Waarom De Beste Drop Ooit glutenvrij is

Glutenvrij. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, spelt en rogge. Vanzelfsprekend vind je gluten daardoor in brood, crackers, koekjes, cake, pizza en pasta. Maar je vindt het ook in producten waarin je het minder snel verwacht, zoals kant-en-klare soepen, je favoriete biertje en… drop.

Althans, in de meeste drop. Niet in De Beste Drop Ooit. Dat komt zo: in heel veel drop zit tarwezetmeel om het dropje een bepaalde byte te geven, terwijl in De Beste Drop Ooit aardappelzetmeel zit.

Glutenvrij, dus ook voor mensen met coeliakie

Gevolg is dat we De Beste Drop Ooit glutenvrij mogen noemen. En daar zijn we blij om, want daardoor kunnen ook mensen die last hebben van coeliakie van onze drop genieten. Coeliwatte? Coeliakie, spreek uit: seu-li-aki.  Vroeger noemden ze coeliakie wel glutenintolerantie of gluten-allergie, maar dat is een onjuiste benaming. Je kan allergisch zijn voor granen, niet voor gluten. Coeliakie is een erfelijke auto-immuunziekte die in je hele lichaam ontstekingen kan veroorzaken zodra je gluten binnenkrijgt.

Als je last hebt van coeliakie zit er, totdat er een medische oplossing gevonden wordt, niets anders op dan de rest van je leven een glutenarm of zelfs glutenvrij dieet te nuttigen. Geen brood, cake, cup-a-soup en pizza dus, wel groente, fruit, noten, aardappel, rijst en De Beste Drop Ooit.

Met dank aan een gelukkige samenloop van omstandigheden

We hadden op zich wel graag verteld dat Klepper & Klepper De Beste Drop Ooit bewust glutenvrij hebben gemaakt, maar dat is niet het geval. Eigenlijk is het toeval dat De Beste Drop Ooit glutenvrij is. Met dank aan een gelukkige samenloop van omstandigheden.

Gelukkige omstandigheid nummer 1: toen Klepper Sr. 25 jaar op de markt stond en hij zich voornam om zijn klandizie te verassen met het lekkerste dropje ooit, herinnerde hij zich een recept van een dropje dat eigenlijk mislukt was, maar dat desondanks heel populair was. Dit dropje had de vorm van een vleermuis en was mislukt omdat het nat en plakkerig bleef. In de volksmond kwam dit dropje dan ook bekend te staan als ‘natte vleermuizen’. Om deze nattigheid te voorkomen, bedenken Klepper & Klepper dat het zetmeel wel eens de boosdoener kan zijn. Ze vervangen het tarwezetmeel door aardappelzetmeel en voilà, het werkt: het dropje is een stuk minder plakker. Bijkomend voordeel: de receptuur is glutenvrij.

Klepper & Klepper nemen het vernieuwde recept mee naar de dichtstbijzijnde dropfabriek. Nu kun je wel een glutenvrij recept op zak hebben, dat hoeft nog geen glutenvrij product op te leveren. Om het predicaat ‘glutenvrij’ te mogen dragen, mag een product helemaal geen sporen van gluten bevatten en moet het dus geproduceerd worden in een omgeving waar nooit producten met gluten verwerkt worden. Waarmee we zijn aanbeland bij gelukkige omstandigheid nummer 2. Want de fabriek die Klepper & Klepper hadden uitgekozen om de lekkerste drop ooit te vervaardigen, bleek zo’n fabriek te zijn. Geen gluten te bekennen daar.

Glutenvrij en mede daarom dus De Beste Drop Ooit

Omdat het jubileumdropje van Klepper & Klepper het lekkerste dropje ooit was, glutenvrij was én geen gelatine bevatte (en dus vegetarisch is, want gelatine wordt van dierlijke botten gemaakt), besloten vader en zoon dropmaker dat dit dropje het predicaat De Beste Drop

Ooit verdiende. Inmiddels vind je naast de volzoete variant, ook De Beste Drop Ooit Mildzout met Keltisch zeezout, De Beste Drop Ooit Honing met 12% honing en De Beste Drop Ooit Laurier met zuivere laurierolie. Allemaal De Beste Drop Ooit. Allemaal niet normaal meer zo lekker. Allemaal glutenvrij.