IS DROP TYPISCH NEDERLANDS?

Laurierdrop, honingdrop, zoet of toch liever zout, in Nederland zijn ontzettend veel soorten drop verkrijgbaar. Nederlanders zijn immers dol op dit zwarte snoepje. Veel buitenlanders, die de smaak van drop niet kennen, zijn er doorgaans minder dol op. Daarom wordt vaak geroepen dat drop typisch Nederlands is, maar is dit eigenlijk wel zo?
Is drop Nederlands? Het antwoord is tweeledig. Als we kijken naar de hoeveelheid drop die in Nederland wordt gegeten en dit vergelijken met andere landen waar weinig of zelfs helemaal geen drop wordt gegeten, kunnen we absoluut stellen dat drop typisch Nederlands is. Wanneer we echter kijken naar de geschiedenis van drop, dan zien we dat de roots toch ergens anders liggen.
Waar is drop uitgevonden, hoeveel drop wordt er in Nederland gegeten in vergelijking met andere landen, en waarom? Wekken deze vragen jouw interesse? Dan ben je aan het juiste adres. In dit artikel vertellen we jou namelijk alles wat je moet weten over het ontstaan van drop, en beantwoorden we de vraag: Is drop typisch Nederlands, of misschien toch niet?
HOEVEEL DROP EET NEDERLAND?
De gemiddelde Nederlander eet ongeveer 2 kilo drop per jaar (gelijk aan 10 zakjes De Beste Drop Ooit). Wanneer je weet dat in de meeste andere Europese landen helemaal geen drop wordt gegeten, is dit absoluut een grote hoeveelheid. De enige landen waar drop ook enigszins populair is, zijn Duitsland en de Scandinavische landen. Echter eten ze daar in vergelijking met Nederlanders aanzienlijk minder drop. Zo populair als het in Nederland is, is het dus nergens. Wat dat betreft kunnen we de vraag; is drop Nederlands, absoluut met een dikke JA beantwoorden.
Waarom eten Nederlanders zo veel drop, zul je je wellicht afvragen. Hier bestaan diverse theorieën over. Deze variëren van simpel tot enigszins eigenaardig. Zo zijn er mensen die stellen dat drop nu eenmaal onderdeel is van onze cultuur, we kennen het al jaren en daarom eten we het massaal. Aan de andere kant zijn er ook theorieën over landen die op zee zijn gericht, en daarom een voorkeur zouden hebben voor zoute dingen. Een interessante doch enigszins eigenaardige theorie, als je het ons vraagt. Gelukkig zijn en blijven het slechts speculaties.
Hoe zit het nu eigenlijk met de oorsprong van drop? Is drop typisch Nederlands van oorsprong? Waren Nederlanders de eerste die drop gingen produceren, in de vorm zoals we dat nu kennen? Nee, toch niet helemaal. Laten we eens de geschiedenisboeken induiken om erachter te komen waar drop dan wel als eerste werd gemaakt.

DE GESCHIEDENIS VAN DROP
De geschiedenis van drop is lang en gaat ver terug in de tijd. Als we het bijvoorbeeld hebben over het hoofdbestanddeel van drop, kunnen we stellen dat deze een lange geschiedenis heeft die veel verder teruggaat dan het ontstaan van ons populaire snoepje.
Zoethoutwortel werd duizenden jaren geleden namelijk al gebruikt. Er zou zelfs zoethoutwortel zijn gevonden in het graf van Toetanchamon. Waarom precies is niet duidelijk, wel weten we dat de zoethoutwortel door velen als magisch middel werd bezien.
Het sap van de zoethoutwortel werd al door de Grieken en de Romeinen gebruikt als medicijn om maagklachten te verhelpen. Ook werd zoethout in de oudheid gebruikt om hoesten en keelklachten tegen te gaan.
Zoethoutwortel werd genuttigd in de vorm van sap en ook werd het in maaltijden verwerkt, echter kwam deze nog niet in de vorm van drop zoals wij deze vandaag de dag kennen. Dit snoepje waar wij allemaal zo gek op zijn vindt zijn oorsprong verrassend genoeg in een Europees land waarvan je dit wellicht niet zou verwachten. Waar is drop uitgevonden? We reizen af naar het land van de pizza’s en pasta’s, het prachtige Italië!
DE EERSTE DROPFABRIEK STOND IN ITALIË
De Italianen in de zuidelijke streken zijn als eerste begonnen om zoethoutwortel fijn te malen en te koken. Het zwarte papje wat hieruit voortkwam werd in blokjes gegoten, om vervolgens te laten drogen. De stevige zwarte blokken die overbleven kennen wij als blokdrop. Iets wat vandaag de dag nog steeds aan de basis staat van al onze heerlijke dropjes.
In de 18e eeuw werd er ook daadwerkelijk een fabriek geopend, aangezien de verkoop van blokdrop een groot succes bleek te zijn. Op deze manier is de massaproductie van drop tot stand gekomen.
Blokdrop werd in Nederland eigenlijk pas echt populair toen men suiker ging toevoegen aan het recept. Waar blokdrop in de eerste jaren nog werd ingezet als medicijn tegen hoesten en verkoudheidsklachten, werd het nu meer gegeten vanwege de lekkere smaak. Het werd van een medicijn opeens een snoepje. Een snoepje waar heel Nederland dol op bleek te zijn.
Dus is drop Nederlands van oorsprong? Nee, onze verre buren in het zuiden van Europa waren ons net een stap voor!

WAAROM IS DROP TYPISCH NEDERLANDS?
De geschiedenis van blokdrop, de basis van ons populaire snoepje, is dus begonnen in Italië. Toch stellen veel mensen dat drop typisch Nederlands is. En ergens kunnen we dat ook wel beamen. De hoeveelheid drop die in Nederland wordt gegeten is immers op zijn zachts gezegd enorm. Om de vraag; waarom is drop typisch Nederlands te kunnen beantwoorden moeten we onszelf een aantal vragen stellen.
Namelijk; in hoeverre bepaald de afkomst van het gerecht zijn nationalisme, en zegt cultuur wellicht niet meer over waar een specifiek product thuishoort dan de herkomst ervan? Chili con carne, om slechts een voorbeeld te geven, wordt door velen bestempeld als een Mexicaans gerecht. Echter ligt de oorsprong gewoon in Amerika.
Het bovengenoemde voorbeeld geeft toch wel duidelijk aan waarom we drop typisch Nederlands kunnen noemen, althans, als je het ons vraagt natuurlijk!
DE BESTE DROP OOIT IS TYPISCH NEDERLANDS
Alhoewel de oorsprong van drop wellicht niet typisch Nederlands is, kunnen we absoluut stellen dat onze beste drop ooit ertoe bijdraagt dat zo veel Nederlanders dit snoepje massaal nuttigen. Wist jij dat onze beste drop ooit wel degelijk typisch Nederlands is?
Onze laurierdropjes worden bijvoorbeeld gemaakt van biologisch gekweekte laurierboompjes in het zuiden van Noord-Brabant. Onze honingdropjes, om nog maar een voorbeeld te noemen, worden gemaakt van pure Hollandse honing uit de Biesbosch.
Heb jij de beste drop ooit zelf al geproefd? Niet? Je weet niet wat je mist, bekijk nu ons assortiment!