IS ZEEWIER GEZOND? WIJ ZOCHTEN HET UIT!

Zeewier wordt al decennialang gegeten in veel Aziatische landen. Echter zien we dat populaire zeewier gerechten zoals bijvoorbeeld sushi, ook in Nederland steeds meer populariteit winnen. Zeewier is een verzamelnaam voor diverse groepen algen. Deze groente uit de zee wordt door steeds meer mensen genuttigd. Nu zou jij je dus af kunnen vragen; Is zeewier gezond?

Ja, zeewier is absoluut een gezond voedingsmiddel. Het is om te beginnen een fantastische bron van eiwitten en ijzer. Daarnaast bevat zeewier veel verschillende vitamines en mineralen. Deze groente wordt dan ook vaak gebruikt als vleesvervanger vanwege zijn veelzijdigheid.

Ben jij benieuwd wat de gezondheidsvoordelen van zeewier kunnen zijn? Dan raden wij je sterk aan het onderstaande artikel te lezen. Wij vertellen je namelijk alles wat je moet weten over deze interessante groente uit de zee. We bekijken zowel de voordelen als de eventuele nadelen die het nuttigen van zeewier kan hebben. Dat wil jij natuurlijk niet missen. Laten we dus snel van start gaan.

WAAROM IS ZEEWIER GEZOND?

Zeewier is zonder twijfel gezond voor de mens. Hier zijn diverse redenen voor te benoemen. Om te beginnen is dit voedingsmiddel een rijke bron van eiwitten en ijzer. In vergelijking met andere groenten is dit zeker opvallend. Daarnaast bevat zeewier nog veel meer belangrijke vitamines en mineralen die ons lichaam nodig heeft. Onderstaand een opsomming van enkele voorbeelden.

  • Zeewier is rijk aan calcium
  • Zeewier bevat jodium en magnesium
  • B-vitaminen zijn ook aanwezig in zeewier
  • Zeewier is een goede bron van Omega 3 vetzuren
  • Zeewier zit vol met vezels

Dit is slechts een greep uit enkele belangrijke vitamines en mineralen die in zeewier terug te vinden zijn. Je kunt je dus wel voorstellen dat deze veelzijdige groente absoluut een verrijking zal zijn van jouw voedingspatroon. Zeewier is bovendien verkrijgbaar in veel verschillende soorten, ieder met hun eigen unieke smaak.

Ook de heerlijke smaak van zeewier is overigens een reden voor mensen om steeds meer zeewier te nuttigen. Verwerk dit groene goud in een heerlijke salade of in een unieke sushirol, je kunt er werkelijk waar alle kanten mee op. Laten we nu eens iets dieper ingaan op de gezondheidsvoordelen die zeewier met zich mee kan brengen.

DE GROOTSTE VOORDELEN VAN ZEEWIER

Om een iets duidelijker beeld te krijgen van hoe gezond zeewier nu eigenlijk is, bespreken we hiernaast enkele van de grootste gezondheidsvoordelen die dit voedingsmiddel kan hebben. We lichten deze voordelen kort toe.

SusanneGeert_Klepper_2

1. Zeewier houdt hart en bloedvaten gezond

Het eten van zeewier draagt bij aan een gezond hart en goede bloedvaten. Dit is dus absoluut een voedingsmiddel dat iedereen zou moeten toevoegen aan zijn of haar voedingspatroon. Algen bevatten diverse stoffen die de bloedsuikerspiegel stabiliseren en de bloeddruk kunnen verlagen.

Onze bloedvaten hebben voldoende omega 3 nodig om het bloed optimaal te kunnen laten stromen. Zeewier bevat toevallig veel van deze gezonde vetzuren. Zorg er dus voor dat je zeewier met enige regelmaat aan jouw voedingspatroon toevoegt.

2. Zeewier bevordert de spijsvertering

Mensen die zeewier regelmatig nuttigen, zullen waarschijnlijk kunnen beamen dat dit voedingsmiddel de spijsvertering bevordert. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Zeewier zorgt namelijk voor een bescherming van de darmwand. Hierdoor verloopt de spijsvertering langzamer en kunnen voedingsstoffen dus beter worden opgenomen.

3. Zeewier reinigt en ontgift het lichaam

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van mensen die eens in de zoveel tijd hun lichaam reinigen via een ontgiftingskuur. Ook zeewier kan ondersteuning bieden bij het reinigen van ons lichaam. Het helpt bij de verwijdering van toxinen die zich in ons lichaam bevinden. Ook metalen en vrije radicalen in ons lichaam kunnen worden aangepakt door voldoende zeewier te eten.

4. Zeewier bevordert een gezonde schildklierfunctie

Het nuttigen van voldoende jodium is belangrijk voor een gezonde schildklierfunctie. Indien men niet genoeg jodium binnenkrijgt, zou dit kunnen resulteren in een trage schilderklier. Dit kan op zijn beurt weer diverse problemen met zich meebrengen.

Zeewier bevat veel jodium en is zodoende dus een onmisbaar voedingsmiddel voor een gezonde schildklierfunctie. Heb jij last van schildklierproblemen? Dan raden wij je altijd aan om in overleg met een specialist een passend voedingsschema op te stellen.

HEEFT HET ETEN VAN ZEEWIER OOK NADELIGE GEVOLGEN?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat jij je afvraagt of het eten van zeewier ook nadelen kan hebben. Het nuttigen van zeewier kan nadelig uitpakken wanneer je er té veel van eet. We weten immers allemaal; alles waar té voorstaat is niet goed voor ons.

Zoals hierboven reeds kort aangestipt, is zeewier een natuurlijke bron van jodium. Dit is een belangrijk element voor diverse processen in ons lichaam. Zodoende adviseren wij mensen om zeewier te eten voor een gezonde schildklierfunctie. Echter kun je ook te veel jodium binnenkrijgen wanneer je te veel zeewier eet. Dit kan een averechts effect hebben.

Om geen nadelige gevolgen van zeewier te ervaren, is het dus belangrijk om met mate te genieten. Zorg voor een gevarieerd eetpatroon waarin je verschillende groentes nuttigt. Op deze manier zal je optimaal kunnen genieten van de vele voordelen die zeewier met zich mee kan brengen.

ZEEWIER ALS VLEESVERVANGER

Zeewier wordt door veel vegetariërs en veganisten gegeten als vleesvervanger. Wij begrijpen dat wel. De algen bevatten immers veel voedingsstoffen die normaliter uit vlees gehaald kunnen worden. Denk hierbij aan een goede hoeveelheid eiwitten en voldoende ijzer. Toch kan zeewier niet voor de volle honderd procent dienen als vleesvervanger. Hoe dat zo?

Een belangrijk vitamine die veel veganisten als supplement dienen in te nemen is B12. Zeewier beschikt helaas niet over B12, en is zodoende niet geschikt als volledige vleesvervanger. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel vleesvervangers op de markt die toegevoegde B12 bevatten. Echter is zeewier absoluut een fijne vleesvervanger, zolang je deze combineert met andere vleesvervangers. Je wilt immers ook voorkomen dat je te veel zout binnenkrijgt door een te grote inname van zeewier.

Het is bovendien belangrijk om altijd te blijven variëren in jouw voedingspatroon. Het belang van gezonde en gevarieerde voeding dient absoluut niet onderschat te worden!