Arabische gom

Arabische gom. De overeenkomst tussen drop en een envelop.
Op enveloppen wordt Arabische gom gebruikt voor de plakrand, in drop als bind- en verdikkingsmiddel. Het heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als gelatine, maar is gemaakt van dierlijke producten en Arabische gom is plantaardig, zodat je dropje ineens ook geschikt is voor vegetariërs. In plaats van Arabische gom of gelatine kun je trouwens ook zetmeel gebruiken om je drop een beetje kleverig te maken.
Om de beste byte ooit te creëren bevat ook De Beste Drop Ooit – Laurier Arabische gom. En dus geen gelatine. En ook geen gluten trouwens.
Waar komt Arabische gom vandaan?
Als je naar de naam kijkt, krijg je het vermoeden dat Arabische gom uit de Arabische wereld afkomstig is. Arabische gom is inderdaad op het Arabische schiereiland te vinden, maar dat is niet de reden dat het Arabische gom heet. Arabische gom staat al sinds de negende eeuw bekend als Arabische gom omdat de handel ervan in handen was van Arabieren.

De gom (gummi arabicum voor de latinisten) is afkomstig van bomen uit het acacia-geslacht. In het bijzonder de acacia senegal en de acacia seyal, ranke bomen die in de Sahel groeien en heel goed tegen hitte en droogte kunnen. De boom is vooral te vinden in West-Afrika, in landen als Soedan, Tsjaad, Nigeria en Senegal.
Wat is Arabische gom?
Arabische gom komt vrij als de schors van de boom is beschadigd. Dit gebeurt door de droogte. Hierdoor ontstaat een soort wond die wordt afgesloten door de gom en na een tijdje los komt te zitten. Als de gom droger wordt, kun je ‘m na verloop van tijd afsteken. Een beetje dus wat er gebeurt als je zelf een wond op, zeg, je knie hebt. Nadat het bloeden stopt, droogt het uit en wordt het een korstje. Je zou dus kunnen zeggen dat Arabische gom het bloedkorstje van de acaciaboom is.

Waar wordt Arabische gom voor gebruikt?
Arabische gom lost op in water, waardoor er slijmerige substantie ontstaat. Al zo’n vijfduizend jaar geleden werd dit door de oude Egyptenaren als lijm gebruikt, onder andere om mee te mummificeren.
Zoals je kan lezen in de geschiedenis van drop is er in het graf van de BM’er (Bekende Mummie) Toetanchamon ook zoethoutwortel gevonden, een ander onmisbaar ingrediënt om De Beste Drop Ooit te kunnen maken. Als je in een graftombe van een Egyptische farao loopt, heb je dus zomaar twee basis-ingrediënten van drop binnen handbereik!
Volgens sommigen is de manna die in de Bijbel en de Koran uit de lucht komt vallen wanneer Mozes met de Israëlieten door de woestijn trok, Arabische gom. Volgens anderen was het iets heel anders.
Door naar de Romeinen. Plinius beschreef dat ze in het oude Rome Arabische gom gebruikten om parfum te maken.
Arabische gom in de Middeleeuwen
In de Middeleeuwse kloosters schreven monniken hun boeken met inkt gemaakt van gom en gal. De gom zorgt ervoor dat dat de inkt bij elkaar blijft en de lijnen niet uitlopen, maar strak op het papier blijven. Oost-Indische inkt bevat van origine ook Arabische gom.
Zoals gezegd staan de tranen der acacia’s als sinds de negende eeuw bekend als Arabische gom, omdat de handel ervan in handen was van de Arabieren. Vanaf de vijftiende eeuw begonnen de Europeanen zich ermee te bemoeien.

De gomoorlogen
In de achttiende eeuw ontdekten men dat je Arabische gom heel goed kon gebruiken om katoen te bedrukken met kleurrijke patronen. Alleen door Arabische gom toe te voegen, bleef de textiel lange tijd goed. Arabische gom werd daardoor zo gewild dat er in de eeuwen erna meerdere keren oorlog om gevoerd is, vooral tussen de Engelsen en Fransen die beide het gommonopolie in handen probeerden te krijgen.
Arabische gom wordt alleen maar populairder
Het zou kunnen helpen bij het bestrijden van obesitas. Zelfs kanker vind je terug op sommige lijstjes van ziektes die de zoethoutwortel te lijf gaat.
Verder willen wij hier leverziekten, hepatitis, de ziekte van Crohn, mondzweer en dyspepsie niet onvermeld laten als aandoeningen waartegen de zoethoutwortel een probaat middeltje zou kunnen zijn. Kortom, het zou ons niets verbazen als Panoramix, de druïde van Asterix en Obelix, zoethoutwortel in zijn toverdrank deed waardoor zijn dorpsgenoten onverslaanbaar werden.
Tot slot: Arabische gom in drop

In de zeventiende eeuw begonnen ook de Nederlanders Arabische gom te ontdekken. En aan drop toe te voegen. In de jaren daarvoor had drop de keiharde structuur van blokdrop, dat voor bijna 100% uit zoethoutwortel bestaat. Door Arabische gom toe te voegen werd drop een stuk zachter en daarmee veel eetbaarder. Het mondgevoel verbeterde aanzienlijk. Je kunt met recht zeggen dat drop zonder Arabische gom nooit zo populair geworden was.
Vandaag de dag is Arabische gom nog steeds een essentieel onderdeel van kwaliteitsdrop. En dus ook van De Beste Drop Ooit – Laurier .
Meer weten?
Over de geschiedenis Arabische gom valt nog veel meer boeiends te vertellen. Wil je meer weten? Lees dan Arabische gom: de fascinerende biografie van een van de meest exotische producten op aarde van Dorrit van Dalen.
Overige bronnen:
Mare Online: https://www.mareonline.nl/wetenschap/hoe-arabische-gom-de-wereld-veroverde/
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Arabische_gom#Geschiedenis
Zoals we hierboven al schreven onder het kopje ‘De zoethoutwortel als virusremmer’ kan de inname van te veel zoethoutwortel leiden tot een hoge bloeddruk. Zorg er dus voor dat je geen overdosis zoethoutwortel krijgt.