Kun je drop als medicijn gebruiken?

Drop als medicijn. Het is een vraag die wij regelmatig krijgen: heeft drop een medicinale werking? Nu hebben wij van Klepper & Klepper geen medische achtergrond. Ja, toen Klepper Sr. In een ver verleden een kleine jongen was, speelde hij wel eens indiaantje en dan was hij wel eens de medicijnman, maar om dat nu een medische achtergrond te noemen gaat wat ver. Desalniettemin willen we graag ons best doen om er iets verstandigs over te zeggen.

Zoethoutwortel als medicijn in de Oudheid

De zoethoutwortel, het ingrediënt dat drop z’n typische dropsmaak geeft, heeft al duizenden jaren een helende reputatie. Wanneer dat idee precies begonnen is, is moeilijk te zeggen. In het graf van de Egyptische farao Toetanchamon is zoethoutwortel gevonden. Om de overgang naar het hiernamaals mee te maken. Van de zoethoutwortel kon Toetanchamon namelijk een drankje maken dat de Egyptenaren Mai-Sus noemde en dat overal goed voor was. Je kon het bovendien als smaakmaker gebruiken.

Van Alexander de Grote tot de oude Chinezen

Het verhaal gaat dat zo’n zeshonderd jaar later, in de zevende eeuw voor Christus, een Assyrische koning behandeld werd met zoethoutwortel. En toen Alexander de Grote de halve wereld ging veroveren nam hij zoethoutwortel mee op zijn veldtochten om aan zijn manschappen te geven. Door op de zoethoutwortel te kauwen hadden ze minder dorst. Zoethout zorgt er namelijk voor dat je speeksel aanmaakt.

De Romeinse Plinius de Oudere (militair, letterkundige en amateur wetenschapper) meende dat de zoethoutwortel hielp bij het zuiveren van de stem en om honger en dorst tegen te gaan. De Romeinen gebruikten het verder als middel tegen maagklachten en hoest. 

De oude Chinese geneeskundigen gebruikten het om hun kruidendrankjes mee in balans te brengen. De grote Chinese geneesheer Zhang Zhong Zhing was de eerste die het, ergens rond 190 na Christus, op schrift stelde, maar zijn voorgangers gebruikten het ook al.

Medische drop van de drogisten

Door de eeuwen heen bleef de zoethoutwortel gebruikt worden om allerhande kwaaltjes op te lossen. Dus het is niet zo raar dat de moderne drop, de drop die wij kennen, eigenlijk is uitgevonden door een apotheker. Je kunt daarover meer lezen in de geschiedenis van drop, maar in het kort komt het hierop neer: in 1731 zette Giorgio Amerelli een fabriekje op om blokdrop te maken, dat hij naar heel Europa verscheepte. De medicijnen die hiervan gemaakt werden zouden goed helpen tegen infecties, maagzweren en verkoudheid. Een van de drogisten die met medicijnen van zoethoutwortel experimenteert is de Engelse George Dunhuill. Als hij ergens rond 1760 suiker toevoegt aan zijn medicijn, is het moderne dropje geboren.

drop-geboren

Dankzij een Nederlands griepje neemt drop een grote vlucht

Toen er in het jaar 1890 in Amsterdam een griep heerste en iedereen verkouden werd, kwam er een heuse run op drop  De dropverkoop raakte in een stroomversnelling. De vermeend medicinale werking van drop bleef een belangrijk onderdeel van het succes van drop. Tot niet zo heel lang geleden, las je ‘Een dropje in de mond, houdt de keel gezond.’ En, geef toe, zo voelt het ook. Zeker als je keel wat schraperig aanvoelt, kan zuigen op een dropje een verzachtende werking hebben.

Drop als medicijn tegen keelpijn

In het najaar van 2020 kwam er een heuse cameraploeg van Radar bij ons op bezoek. Dit omdat ze op een flesje dropsiroop van een niet nader te noemen merk hadden gelezen dat de zoethoutwortel die erin zat ‘weldadig en verzachtend voor de keel’ was. De hoeveelheid zoethoutwortel in het drankje was dermate klein dat wij van Klepper & Klepper ons afvroegen of de claim terecht was.

De deskundigen die in deze aflevering verder aan het woord kwamen, hadden sowieso hun twijfels bij de medicinale werking van zoethoutwortel. Volgens een van hen is er niks wat écht helpt tegen keelpijn. Het enige wat een beetje verzachtend werkt, is zuigen. Je eigen vocht en de beweging die je dan maakt door te slikken. Dus waarschijnlijk komt het daar vandaan: zuigen werkt tegen keelpijn. En als je toch moet zuigen… dan kun je maar beter op iets lekkers zuigen! Zoals een dropje. Wij raden De Beste Honing Drop Ooit aan. Of De Beste Laurier Drop Ooit.

Drop als medicijn tegen hoesten

Volgens sommige deskundigen zorgt de zoethoutwortel voor de aanmaak van slijm. Dit slijm prikkelt de luchtwegen en zorgt ervoor dat je gaat hoesten. De hoest verdwijnt als de slijm is vrijgekomen. Veel hoesten kan er overigens wel voor zorgen dat je keel juist geïrriteerd raakt. 

Pas wel op met teveel drop

Niks waar te voor staat, is goed voor je. Behalve tevreden dan. Maar te veel is meestal echt te veel en te veel is niet goed. Ook te veel drop eten is niet goed voor je. Dan kun je last krijgen van een hoge bloeddruk. En het kan ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt. Voor kinderen, zwangere vrouwen en mensen die last hebben van een hoge bloeddruk is het niet verstandig om vaak drop te eten. Dus, als je last hebt van een droge hoest of pijnlijke keel: pas wel op dat je niet te veel drop eet. Meer hierover lees je in onze veelgestelde vragen.

Drop als medicijn tegen neerslachtigheid

Overigens werkt een goed dropje ook tegen neerslachtigheid. Als je het even niet ziet zitten, kan een dropje er zo bovenop helpen. Althans, bij ons helpt dat altijd. Een dropkikkertje noemen wij dat. En toevallig hebben wij de Beste Dropkkikkertjes Ooit. In de vorm van De Beste Volzoete Drop Ooit bijvoorbeeld.  Of als De beste Zoute Drop Ooit.

Maar werkt drop nou echt als medicijn?

Zoethout is de wortel en uitlopers van de plant Glycyrrhiza glabra. Het is al eeuwenlang in gebruik als kruidenmiddel. Er worden nog steeds medicijnen van gemaakt die je zonder recept kan verkrijgen als fijngemalen poeder of als gedroogd aftreksel (dat vaak in hoestdrankjes zit). En je kan het natuurlijk als drop eten. 

Voor zover wij van Klepper & Klepper het kunnen beoordelen, is de medicinale werking van de zoethoutwortel niet bewezen. Wat wel bewezen is: drop is lekker. En dat geldt zeker voor De Beste Drop Ooit. Dus, mocht je last hebben van een pijnlijke keel of een droge hoest… Neem een lekker dropje. Ook als het niet werkt, kun je er nog steeds van genieten. 

Bronnen: Apotheek.nlVoedingsvisie.nlRadarfood-info.net