De Imker

Alles over de imker… 

In De Beste Honingdrop Ooit zit echte honing. Uit Nederland. Nog preciezer: uit de Biesbosch. Na een degelijke studie van de imkerij in Nederland waren Klepper & Klepper tot de conclusie gekomen dat ze daar, in de Biesbosch, de beste honing van Nederland konden krijgen. Om echte honingdrop te maken heb je immers de beste honing van Nederland nodig, zo vonden Klepper & Klepper. En de beste honing van Nederland moet niet alleen maar de lekkerste honing van Nederland zijn, maar ook afkomstig van imkers die hun bijen houden en hun honing oogsten met respect voor de bijen en de aanwezige bloemen en planten en overige insecten. Bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze en de bijenpopulatie wordt goed in de gaten gehouden.

Wat doet de imker precies?

Een imker houdt bijen. Het woord imker is een afgeleide van het woorden immen, dat oud-Nederlands is voor bijen. Imkers houden bijen om de bestuiving van planten te bevorderen en/of om honing te winnen. Deze honing wordt uit nectar gemaakt. Deze nectar is afkomstig uit een beperkt aantal bloemen, uit de bloesems van bijvoorbeeld de kersen-, appel- en perenboom.

Waarom maken bijen honing?

Nectar is het voedsel voor de bijen. De honing die de bijen van nectar maken en opslaan, is eigenlijk bedoeld als voedsel om te overwinteren. In de winter valt er geen nectar te halen, dan zijn bijen dus inactief, maar moeten ze zich wel voeden, willen ze de winter overleven. Dat doen ze dus met de opgeslagen honing. De imkers in Nederland zorgen er zoveel mogelijk voor dat hun bijen de winter kunnen overleven op hun eigen honing. In langdurige koude periodes kan het voorkomen dat de imker de bijen bijvoert met speciale bijensuiker.

Voordat de imker ontstond had je de honingjager

De imker is ontstaan uit de behoefte om honing te winnen. Zo lang als de mens de aarde bewandelt, weet hij dat er in bijennesten honing te halen valt. We weten dat apen ook met stokjes honing uit bijennesten proberen te halen: grote kans dus dat de voorouders van de mens al wisten hoe ze aan honing moesten komen.

Iets later in de prehistorie, had je zogenaamde honingjagers. Die gingen, al dan niet vergezeld door een honingvogeltje, in de bossen op zoek naar bijennesten om de honing te stelen. Er is een grottekening gevonden van een honingjager die op 6000 voor Christus wordt gedateerd.  

Van honing tot woudimker

Slimme honingjagers zagen toen dat je bijen zelf kon houden: de nesten van bijen bevonden zich in holle bomen. Ze hadden altijd eenzelfde grootte. Daarop besloten de slimme honingjagers om zelf soortgelijke nesten te maken van holle boomstammen. Bijenklossen heten deze kunstmatige nesten. Vaak mooi versierd met houtsnijwerk. De bijenjager hoefde dankzij deze uitvinding dus niet meer op jacht. Oftewel: de bijenjager veranderde in een bijenhouder. Woudimkers worden deze imkers genoemd.

Imkers in het oude Egypte

De oude Egyptenaren hielden ook bijen, en wel in keramieken buizen. Van ongeveer een meter lang en met een doorsnee van 25 cm. Zo’n 6000 jaar geleden begonnen ze hiermee. Dankzij beeltenissen van rond 2400 v. Chr. weten we dat de oude Egyptenaren al wisten dat ze rook konden gebruiken om de bijen tot rust te brengen. Die methode gebruiken imkers nog steeds. Wanneer ze rook op de bijen loslaten, denken de bijen dat er gevaar is. Dan zuigen ze zich vol met honing

Van het klassieke imkeren naar het moderne imkeren

Het imkeren met keramische buizen is later ook overgewaaid naar Azië en Europa. In deze wat Noordelijker gelegen contreien werden bijen in gevlochten bijenkorven gehouden. Tot in de twintigste eeuw werden in dat soort korven bijen gehouden. Om de honing uit de korven te oogsten, moest het bijenvolk eruit verwijderd worden. Gelukkig voor de bijen werd op 25 december 1810 de Amerikaan Lorenzo Langstroth geboren. Die vond de bijenkast uit met uitneembare ramen. Daarmee konden de bijen eenvoudig bestudeerd worden en de honing kon worden geoogst zonder de bijen te doden of dakloos te maken. Daardoor werd het ineens veel aantrekkelijker en lucratiever om bijen te houden.

De beste imkers voor De Beste Honingdrop Ooit

Bijen bestuiven bloemen en zijn daarom onmisbaar voor de biodiversiteit. Overigens zijn het niet zozeer honingbijen die daarvoor zorgen, maar wilde bijen. Honingbijen blijven in de buurt van hun korf. De imker moet er goed op letten dat de wilde bij niet wordt verdreven door de honingbij. Het is dus een grote verantwoordelijkheid, imker zijn. Wanneer een imker zijn werk goed doet, zal dat de natuur ten goede komen. De imkers die Klepper & Klepper hebben gevonden om de honing voor De Beste Drop Ooit te winnen, zijn zulke imkers. Als je een zakje van De Beste Honingdrop Ooit koopt, bevorder je dus een verantwoorde bijenpopulatie in de Biesbosch en daarmee de biodiversiteit in een van de bijzonderste natuurgebieden van Nederland. En zeg nou zelf, dan smaakt zo’n honingdropje toch nóg lekkerder?

Nu weet je alles over de imker