GLYCYRRHIZINE, WAT IS DAT NU PRECIES?

glycyrrhizine

Misschien wel het meest geliefde snoepje van volwassen Nederland, drop. We eten gemiddeld wel zo’n 2 kilo drop per persoon op jaarbasis, en dat is best veel. Maar weten we eigenlijk wel hoe drop gemaakt wordt? En waarvan?

De Beste Drop Ooit van Klepper&Klepper wordt gemaakt van zoethout, of beter gezegd, het wordt gemaakt van de zouthoutwortel. En dit bevat een stofje genaamd: glycyrrhizine. In dit artikel gaan wij je alles vertellen over onze drop en glycyrrhizine. Hoe het gemaakt wordt, wat het is, wat het betekend voor de gezondheid en wanneer je er verstandig aan doet dit stofje te mijden.

HOE WORDT DE DROP BEREID?

De Beste Drop Ooit wordt bereid met zoethoutwortel. Maar hoe wordt zouthoutworteldrop bereid? De zoethoutwortels worden van de struik geknipt waarna de struik zelf weer terug geplant wordt zodat de wortels weer opnieuw aan kunnen groeien. De afgeknipte wortels worden in de zon te drogen gelegd en daarna vermaalt en met water tot een pap verwerkt. Deze pap wordt vervolgens gefilterd en ingedikt tot grote stukken blokdrop zodat het naar de dropfabrikant kan. Eenmaal bij de dropfabrikant wordt de blokdrop verdund volgens het recept om de uiteindelijke dropsmaken te maken die wij verkopen.

WAT IS GLYCYRRHIZINE PRECIES?

Het stofje glycyrrhizine is een zoetstof die in zoethoutwortel extract zit en wordt ook wel glycyrrhizinezuut of Glycyrrhiza glabra genoemd. Deze zoetstof heeft een 30 tot 50 keer zo hoge zoetkracht als dat gewone suiker heeft. Dit maakt het een goed alternatief voor het gebruik van suiker, en een goede vervanger voor aspartaam. De zoete smaak van glycyrrhizine blijft ook langer in de mond hangen waardoor het meer als smaakversterker gebruikt wordt dan dat het als een volledige vervanger van suiker gebruikt wordt.

WAAR ZIT GLYCYRRHIZINE NOG MEER IN BEHALVE IN DROP?

Het stofje glycyrrhizine komt uit zoethoutwortelextract, en dat betekent dat het in nog veel meer producten zit dan alleen drop. Glycyrrhizine zit ook in zoethoutthee, sterrenmix en anijsthee. Maar ook veel verschillende soorten hoestdrank, keelsiroop en keelpastilles bevat vaak zoethoutwortelextract en dus het stofje glycyrrhizine.

Naast deze ingrediënten zit het stofje glycyrrhizine ook in drankjes zoals Ouzo en Pernod. Maar ook in tabaksproducten, kauwgom en winegums. Soms wordt het ook toegevoegd aan medicijnen om de bittere smaak wat te kunnen verbergen.

zoethoutwortelextract

HEEFT GLYCYRRHIZINE EFFECT OP DE GEZONDHEID?

Glycyrrhizine kent gezondheidseffecten als je er te veel van binnen krijgt. Om het simpel uit te leggen, wanneer iemand te veel glycyrrhizine consumeert veroorzaakt dit dat de nieren vocht en zout op gaan hopen. Wanneer het weefsel in je lijf vocht vast gaat houden kan dit onder andere dikke benen tot gevolg hebben en je kan er flinke hoofdpijn van krijgen. Jouw nieren geven vervolgens een seintje dat het tijd is om dit vastgehouden water en zout je lichaam moet gaan verlaten, waardoor je bloeddruk stijgt. Iets wat niet altijd wenselijk is en voor sommige mensen erg gevaarlijk kan zijn. Deze effecten zouden overigens verdwijnen na het eten van grote hoeveelheden drop. Goed is om te vermelden op de site van het voedingscentrum.nl veilig ongeveer 120 gram drop gegeten kan worden. Dit betekent zo’n 25 dropjes per dag.

WANNEER KAN JE BETER VOORZICHTIG ZIJN MET GLYCYRRHIZINE?

Het stofje glycyrrhizine uit zoethoutwortel heeft effect op de gezondheid en dat houdt in dat het soms voor de gezondheid beter vermeden kan worden. Dit is onder andere de reden dat zwangere vrouwen wordt afgeraden om veel drop te eten. Tijdens de zwangerschap ben je namelijk gevoeliger voor deze stof en kan je beter zo min mogelijk glycyrrhizine binnenkrijgen. Let dus ook op met welke thee je drinkt. Een kopje zoethout of sterrenmixthee en één dropje kan best, maar zoals geldt met alles: gebruik met mate.

Een andere groep mensen die voorzichtig moet zijn met de consumptie van producten waar glycyrrhizine in zit, zijn mensen met een hoge bloeddruk. Glycyrrhizine verhoogd namelijk de bloeddruk en zorgt ervoor dat de nieren zout en water gaan vasthouden. Dit kan ook beste hoofdpijn veroorzaken. Het is erg belangrijk dat mensen met een hoge bloeddruk verantwoord omgaan met glycyrrhizine inname.

De aanwezigheid van het stofje glycyrrhizine in zoethoutwortel en dropproducten maakt het ook minder geschikt voor kinderen. Omdat zij kleiner zijn dan volwassenen en minder van het stofje per dag binnen kunnen krijgen zonder daar klachten van te krijgen. Wanneer kinderen in de groei zijn geld ook hier: een veilige 120 gram (ofwel 20-25 dropjes) kan prima.

HOE VEEL GLYCYRRHIZINE MAG JE BINNENKRIJGEN?

We hebben het even voor je opgezocht bij het voedingscentrum en zij geven aan dat een volwassen persoon zonder problemen zon 100 milligram glycyrrhizine per dag binnen mag krijgen. Dat komt neer op zo’n 120 gram drop of een halve liter zoethout thee. Meer dan je verwacht toch? Als je graag beide eet moet je wel opletten dat je niet te veel neemt en dit bij elkaar optelt. Geniet nooit met mate zeggen Klepper & Klepper altijd, maar in dit geval; let wel op het gebruik van glycyrrhizine en het overmatig binnenkrijgen hiervan. 

WAT ZIT ER NIET IN KLEPPER & KLEPPER – DE BESTE DROP OOIT?

We hebben inmiddels best wel wat nadruk gelegd op het stofje glycyrrhizine wat in onze drop zit en wanneer je het beter niet kan eten. Maar er zijn ook een heleboel dingen die niet in onze drop zitten wat het juist de beste drop ooit maakt voor een hoop mensen. Zo zit er in onze drop bijvoorbeeld geen gelatine verwerkt in tegenstelling tot veel andere dropmerken. Klepper & Klepper – De Beste Drop Ooit is dan ook écht vegetarisch (en 3 smaken zelfs Vegan)! En daar zijn we trots op, bij Klepper & Klepper willen we ook graag de dieren en ons milieu beschermen door het bindmiddel gelatine niet in onze drop te gebruiken. Onze smaken VolzoetMildzout en Laurier drop zijn dan ook écht vegan drop. Alleen onze Honingdrop niet, want daar hebben uiteraard de bijen hard aan meegewerkt. Wel zorgen we ervoor dat de honing die in Klepper & Klepper – De Beste Drop Ooit verantwoorde honing is (afkomstig uit de Biesbosch).

VOLG ONS OP INSTAGRAM