Hoe maak je drop?

Indien je nieuwsgierig van aard bent kun je jezelf de vraag stellen: Hoe maak je drop? Nou, het maken is niet zo moeilijk. Lekkere drop maken eigenlijk ook niet. De Beste Drop Ooit maken, ja, da’s een ander verhaal. Dat kunnen er maar weinig. Voor zover wij weten, zijn er eigenlijk maar twee mensen die dat kunnen: Klepper & Klepper. Lees hier: Ons Drop verhaal en vind uit hoe wij dit gedaan hebben.

Maar niets staat je in de weg om het ook te proberen natuurlijk. En daarom zullen wij van Klepper & Klepper (in de smaken volzoetmildzouthoning en laurier) hier op deze plek precies vertellen hoe je dat doet! Kun je zelf lekker aan de slag.

Succes!

Begin bij de basis: blokdrop

Alle drop die in Neerland gemaakt wordt, begint bij blokdrop. Dit wordt gemaakt van zoethoutwortel. Zoals je ook in de geschiedenis van drop kunt lezen, groeit de zoethoutwortel in droge gebieden, in zonnige landen als Spanje en Italië. Na het telen van de zoethoutwortels maken ze er hele sterke thee van. Die koken ze in tot het een soort pulp wordt. Deze drap gieten ze in blokken. Die blokken wordt gedroogd totdat ze keihard zijn. Dit heet blokdrop.

Ze smelten de blokdrop!

De blokken blokdrop worden naar Nederland vervoerd. Hier wordt het blok weer verwarmd, totdat het vloeibaar is. Dit vloeibare goedje is eigenlijk extreem geconcentreerde drop. Het bestaat voor bijna 100% uit zoethout en is daarom ook extreem zoet, wel vijftig keer zoeter dan gewone suiker. Om een lekker dropje te maken, heb je per stuk niet zo heel veel blokdrop nodig dus.

Ingredienten-de-beste-drop-ooit-e1607967534354-768x384

Drop maken: Wat heb je nog meer nodig?

Wat je nog meer nodig hebt, ligt natuurlijk helemaal aan het dropje dat je wilt maken. Maar in de meeste dropjes zit in ieder geval dit:

Arabische gom komt van de acaciabomen die in Afrika groeien. Het is vrij zeldzaam en behoorlijk duur. Als jouw favoriete dropje in prijs is gestegen, komt het vaak doordat de Arabische gom even moeilijk verkrijgbaar was. Maar je hebt het wel nodig om het z’n structuur te geven. Arabische gom is een bindmiddel en zorgt ervoor dat je dropje lekker soepel wordt.

 
arabische-gom-drop
  • Zetmeel. Aardappel-, maïs- en/of tarwezetmeel

 

Net als Arabische gom is zetmeel een bindmiddel: het zorgt ervoor dat je dropje niet uit elkaar valt. Soms vervangt het de Arabische gom in z’n geheel (is een stuk goedkoper). Naast bindmiddel, bepaalt zetmeel hoe hard of zacht jouw het wordt. Aardappelzetmeel maakt je hem zachter, tarwezetmeel juist harder. Het is dus zaak om een goede balans te vinden. Let wel: In De Beste Drop Ooit zit géén tarwezetmeel. Want in tarwezetmeel zitten gluten en De Beste Drop Ooit is vrij van gluten.

  • Gelatine

 

Net als Arabische Gom en zetmeel zorgt gelatine ervoor dat je dropje niet uit elkaar valt. Je kan het ook weglaten. Gelatine wordt gemaakt van de huid en beenderen van zoogdieren. De Beste Drop Ooit bevat bijvoorbeeld geen gelatine, waardoor het dropje vegetarisch is.

  • Suiker

 

Dit zit in de meeste dropjes, maar niet in suikervrije dropjes.

  • Glucosestroop

 

Dit wordt vaak gebruikt als vervanger van suiker. Glucosestroop kristalliseert niet, waardoor het niet hard wordt. Dit zorgt dus voor een zachte structuur.

  • Salmiakzout

 

Salmiakzout is ook wel bekend als ammoniumchloride (NH4Cl, mocht je zelf met wat reageerbuisjes aan de slag willen gaan). Salmiak geeft je dropje extra pit. Pure salmiak is een wit poeder. En dus niet bruin, zoals je zou denken. Maar die bruine kleur komt iets anders, namelijk…

  • Kleurstof

 

Als je geen kleurstof toevoegt, is het een beetje doorzichtig. Maar mensen willen ze écht zwarte. Of écht bruin. Om ze zwart te maken, gebruik je een koolstof genaamd norit (precies, daar neem je pilletjes van in als je vaak naar de wc moet, dus gebruik het met mate). En als je een bruine wilt, dan voeg je gebrande suiker toe, beter bekend als karamel.

  • Aroma’s

Om jouw dropje een unieke smaak te geven, kun je met aroma’s werken. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat onze smaakpapillen proeven wat ze willen proeven. Soms moet je een smaak even wat extra aanzetten. Zo kun je bijvoorbeeld de jouwe naar anijs laten smaken zonder anijs toe te voegen.

 

Je kan er ook voor kiezen om niet het aroma maar juist wel het echte ingrediënt toe te voegen. Voor De Beste Mildzoute Drop Ooit gebruiken wij van Klepper & Klepper bijvoorbeeld Keltisch Zeezout. En voor De Beste Honing Drop Ooit echte honing uit de Biesbosch. En voor De Beste Laurier Drop Ooit gebruiken zuivere laurierolie. Dat kun jij natuurlijk ook doen als je drop wilt maken, maar je kan ook zelf wat verzinnen.

  • Liefde

 

Dit is een essentieel ingrediënt. Hier kun je nooit teveel van toevoegen.

En dan roeren maar

Gooi alle ingrediënten in de juiste verhoudingen in een pannetje. Goed roeren zodat alles goed gemengd is. En giet het vervolgens in een vormpje naar keuze. Bij Klepper & Klepper hebben we daarvoor gipsen malletjes. Die geven de dropjes de juiste vorm. En ze hebben de naam Klepper erin gedrukt. Zodat je meteen ziet dat je De Beste Drop Ooit in handen hebt. Is eigenlijk niet nodig, want je proeft het snel genoeg. 

Giet jouw droppapje in de gipsen malletjes. De bakken met de gevulde gipsen malletjes worden in een droogruimte gezet. Dan is het de kunst om te ontdekken hoe lang de drop moet drogen. Doe je het te kort, dan blijft je drop te nat. Doe je het te lang, dan droogt je dropje uit en wordt ie keihard. 

Zonder was geen glans bij het maken van drop

Als de dropjes uit hun mal zijn, zit er nog wat meel op. Met meel zorg je ervoor dat ze niet vast komen te zitten in hun mal. In de zogenaamde glanstunnel gaat het meel eraf. Daarnaast gaat er ook nog wat op: kokosolie of carnaubawas. Dit zorgt ervoor dat het z’n aantrekkelijke glans krijgt. 

Als ze mooi glanzen, moeten ze nog iets harder worden voordat ze verpakt worden. Klepper & Klepper geven er de voorkeur aan De Beste Drop Ooit iets te vroeg in de verpakking te stoppen. Vroeger in ieder geval dan de meeste fabrikanten doen. Het idee hierachter: het droogt verder in het zakje. Zodat, op het moment dat jij het zakje opent en de dropjes in je mond gaat stoppen, De Beste Drop Ooit precies goed is.

Zitten ze in hun verpakking, dan zijn ze klaar om onder de mensen te komen. Zij bepalen uiteindelijk of de jouwe de beste drop ooit is. We wensen je veel succes met de oppakken van de antwoorden op de vraag: Hoe maak je drop?