In welke landen eten ze drop?

Het is zomer. Tijd om op vakantie te gaan. Als het even kan naar het buitenland. Momenteel wordt het ons niet makkelijk gemaakt om de grens over te steken, maar er zijn nog steeds genoeg Nederlanders die het doen. En wat moet je dan niet vergeten om mee te nemen? Drop natuurlijk. Wij van Klepper & Klepper vertrekken ook nooit naar het buitenland zonder een paar dozen van De Beste Drop Ooit. Vaak doen we dat ook omdat we naar iemand gaan die geïnteresseerd is om De Beste Drop Ooit te verkopen. Maar wij hebben de regel dat je nooit van je eigen waar mag snoepen al lang overboord gekieperd. 

Zo tegen de vakanties aan, merken wij het ook in onze marktkraam: de mensen slaan flink in. Nog even snel een extra lading van De Beste Drop Ooit in de smaken Volzoet, Mildzout, Honing en/of Laurier inslaan. Want dat hebben ze niet in Frankrijk of Italië. Daar hebben ze misschien lekkere croissantjes of onovertroffen schepijs, maar een beetje goede drop is moeilijk te vinden.

Italië, bakermat van de drop

In de meeste landen kennen ze drop wel, en vind je het vaak op de markt. Maar het is niet drop zoals wij drop kennen. De Italianen kennen het bijvoorbeeld als een klein, keihard snoepje waar een vleugje laurier verraad dat de desbetreffende dropjes te drogen worden gelegd tussen de laurierbladeren. De kleine dropjes zijn zuivere puur zoethoutextract. Je zou kunnen zeggen dat de geschiedenis van drop begon bij dit product. Aan het eind van de middeleeuwen maakten de Italianen al blokdrop door thee te trekken van zoethoutwortel en dat in te koken totdat het een drapje werd. Dat drapje werd in bakken gegoten, die te drogen werden gelegd. Vervolgens werden de gedroogde blokken in hele kleine stukjes gehakt. Voilà, het eerste dropje.

Die zoethout snoepjes werden zo populair dat Giorgio Amarelli in 1731 besloot een fabriekje op te zetten. Dat fabriekje bestaat nog steeds. En de dropjes kun je nog steeds in karakteristieke blikjes in de betere drogist vinden. Vandaag de dag is het fabriekje ook te bezoeken als museum. Moet je wel helemaal naar de voetzool van de hak van Italië. Naar Rossano om precies te zijn. Ligt aan de zee, dus je kan na een bezoekje een verfrissende duik nemen.

Van Spanje tot Finland

De zoethoutwortel, toch hét ingrediënt dat drop de smaak van drop geeft, gedijt goed het Middellandse Zeegebied. Vandaar waarschijnlijk dat er in Spanje zeer veel drop wordt geproduceerd. Er wordt alleen niet zo heel veel drop geconsumeerd. Het overgrote merendeel vertrekt naar het buitenland. Naar landen waar ze wel van drop houden. Daarvoor moet je toch vooral ten noorden van Antwerpen zijn. 

In landen als Noorwegen, Finland, Zweden en Denemarken houden ze van drop zoals wij van drop houden: met een beetje zilte nasmaak. Je hoort wel eens dat dit komt doordat al die landen aan zee liggen, zoals Nederland aan zee ligt. Maar Frankrijk, Kroatië en Brazilië liggen ook aan zee. En daar zijn ze niet zo dol op drop als wij en de Scandinaviërs.

De Engelse variant

En dan heb je nog Engelse drop. Bij Engelse drop wordt de typische dorp smaak vermengd met de smaken van anijs en kokos. Deze gemengde drop soort werd voor het eerst gemaakt in 1899, in Sheffield, Engeland. Vandaar de naam: Engelse drop. Het verhaal gaat dat een klant verschillende snoepjes apart had besteld en ze per ongeluk in één zak kreeg. Dit viel zo goed in de smaak dat een nieuwe dropsoort was geboren.

We gaan de hele wereld veroveren

Overigens, in Canada kun je tegenwoordig ook aardig wat drop vinden. Wij kunnen het weten, want wij exporteren De Beste Drop Ooit daar naartoe. Dat onze drop het daar goed doet, is geen verrassing: er wonen op sommige plekken nu eenmaal veel mensen van Nederlandse oorsprong, en die verlangen wel eens terug naar de smaak van hun jeugd. En ook al bestond De Beste Drop Ooit toen nog niet, de bite en de smaak van onze drop wordt vaak als ouderwets lekker ervaren. Vandaar de populariteit daar.

Je vindt De Beste Drop Ooit trouwens ook in Denemarken, Finland en Noorwegen. En we zijn niet van plan bij die landen te stoppen. Als het even kan gaan we de hele wereld veroveren. Met een beetje geluk hoef je over een paar jaar geen drop meer op vakantie mee te nemen, maar vind je overal De Beste Drop Ooit in de schappen van de plaatselijke kruidenier. 

Ga je binnenkort naar Finland en wil je weten waar je de Beste Drop Ooit precies kan vinden? Op deze plek hebben we een handig kaartje geplaatst. Waar je ook bent in de wereld, op dat kaartje kun je precies zien wat het dichtstbijzijnde verkooppunt is.