Helpt drop tegen corona?

Helpt drop tegen corona? Het is een vraag die wij sinds vorig jaar geregeld krijgen. En zo ja, helpt De Beste Drop Ooit dan nóg beter tegen corona dan gewone drop?

Daarop antwoorden wij altijd met een wedervraag: heten wij Jaap van Dissel? Nee. Marion Koopmans dan? Ook niet. Diederik Gommers? Zelfs dat niet.

Wij heten Klepper & Klepper. We zijn eenvoudige dropmakers, geen virologen. Oftewel: wij hebben geen enkele medische kennis. Stel, wij krijgen het in onze bol en gingen beweren dat De Beste Mildzoute Drop Ooit helpt bij de genezing van horrelvoeten: geloof ons niet. Vraag het aan uw dokter, die heeft ervoor gestudeerd.

Maar omdat wij nooit te beroerd zijn om, ondanks ons gebrek aan kennis, onze klandizie van een inhoudelijk antwoord te voorzien, hebben ons toch maar even ingelezen en zullen wij ons best doen een redelijk coherent antwoord te formuleren. Ga er even goed voor zitten, neem er een zakje van De Beste Volzoete Drop Ooit bij en laat het u smaken.

De helende werking van de zoethoutwortel

We begrijpen wel waar de vraag vandaan komt. Al in 2003, toen een ander coronavirus (SARS 1.0) de wereld op de rand van een pandemie bracht, verschenen er studies over de mogelijke heilzame werking van glycyrrhizin. Dat stofje zit in de zoethoutwortel. En zoethout, zo kunt u bijvoorbeeld lezen in de geschiedenis van drop, vormt de basis voor drop. Het zorgt ervoor dat drop naar drop smaakt.

Dat de zoethoutwortel tegen allerlei kwaaltjes werkt, denkt de mensheid al heel lang. De oude Grieken en Romeinen gebruikten het om keel-, darm- en maagklachten mee te bestrijden. Ook in de middeleeuwen werden er allerhande drankjes en poedertjes van gemaakt om de zieken te genezen.

Drop werd populair dankzij een verkoudheidsgolf

En drop is in Nederland populair geworden toen er in en rond het Amsterdam aan het einde van de negentiende eeuw een hevige verkoudheid heerste. Ineens wilde iedereen drop in huis hebben. Om de keel te verzachten.

Dus toen het coronavirus in de eerste helft van 2020 de wereld in zijn greep kreeg, ontstond al snel het idee om te kijken of de zoethoutwortel een rol kon spelen in de bestrijding.

klepper-klepper-drop-tegen-corona-scaled

Drop, corona en de wetenschap

Volgens dit artikel zou het inderdaad zo kunnen zijn dat eerder genoemde glycyrrhizine de potentie heeft om ‘verschillende virussen te remmen, waaronder SARS-CoV’. In een laboratoriumsetting remt het stofje ‘zowel de aanhechting van SARS-CoV aan de ACE2-receptor als de replicatie van het virus in de cel.’

Ja, wij moesten die zin ook een keer of dertig lezen voordat we hem begrepen. Tijdens de ontrafeling ervan hebben wij nog een half zakje van De Beste Drop Ooit met zuivere laurierolie verorberd. Het klonk immers hoopvol: zoethoutwortel heeft een remmende werking.

Maar toen we verder lazen, ontdekten we in de daaropvolgende zin dat alleen glycyrrhizine effectief lijkt te zijn. Dat stofje wordt in ons lichaam echter meteen omgezet in glycyrrhetinezuur. En alles wat eindigt op zuur, zo weet iedereen, is dan weer een stuk minder. Sterker nog, als je lichaam te veel glycyrrhetinezuur aanmaakt, kan het voor ‘hypertensie en hypokaliëmie’ zorgen. We hebben geen flauw idee wat dat betekent, maar het klinkt niet als iets wat we willen hebben.

Om het even samen te vatten, wij denken dat er dit staat:

Heel misschien, als je een kilo drop eet precies op het moment dat het coronavirus vat op je probeert te krijgen en zich gaat vermenigvuldigen, heel misschien remt het dan af. Maar dan wel met de nadruk op ‘heel misschien’.

Oftewel: zelfs De Beste Drop Ooit helpt niet tegen corona

Kortom, als we even vergeten dat wij Klepper & Klepper heten en geen Jaap van Dissel, durven wij toch wel te zeggen dat zelfs de Beste Drop Ooit het coronavirus niet (wij herhalen: niet) kan afremmen.

Blijf thuis, blijf lief, geef drop​

Om het coronavirus te bestrijden, raden wij vooral aan om zoveel mogelijk thuis te blijven, contact te vermijden, maar wel lief te zijn voor elkaar.

Bijvoorbeeld door een zakje van De Beste Drop Ooit met echte Hollandse honing voor iemand te kopen. Niet omdat het hem of haar tegen corona beschermt, maar gewoon… omdat het zo ontzettend lekker is.

Vinden wij van Klepper & Klepper dan. Maar wij zijn niet de enigen.

We zijn er vrij zeker van dat bijvoorbeeld ook Jaap van Dissel, Marion Koopmans en Diederik Gommers het met ons eens zijn. De Beste Drop Ooit is immers bijzonder lekker. Je hoeft geen dropmaker te zijn om dat te kunnen bepalen. Zelfs een eenvoudige viroloog proeft dat meteen.