vormt eigenlijk het geheim van De Beste Mildzoute Drop Ooit. (Wat hierna geen geheim meer is, want u kunt het klip en klaar en zwart op wit lezen.)

Nou, kom maar op dan: het geheim van De Beste Mildzoute Drop Ooit

Het geheim van De Beste Mildzoute Drop Ooit zit ’m in de dosering. Klepper & Klepper hebben het Keltisch zeezout gebruikt als smaakversterker. Niet als smaakbepaler. Door er niet té veel in te doen, werkt het Keltisch Zeezout vooral als versterker van de dropsmaak. Het is zout en zoet tegelijk. Zoetzout dus.

Daardoor is De Beste Mildzoute Drop Ooit niet alleen geliefd bij liefhebbers van zoute drop  maar ook bij liefhebbers van zoete drop. Sterker nog, bij de marktkraam van Klepper & Klepper vertellen vaste klanten heel vaak dat De Beste Mildzoute Drop Ooit hun favoriete dropje is, terwijl ze helemaal niet van zoute drop dachten te houden. 

Maar proef het vooral zelf. En schroom je niet om ook De Beste Volzoete Drop Ooit te proberen. Of De Beste Honing Drop Ooit. Of De Beste Laurierdrop Ooit. Ze zijn allemaal op hun geheel eigen unieke wijze De Beste Drop Ooit.

Nu weet je waarom Keltisch zeezout een bijzonder goedje is!