De zoethoutwortel als wondermiddel

De zoethoutwortel. Het zit onder de grond en je hebt het nodig om drop mee te maken. Hét basis-ingrediënt voor elk dropje, zorgt ervoor dat drop naar drop smaakt. In sommige drogisterijen en snoepwinkels kun je nog wel stukjes zoethoutwortel kopen. Daar kun je dan op kauwen. Aanvankelijk smaakt het een beetje stoffig, maar als je even volhoudt en een tijdje kauwt, komt er een zoete, stroperige substantie los.

Zoethoutwortels zijn ook echt wortels. Oftewel: ze zitten vast aan een struik of plant die een hoogte van een meter bereikt. Als de plant bloeit komen er paars-witte bloemetjes aan. Maar die doen er eigenlijk niet toe. Althans, niet voor ons. Voor de insecten doen die bloemetjes er dan weer juist wél toe. Zij hebben weer niet zoveel met de wortels. Zo zie je maar, we houden elkaar in evenwicht. Wat zit de natuur toch mooi in elkaar!

Waar groeit de zoethoutwortel?

De struik waar de zoethoutwortel aan vast zit, komt oorspronkelijk voor in het zuiden van Europa, in delen van Azië en in Noord- en West-Afrika. In de eeuwen nadat Amerika is ontdekt, is de struik ook naar Noord- en Zuid-Amerika meegenomen. Inmiddels is hij overal ter wereld te vinden. Het is een struikje dat zich vrij eenvoudig thuis voelt, vooral in het middellandse zee klimaat.

In het Engelse woord voor drop en zoethout ‘licorice’, zie je de herkomst terug. De wetenschappelijk naam van de zoethoutwortel is glycyrrhiza glabra. Het eerste deel is Grieks. Glycyr staat voor zoet. En rhiza betekent wortel. Glabra betekent kaal. Vertaald betekent de wetenschappelijke Latijns-Griekse naam dus kale zoete wortel. Weet je dat ook weer als iemand je glycyrrhiza glabra noemt.

Een korte geschiedenis van de zoethoutwortel

Zoals je ook kan lezen in de Geschiedenis van de Drop, wordt de zoethoutwortel al heel lang gegeten. In het graf van de Egyptische farao Toetanchamon is bijvoorbeeld zoethoutwortel gevonden, wellicht om Osiris gunstig te stemmen, de Egyptische god die over het dodenrijk heerste. Verder is er op een Syrisch kleitablet uit de 9e eeuw voor Christus een recept met zoethoutwortel gevonden. En Alexander de Grote nam zoethoutwortel mee op zijn veldtochten voor zijn soldaten omdat het dorst zou lessen.

toetanchamon-drop-zoethoutwortel

Aan de zoethoutwortel wordt ook al sinds mensenheugenis geneeskundige krachten toegeschreven. Volgens de oude Grieken zou het maagklachten verhelpen en de oude Romeinen schreven het ook bij allerlei kwaaltjes toe. De geneeskrachtige werking zorgde ervoor dat de zoethoutwortel overal en altijd een populair goedje bleef. Maar is dat terecht?

Is zoethoutwortel goed voor je gebit?

De zoete smaak in zoethout komt van glycyrrhizine. Dit stofje is zo’n 50 keer zoeter dan suiker en veel beter voor je tanden. Sterker nog, onderzoek van de Universiteit van Edinburgh wees zelf uit dat één stofje in de zoethoutwortel (trans-chalcon om precies te zijn) juist voorkomt dat bepaalde bacteriën zich in je mond kunnen hechten. Daardoor zou zoethoutwortel tegen plaque-ontwikkeling beschermen. Oftewel, zoethoutwortel kun je dus uitstekend als gezonde en natuurlijke suikervervanger gebruiken. Helaas is het wel een stuk duurder dan suiker.

is-zoethoutwortel-slecht-voor-je-gebit-1024x512

De werking van zoethoutwortel voor de keel

Zoethoutwortel wordt het meest gebruikt om keelklachten mee te lijf te gaan. De Griekse Theophrastus, een leerling van Aristoteles, gebruikte het al om hoest- en astmaklachten mee te verhelpen. Je kunt thee van zoethoutwortel trekken, dat wordt vaak gebruikt om bij keelpijn de keel te verzachten. Mede aan het heilzame effect voor een pijnlijke keel hebben we te danken dat drop zo populair is in Nederland. In de periode van het jaar dat de R in de maand zit, koopt de Nederlander veel drop. Dat merken Klepper & Klepper bijvoorbeeld ook als ze op de markt staan. Zodra het weer wat herfstig wordt, schiet de omzet omhoog.

Zoethoutwortel voor een gezond stresslevel

De werkzame stof van glycyrrhizine is verwant aan cortisol, chemisch gezien lijken ze een beetje op elkaar. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat het vrij komt als je stress ervaart. Wanneer je lichaam te weinig cortisol aanmaakt, maakt het ook geen adrenaline aan en kun je niet alert reageren in gevaarlijke situatie.

Mensen die te weinig cortisol aanmaken wordt soms zoethout voorgeschreven. In China wordt het als medicijn tegen de Ziekte van Addison gebruikt. Deze ziekte wordt gekenmerkt door een slechtwerkende bijnierschors waardoor er minder cortisol in het lichaam geproduceerd wordt. John F. Kennedy, President van Amerika van 1960 tot 1963 was leider van de vrije wereld en leed aan de Ziekte van Addison. Of hij ook zoethoutwortel kreeg toegeschreven durven wij niet te zeggen.

Zoethoutwortel als virusremmer

Toen SARS in het jaar 2003 de wereld dreigde te veroveren, hebben wetenschappers onderzocht welke werking de zoethoutwortel op dit virus zou hebben. Uiteindelijk bleek het stofje glycyrrhizine inderdaad een remmende werking te hebben. Echter, dan moet je er wel heel veel van innemen. Bovendien wordt glycyrrhizine zodra je het inneemt omgezet in glycyrrhtinezuur, en dat is weer wat minder gezond voor een mens. Daar krijg je namelijk een hoge bloeddruk van. Toen SARS de Tweede (beter bekend als het coronavirus) in 2020 de wereld in z’n greep kreeg, werd het onderzoek weer van stal gehaald, zoals wij hier uitvoerig hebben beschreven.

En nog meer medische toepassingen van de zoethoutwortel​

Het zou kunnen helpen bij het bestrijden van obesitas. Zelfs kanker vind je terug op sommige lijstjes van ziektes die de zoethoutwortel te lijf gaat.

Verder willen wij hier leverziekten, hepatitis, de ziekte van Crohn, mondzweer en dyspepsie niet onvermeld laten als aandoeningen waartegen de zoethoutwortel een probaat middeltje zou kunnen zijn. Kortom, het zou ons niets verbazen als Panoramix, de druïde van Asterix en Obelix, zoethoutwortel in zijn toverdrank deed waardoor zijn dorpsgenoten onverslaanbaar werden.

Kan de zoethoutwortel ook schadelijk zijn?

Zoals we hierboven al schreven onder het kopje ‘De zoethoutwortel als virusremmer’ kan de inname van te veel zoethoutwortel leiden tot een hoge bloeddruk. Zorg er dus voor dat je geen overdosis zoethoutwortel krijgt.

Hoeveel zoethout zit er in drop?​

Hoe je drop maakt kun je hier uitvoerig lezen. In het kort komt het hierop neer: eerst wordt er een soort thee van de zoethoutwortel gezet. Dit wordt ingekookt tot een stroperige substantie. Dit wordt vervolgens in bakken gegoten en gedroogd. Dit heet blokdrop, de basis van de meeste drop die in de winkel ligt. In Italië vinden snijden ze deze blokdrop in hele kleine stukjes en eten ze dat op. Die drop bestaat dus bijna volledig uit het extract van zoethoutwortel.

In Nederland vormt blokdrop ook de basis van elk dropje, maar doen we er veel meer bij. Salmiakzout bijvoorbeeld, om het wat pit te geven. En Arabische gom om het wat soepeler te maken. En zetmeel om het wat te verzachten. En (al dan niet natuurlijke) smaakmakers om het een andere smaak te geven.

Zoethout in De Beste Drop Ooit​

In plaats van Arabische gom wordt er ook wel gelatine aan drop toegevoegd, maar niet bij De Beste Drop Ooit. De Beste Drop Ooit bevat geen gelatine en ook geen gluten. Maar dus wel zoethoutwortel. En heel veel liefde. Dat geld zowel voor De Beste Volzoete Drop OoitDe Beste Mildzoute Drop OoitDe Beste Honing Drop Ooit en De Beste Laurier Drop Ooit.