Het beste vaderdagscadeau ooit

Elke derde zondag van juni is het Vaderdag in Nederland. Dan worden vaders aller landen (behalve Belgische vaders, die zijn een week eerder) geëerd met een ontbijtje op bed, een vrolijke tekening, een flesje eau de cologne en/of een lederen barbecueschort.

Echter, welk cadeau ligt er meer voor de hand om aan de beste vader ooit te geven dan een zakje (of meerdere zakjes) van De Beste Drop Ooit? Precies, geen enkel cadeau.

Vaderdag begon in Amerika

Laten we eerst eens even achterhalen hoe Vaderdag ooit begonnen is. Volgens de overlevering is Vaderdag bedacht door mevrouw Sonora Smart Dodd, die in 1909 haar vader wilde eren. Haar vader was een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog, en weduwe sinds hij zijn vrouw verloor in het kraambed bij de geboorte van hun zesde kind. Sonora was zelf inmiddels volwassen en wilde met de introductie van Vaderdag de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader eren.

Al in 1924 steunde de toenmalige president van Amerika het idee, maar het werd nog geen officiële feestdag. Dat gebeurde pas in 1972, toen Richard Nixon aan de macht was. Zes jaar later stierf Sonora, op 96-jarige leeftijd. In 1974 werd zij tijdens de Wereldtentoonstelling nog geëerd voor haar tomeloze inzet.

Zo kwam Vaderdag naar Nederland

Al veel eerder, in de jaren ’30, sloeg het Vaderdagvirus over naar Europa. Om precies te zijn vond op 7 september 1936 in Leiden de eerste Nederlandse Vaderdag plaats. Op initiatief van slijterijen en rookwarenwinkels. Die hadden een gedichtje opgehangen, dat kinderen uit hun hoofd konden leren. Flesje oude jenever of een mooi bolknak erbij, en vaders kon er weer een jaar tegenaan!

In de jaren daarna verplaatste de dag zich naar oktober, in 1948 besloot men Vaderdag in juni te vieren. En ‘men’ is in dit geval de Bond der Herenmodedetaillisten. Die wilden in de pas met andere landen lopen, waar ze het ook in juni vierden. Bovendien zat september te dicht op Sinterklaas en kerst. Je wilt je commerciële piekmomentjes het liefst een beetje gespreid hebben over het jaar.

Het belang van Vaderdag verschuift

De meeste vaders zeggen standaard dat Vaderdag van hen niet zo nodig hoeft. Zo zijn ze hè, vaders. Altijd bescheiden. Maar de betekenis van Vaderdag is wel aan gaan verschuiven toen vrouwen zich wat meer gingen emanciperen en vaders taken op zich gingen nemen die voorheen voornamelijk door moeders werden gedaan.

Het Beste Vaderdagcadeau Ooit

Is je vader (of iemand die jij als je vader beschouwt) toevallig de beste vader ooit? En houdt hij, ook geheel en al toevallig, heel erg veel van drop? Dan weten wij wel waarmee je hem écht blij kan maken. Namelijk, met het Beste Vaderdagcadeau Ooit: een zakje van De Beste Drop Ooit. Of nog beter: meerdere zakjes. Verkrijgbaar in de smaken volzoet, mildzout, honing of laurier. Dus voor elke vader

Je kunt er nog een mooi kaartje aan hangen waarop je, al dan niet in een sierlijk handschrift, ‘voor de beste papa ooit’ op schrijft.

De Beste Drop Ooit als ultieme test

En dan niet stiekem mee snoepen hè. Tenzij hij natuurlijk een dropje aanbiedt. Als hij echt De Beste Papa Ooit is, zal hij dat ook wel doen. Goeie test dus wel. Biedt hij geen dropje aan, dan kun je het zakje weer confisqueren. ‘Als je dit cadeau werkelijk waard bent, had jij mij een dropje aangeboden’, zeg je dan.