Alsjeblieft, Het Beste Valentijnscadeau Ooit

14 februari is het weer zover: Valentijnsdag. De dag waarop geliefden over de hele wereld elkaar cadeautjes geven. Of ruzie maken omdat een van de twee het vergeten is. Of doen alsof het een dag als alle andere is, omdat ze Valentijnsdag maar commerciële onzin vinden. En als dan aan het eind van de dag blijkt dat een van de twee het eigenlijk toch wel best belangrijk vond… eindigt de dag weer in ruzie.
Dat moet je natuurlijk niet hebben, dat de Dag van de Liefde omslaat in een dag van ruzie. Nee, dan kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en je liefde betuigen met een klein cadeautje. Iets wat niet te veel kost, maar waar niets dan liefde uitspreekt. Maar waar vind je het beste Valentijncadeau ooit?
Nou, dat zullen we u eens vertellen. Het beste Valentijncadeau ooit vindt u in de betere speciaalzaken. Meer bepaald in de betere speciaalzaken waar ze De Beste Drop Ooit verkopen. Want zo’n zakje (of nog mooier: twee, drie of zelfs vier zakjes) van De Beste Drop Ooit is het perfecte Valentijncadeau.
Waarom is De Beste Drop Ooit het beste Valentijncadeau ooit?
In de eerste plaats: er zitten geen gluten en gelatine in, maar wel heel veel liefde. Dat proef je. En zeker als je geliefde een beetje van drop houdt, kun je met De Beste Drop Ooit niet de mist in gaan. Of je nu een zakje met De Beste Drop Ooit in de smaak volzoet, mildzout, honing of laurier geeft.
Bovendien kun je er een leuk kaartje bij geven. Waar je op zet ‘Voor de Mooiste Vrouw Ooit.’ Of ‘Voor De Meest Sexy Man Ooit.’ Of, als je het anoniem opstuurt: ‘Voor de Liefste Geheime Liefde Ooit’. Want wat is er leuker om te geven aan de liefste/leukste/mooiste/grappigste geliefde ooit? Precies, De Beste Drop Ooit.

Wat is eigenlijk het verhaal achter Valentijnsdag?
Welke Valentijn ervoor gezorgd heeft dat 14 februari bekend kwam te staan als Valentijnsdag, valt niet te achterhalen. Er waren in de derde eeuw na Christus meerder mannen die Valentinus heetten, die de martelaarsdood zijn gestorven en later heilig zijn verklaard.
De Valentinus over wie we het hier hebben was in ieder geval een bisschop. Volgens de legende liet hij op een mooie dag een heidense Romeinse soldaat met een Christelijk meisje trouwen. Dat was verboden in die dagen. Maar Valentinus, romantisch als hij was, vond de liefde belangrijker dan de wet.
Het nieuws verspreidde zich snel, waarna bisschop Valentinus nog meer verboden liefdes zijn heilige zegen gaf. De dienstdoende Romeinse keizer, Claudius, was het hier niet mee eens en liet Valentinus onthoofden. Op 14 februari. Voordat zijn hoofd eraf ging, had Valentinus nog een kaartje geschreven aan de blinde dochter van de cipier. Toen de dochter van de cipier het briefje in handen kreeg, kon ze op slag zien. ‘Van je Valentijn’, kon ze op het kaartje lezen. En daarmee had ze de eerste Valentijnkaart in handen.
Hoe ontstond valentijnsdag dan?
Al in het jaar 496 riep Paus Gelasius I de sterfdag van Sint Valentijn (14 februari dus) uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Wanneer Valentijnsdag ook daadwerkelijk een dag werd waarin de liefde werd gevierd, is niet bekend. Er is een theorie dat Paus Gelasius de eerste Valentijnsdag bedacht om een heidens Romeins vruchtbaarheidsfeest te vervangen, waarbij jonge mannen naakt door de straten liepen om aangeraakt te worden door jonge vrouwen, omdat het geluk zou brengen. Maar hoogstwaarschijnlijk is dat verhaal later bedacht.
De eerste keer dat de liefde en Valentijn aan elkaar werden gekoppeld was in de 14e eeuw, toen de Engelse schrijver Geoffrey Chausser schreef dat iets gebeurde op Sint Valentijnsdag, ‘als elke vogel zijn maatje komt kiezen’.
In de eeuwen daarna groeit Valentijnsdag verder uit als dag van de liefde. Helemaal als in het begin van de negentiende eeuw het versturen van post goedkoper wordt. Omdat in de preutse Victoriaanse tijden van het toenmalige Engeland vurige liefde niet echt hoog werd aangeschreven, werden die kaartjes vaak anoniem verstuurd.
Rond 1840 slaat het Valentijnsvirus over naar Amerika. En dan gaat het snel. Amerikanen zijn nu eenmaal goed in het vercommercialiseren van tradities. In 1847 ontstond de eerste massaproductie van Valentijnskaarten.
Met name in de tweede helft van de twintigste eeuw breidt het arsenaal in Amerika zich uit van kaartjes naar chocola, bloemen en sieraden. Waarna het in de jaren ’90 weer naar Europa terugkomt en ook hier veel grotere vormen aanneemt.
En over de jaren ’90 gesproken…
Valentijnsdag 1990 is een mijlpaal in de wereld van snoep
Op 14 februari 1990 opent Willem Klepper zijn snoepkraam op de markt van Alkmaar. Als Klepper Sr. dat niet had gedaan, dan was De Beste Drop Ooit er nooit geweest. Het was een behoorlijk gure dag, die 14e februari van het jaar 1990. Windkracht 7, en het regende. Willems ouders kwamen kijken hoe hun zoon zijn eerste stappen op de markt zette, maar die bleven in de auto zitten. Zo koud was het.
Maar toen wist Willem Klepper wel: dit wil ik de rest van mijn leven doen. Zelfs door weer en wind bleken er mensen naar de markt te willen komen om een zak drop te halen.

En 14 februari was ook de dag dat De Beste Drop Ooit op de markt kwam!
Klepper Sr. leerde zijn klanten goed kennen en besloot, toen hij 25 jaar op de markt zou staan, al die vaste klanten met een jubileumdropje te verrassen. Samen met Klepper Jr. ging hij het laboratorium in. Om het lekkerste dropje ooit te maken. Dat lukte. Omdat het dropje geen gelatine en ook geen gluten bevatte (maar wel heel veel liefde) besloten Klepper & Klepper om hun dropje De Beste Drop Ooit te noemen.
Het dropje was zo’n succes, dat Klepper & Klepper besloten dat ook de landelijke markt klaar was voor hun drop In 2017 werd De Beste Volzoete Drop Ooit opgevolgd door De Beste Mildzoute Drop Ooit. Ook dat werd een groot succes (zelfs dropliefhebbers die eigenlijk niet van zoute drop houden, houden ervan). In 2019 zag De Beste Honing Drop Ooit het licht. En in 2020 De Beste Laurier Drop Ooit.

Daarom is een zakje van De Beste Drop Ooit dus het beste valentijnscadeau ooit
Een zakje drop is weer eens wat anders dan een bosje bloemen, een doos bonbons of een veel te duur horloge. En het kan toch geen toeval zijn dat De Beste Drop Ooit, een dropje waarin Klepper & Klepper zoveel liefde hebben gestopt, op Valentijnsdag het levenslicht ziet? Eigenlijk zou 14 februari geen Valentijnsdag maar Klepperdag moeten heten. En je kent het spreekwoord:
Een dropje op Sint Valentijn/ En het leven is weer fijn.
Dus hup, snel naar de betere speciaalzaak toe
Er zit vast een verkooppunt van De Beste Drop Ooit bij je in de buurt. Mooi strikje erom. Leuk kaartje erbij. En je zit voor de rest van het jaar weer goed.