Alles over glucosestroop

Glucosestroop. Zit er glucosestroop in De Beste Drop Ooit? Ja, er zit glucosestroop in De Beste Drop Ooit. Zowel in De Beste Volzoete Drop Ooit, De Beste Mildzoute Drop Ooit, De Beste Honing Drop Ooit als in De Beste Laurier Drop Ooit. Per dropje niet zo heel veel. Maar wel wat.

Maar wat is glucosestroop nu eigenlijk? En is het echt zo slecht voor je als ze beweren? Dat laatste zou je eigenlijk aan je diëtist, huisarts of gezondheidsgoeroe moeten vragen en niet aan ons. Wij zijn maar eenvoudige dropmakers. We maken De Beste Drop Ooit, niet de gezondste drop ooit. Toevallig bevat De Beste Drop Ooit geen gelatine en ook geen gluten, waardoor zowel veganisten als mensen die niet tegen gluten kunnen van De Beste Drop Ooit kunnen genieten (en we het De Beste Drop Ooit hebben durven noemen), maar daardoor is het nog niet meteen gezond. Wel lekker.

Glucosestroop zit niet voor niets in De Beste Drop Ooit

En in lekkere drop hoort glucosestroop. Het is een populair goedje. Eigenlijk is het niet meer dan vloeibare suiker. Vloeibare druivensuiker om precies te zijn. Wat druiven er precies mee te maken hebben, durven wij niet te zeggen.

Glucose is een zogenaamd eenvoudig koolhydraat. Wat wil zeggen dat het scheikundig gezien eenvoudig in elkaar zit. Het wordt gemaakt uit zetmeel. Ieder zetmeel voldoet: maïszetmeel, aardappelzetmeel, rijstzetmeel of tarwezetmeel. Het zetmeel wordt gesplitst door er water en een zuur aan toe te voegen. Het zuur wordt geneutraliseerd, de verkregen vloeistof wordt vervolgens ingedampt tot glucosestroop.

Waarom glucosestroop beter dan suiker is

Glucosestroop is een stukje goedkoper dan suiker én minder zoet. Een ander voordeel van glucosestroop, is dat het, in tegenstelling tot suiker, niet kristalliseert. Dat zorgt ervoor dat drop minder snel uitdroogt en lekker soepel blijft. En da’s belangrijk als je De Beste Drop Ooit wilt maken. Die moet een beetje smeuïg zijn. Voor het juiste mondgevoel. En je wilt ook dat het een tijdje goed blijft in de verpakking. Ook al zullen de meeste zakjes van De Beste Drop Ooit niet heel lang vol blijven, aan dropjes die na verloop van tijd keihard worden omdat ze kristalliseren heb je niks.

Waarom glucosestroop goed voor je is

Terwijl die tijd steeds verder wegebt, groeit ook het verlangen ernaar. In de jaren ’90 begint dat ook voor drop te gelden. Doordat de Venco’s, Redbands, Autdropjes en Katja’s in de jaren ’70 en ’80 steeds groter waren geworden, is de wat meer ambachtelijke drop naar de achtergrond verdwenen. De grotere snoepfabrikanten willen de kosten van hun product zo laag mogelijk houden. En zo constant mogelijk houden. Daarom vervangen ze het dure Arabische gom bijvoorbeeld door gelatine. En als je een honingdropje wilt maken, dan gebruik je bijvoorbeeld geen echte honing, maar een sterk geconcentreerd aroma. Kost veel minder en wie proeft het verschil?
Nou, stiekem proeft iedereen het verschil. En daarom beginnen er in de jaren ’90 weer dropjes te komen die bijvoorbeeld nadrukkelijk wél Arabische gom gebruiken. Die drop noemen ze dan ‘ouderwets lekkere drop’. 

Waarom glucosestroop niet zo goed voor je is

Dat het gebruik van glucosestroop positieve aspecten heeft, betekent niet dat je maar zoveel drop moet eten als je zin hebt. Dat glucosestroop positieve effecten heeft, betekent nog niet dat het gezond is om er veel van te eten. Te veel druivensuiker eten kan tot overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten leiden. Heb je diabetes kan het bovendien de bloedsuikerspiegel in korte tijd heel snel laten stijgen, wat blijvend letsel kan veroorzaken 

Maar eigenlijk geldt voor glucosestroop wat geld voor alles wat lekker is (dus ook voor De Beste Drop Ooit): geniet, maar wel met mate.