HET GEHEIM ACHTER DE UNIEKE SMAAK VAN DROP

Het staat bekend als een typisch Nederlandse lekkernij, die zich typeert met een zeer intense en uitzonderlijke smaak; Drop! De meeste Nederlanders zijn er dol op. Het wordt in ons land massaal gegeten, en is dan ook zo een beetje overal te koop. Wat maakt de smaak van drop nu eigenlijk zo interessant?

Drop wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant. Deze plant is voor een deel verantwoordelijk voor de karakteristieke zoete smaak van drop. Een andere grote smaakmaker in drop is ammoniumchloride, wat we in de volksmond kennen als salmiak. In tegenstelling tot de zoethoutplant, heeft salmiak een zoutige smaak.

Diverse soorten drop hebben uiteraard ieder hun eigen smaak. Je bent ongetwijfeld benieuwd hoe deze verschillende soorten precies smaken, in dat geval ben je bij Klepper & Klepper aan het juiste adres. In dit artikel vertellen we jou hét geheim achter de unieke smaak van drop!

WAAR SMAAKT DROP NAAR?

In Nederland is drop razend populair. Waar drop vroeger vaak nog werd gegeten als medicijn, drop bij keelpijn was de norm, eten we het nu vooral om er heerlijk van te genieten. Echter is niet iedereen fan van de karakteristieke smaak van drop. Als echte dropfanaat kun je het wellicht moeilijk geloven maar niet iedereen is onder de indruk van dit snoepgoed.

Alhoewel de meeste Nederlanders het heerlijk vinden, kunnen ze dat in het buitenland doorgaans niet helemaal begrijpen. De meeste buitenlanders die bij een bezoekje aan Nederland voor het eerst drop eten, trekken daarbij een ietwat vies gezicht. We kunnen dus wel stellen dat drop heerlijk is, als je het gewend bent. Kom je uit een land waar drop doorgaans niet wordt gegeten? Dan is de kans groot dat je flink moet wennen aan de karakteristieke smaak.

DE ZOETHOUT PLANT

Drop heeft zijn smaak grotendeels te danken aan de zoethoutplant. Deze groeit het beste in een subtropisch klimaat, en komen we dan ook vaak tegen in landen als Griekenland of Italië. De zoethoutplant bevat een stof genaamd glycyrrizine. Deze stof is verantwoordelijk voor de typische smaak van drop, zoals de meeste van ons deze kennen. Het zorgt voor de heerlijke zoete smaak die in de meeste soorten drop terug te vinden is.

Glycyrrizinezuur kan in grote hoeveelheden nadelige lichamelijke gevolgen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk. Daarom zeggen we ook met betrekking tot onze drop; Geniet, maar eet met mate! Naast glycyrrizine spelen ook suiker en zoetstoffen een grote rol in de zoete smaak van drop.

Echter zijn dit niet de enige bestanddelen van drop, die te maken hebben met de unieke smaak van dit snoepgoed. Ook salmiak is een bekende smaakmaker, waar veel mensen fan van zijn. Deze vinden we in grotere mate terug in zoute drop.

SALMIAK

De andere kant van drop die we allemaal kennen is de zoutige salmiak smaak. We kennen allemaal de potjes salmiakpoeder wel, en de populaire salmiak lolly’s. De ene houdt er meer van dan de andere, maar over het algemeen is het een populair bestanddeel.

Salmiak is het ammoniumzout van waterstofchloride. Het klinkt wellicht gek. Ammoniak en waterstofchloride zijn op zichzelf corrosief en zelfs giftig. Echter vormen ze samen ammoniumchloride (salmiak), wat de basis vormt voor veel dropsoorten.

De meeste soorten drop bevatten salmiak. Echter zijn er specifieke zoute dropsoorten, die meer salmiak bevatten dan andere. Dit verklaart onder andere hun zoute smaak. In zoete drop zal je ook salmiak tegenkomen, echter wel in mindere mate. Ga jij voor suikervrije drop? Hier zit meer salmiak in dan in reguliere drop.

Zoethoutplant

DE SMAAK VAN DIVERSE SOORTEN DROP

Verschillende soorten drop hebben uiteraard ook diverse smaken. Dat is bij sommige varianten eenvoudig af te lezen aan de naam. Zoute drop smaakt zout, en zoete drop smaakt zoet. Maar hoe zit het met andere soorten, zoals bijvoorbeeld honingdrop of laurierdrop? Onderstaand bespreken we enkele populaire soorten, en leren we meer over hun specifieke smaak.

ZOETE EN ZOUTE DROP

Je kent ze ongetwijfeld wel, die kleine dubbel zoute dropjes en die heerlijke zachte zoete drop. Ben jij een echte zoetekauw? Dan is zoete drop ongetwijfeld jouw favoriet. Kan jij daarentegen een zoutige smaak juist erg waarderen? Dan zijn de zoute dropjes van Klepper & Klepper echt wat voor jou!

Maar hoe zit het nu eigenlijk met de ingrediënten van zoete en zoute drop? Wat is het verschil, en wat maakt dat de twee zo veel in smaak van elkaar verschillen? Laten we eens gaan kijken naar de verhoudingen van de diverse ingrediënten.

De ingrediënten van zoete en zoute drop tonen veel gelijkenissen. Zo is zoethoutwortel en salmiakzout in beide varianten aanwezig. Wel zien we dat zoete drop meer zoethoutwortel bevat, en zoute drop juist meer salmiakzout. Dit verklaart dan ook de smaak van de diverse soorten drop.

Andere ingrediënten die de meeste varianten bevatten zijn, glucosestroop, melasse, suiker of zoetstoffen, kokos- of anijsolie en glansmiddel. Al deze ingrediënten samen creëren het drop zoals wij dat vandaag de dag kennen, en waar we met zijn alle massaal van genieten.

Honingdrop

HONINGDROP

Een dropsoort die onder veel Nederlanders favoriet is, en die ook vaak wordt gegeten om keelklachten tegen te gaan, is honingdrop. Honingdrop is een zoete dropsoort, wat uiteraard toe te wijten is aan zijn unieke ingrediënt; honing!

Honingdrop bevat suiker en glucosestroop. Dit draagt onder andere ook bij aan de zoete smaak. Honingdrop voelt zacht aan in de mond, en wordt juist daarom ook door veel mensen gegeten wanneer er sprake is van keel- of verkoudheidsklachten.

Een zacht dropje met de heerlijke smaak van zoete honing? Bij Klepper & Klepper ben je aan het goede adres! Onze honingdrop wordt gemaakt met maar liefst 12% honing, en bevat geen gluten en geen gelatine.

Wist je dat wij onze honingdrop maken met honing van Nederlandse bodem? Echte Hollandse honing uit de Biesbosch, om precies te zien! En daar kunnen we heel kort over zijn, dat proef je!

LAURIERDROP

Drop bij keelpijn nodig? Dan wordt laurierdrop vaak aangeraden. Maar natuurlijk ook gewoon omdat laurierdrop ontzettend lekker is. Onze unieke variant wordt gemaakt van laurierolie.

Laurier wordt veel gebruikt als smaakmaker in de keuken, de ietwat bittere smaak zorgt dat deze bruikbaar is in ontelbaar veel recepten. Maar waar smaak laurierdrop naar? Is dit dan ook bitter?

Nee, geen zorgen. Laurierdrop biedt een fris zoete smaak, met een heel subtiel scherp randje. De smaak van laurier is wel aanwezig maar overheerst niet. Je geniet gewoon nog steeds van de heerlijke smaak van drop, zoet en zacht.

De beste laurierdrop ooit vind je bij Klepper & Klepper. Een dropje waar iedere liefhebber van geniet. Een vleugje laurier zonder de authentieke smaak van onze drop te verliezen. Subtiel doch onmiskenbaar. In de productie gebruiken wij etherische laurierolie die op biologische wijze worden gekweekt. Want ja, alleen de allerbeste ingrediënten zijn goed genoeg voor De Beste Drop Ooit.

DUS HOE SMAAKT DE BESTE DROP OOIT?

Wat kunnen we samenvattend zeggen over de smaak van onze Beste Drop Ooit? De karakteristieke smaak van drop is toe te schrijven aan een combinatie van de zoethoutwortel en ammoniumchloride, oftewel salmiak. Deze zorgen samen voor een traditionele zoete doch typerende smaak.

Onze diverse soorten drop hebben uiteraard ieder hun eigen smaak. Ben jij een echte zoetekauw? Dan kies jij wellicht voor de lekkerste honingdrop ooit. Kan jij daarentegen een frisse zoete smaak wel waarderen? Dan zijn onze lekkerste laurierdropjes ooit misschien jouw favoriet.

Ben je nog niet zeker van welke drop jij het lekkerste vindt? Dan wordt het hoog tijd om te gaan proeven. Zorg dat je al onze lekkerste dropjes ooit eerst allemaal zorgvuldig proeft, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw favoriet.

Bekijk ons assortiment en sla je slag!