De 11 meest gestelde vragen over drop

WAAROM U DE BESTE DROP OOIT MOET GAAN VERKOPEN

Kijk, als je zegt De Beste Drop Ooit te maken (en dat zeggen wij, laat daar geen misverstanden over bestaan), dan denken de mensen meteen dat je alles weet van drop. Of wij van Klepper & Klepper nu op de markt van Alkmaar staan of onze mailbox openen, om de haverklap krijgen we vragen over drop. En dan niet alleen over De Beste Drop Ooit, maar over drop in het algemeen. Wie het heeft uitgevonden, waar drop het meest wordt gegeten, of het inderdaad een geneeskrachtige werking heeft… dat soort vragen. Zelfs de cameraploeg van Radar kwam bij ons langs om het net op te halen. Kennelijk zien mensen ons als specialisten. En of dat nu terecht is of niet, het leek ons wel eens tijd om onze verantwoordelijkheid te nemen. Komtie: antwoord op de 11 meest gestelde vragen over drop.

1. Is drop goed voor je?

Laten we dit voorzichtig beantwoorden. Van oudsher wordt zoethoutwortel, een van de belangrijkste dropingrediënten, gebruikt als geneesmiddel. Toen Alexander de Grote de halve wereld ging veroveren, nam hij zoethoutwortel mee op zijn veldtochten om ervoor te zorgen dat zijn manschappen minder snel dorst kregen. Door op zoethout te kauwen maak je speeksel aan. Dit slijm prikkelt bovendien de luchtwegen en zorgt ervoor dat je gaat hoesten, waardoor slijm los kom te zitten. Dit wisten de oude Romeinen waarschijnlijk ook al, want ze gebruikten het tegen hoest. En tegen maagklachten.

Nog steeds zie je afgeleiden van de zoethoutwortel terug in hoestdranken en keelpastilles. Maar aan de andere kant: je moet er niet te veel van eten. Als je te veel drop eet, kun je last van een hoge bloeddruk krijgen. Veel mensen denken dat dit door het zout in zoute drop komt, maar dat is niet het geval. Kijk, het zit zo. Elk dropje bevat glycyrrhizine, een zoetstof die afkomstig is uit de zoethoutwortel, ongeveer 30 keer zo zoet is als suiker, maar niet schadelijk is voor de tanden. Glycyrrhizine wordt in je maagdarmkanaal omgezet in glycyrrhetinezuur, een stofje dat invloed heeft op de hoeveelheid cortisol, dat op zijn beurt weer van invloed is op je bloeddruk.

Los daarvan: als je een dropje eet (en zeker als je De Beste Dop ooit eet), heb je iets verrukkelijks in de mond. En daar word je gelukkig van. En geluk, dat is ook wat waard.

2. Wat zit er allemaal in drop?

Dat ligt er natuurlijk helemaal aan over welke drop we het hebben. Hét basisingrediënt van drop is natuurlijk, we hebben het al eerder gezegd, de zoethoutwortel. Dat zorgt voor die typische dropsmaak. Van de zoethoutwortel wordt een soort thee getrokken, die wordt ingekookt, tot dat het een soort drapje wordt. Dat drapje wordt in bakken gegoten en die worden te droge gelegd. Dat is de zogenaamde blokdrop die de basis vormt voor elke drop.  Daarnaast bevat de meeste drop salmiak om er wat pit aan toe te voegen. Zowel zoute drop als zoete drop bevatten zout. In veel gevallen bevat zoete dorp meer zout dan zoute drop. Die laatste smaakt vooral zouter doordat er minder suiker in zit. In de mildzoute variant van de Beste Drop Ooit zit trouwens Keltisch zeezout, dat zou iets gezonder zijn dan normaal zout. Verder heb je Arabische gom of meel voor de byte, suiker en glucosestroop om de smaak wat op te krikken, koolstof om de drop extra zwart te maken en carnabauwas om glans aan je dropje te geven. Afhankelijk van het dropje dat je in je handen hebt, kan er natuurlijk ook honing, laurier, basilicum, chili, munt of wat dan ook in zitten. Waarmee we bij de volgende vraag komen.

3. Welke soorten drop zijn er?

Naast De Beste Drop Ooit in de smaken volzoet en mildzout (met echt Keltisch zeezout dus – zit vol met mineralen en schijnt ook goed voor je te zijn, zeggen ze, terwijl anderen dan weer zeggen dat het onzin is, of hadden we dat al gezegd?) zijn er ook de smaken laurier en honing. Gaan we buiten het assortiment van De Beste Drop Ooit kijken, dan vinden we Engelse drop, kokkintjes, muntdrop, winegums, salmiakdrop, trekdrop, dropveters, Manneken Pis-drop, harlekijntjesdrop, griotten, groentjes, zoute haringen, heksendrop, boerderijdrop, Tikkels, Topdrop, Katjesdrop, Wybertjes en dropmatjes. En dan zijn we er waarschijnlijk nog wel een stuk of twintig vergeten. Mocht u zich nog een aantal dropjes herinneren, schroom niet om ons te bellen of te mailen. U mag het zelfs per postduif aan ons melden. We zijn graag een beetje volledig.

4. Welke ingrediënten zorgt voor de typisch smaak van drop?

Het basisingrediënt van drop is de zoethoutwortel. De zoethoutwortel is ongeveer 30 keer zo zoet als drop en zorgt voor die typische dropsmaak. In de meeste landen heet drop ook geen drop maar bijvoorbeeld licorice, wat direct is afgeleid van het Grieks-Latijnse woord voor zoethoutwortel: glycyrrhiza glabra. Het eerste deel (glycyr) betekent zoet in het Grieks, het woord rhiza betekent wortel. En glabra betekent kaal. Letterlijk vertaalt betekent glycyrrhiza glabra dus kale zoete wortel. Weet u dat ook weer, mocht u op een feestje naar gesprekstof zoeken.

Inmiddels is de zoethoutstruik overal ter wereld te vinden. Het is een struikje dat zich snel thuis voelt, vooral in het soort klimaat dat lijkt op het middellandse zeeklimaat.

Hoewel glycyrrhizine dus zo’n 50 keer zoeter is dan suiker, is het wel beter voor je tanden. Sterker nog, onderzoek van de Universiteit van Edinburgh wees uit dat één stofje in de zoethoutwortel (trans-chalcon om precies te zijn) juist voorkomt dat bepaalde bacteriën zich in je mond kunnen hechten. Daardoor zou zoethoutwortel tegen plaque-ontwikkeling beschermen. Oftewel, zoethoutwortel kun je dus uitstekend als gezonde en natuurlijke suikervervanger gebruiken. Helaas is het wel een stuk duurder dan suiker.

5. Wat doet drop?

Drop doet een hoop. En dat komt vooral doordat er zoethoutwortelextract in zit. Want daardoor zou drop werken tegen maagklachten, keelpijn, leverziekten, hepatitis, de ziekte van Crohn, de ziekte van Addison, mondzweer, dyspepsie en… corona. Of de wetenschap het daarmee eens is, is een andere vraag. De geneeskrachtige werking van de zoethoutwortel is moeilijk te bewijzen. Maar zolang je er niet te veel van eet, kan het in ieder geval geen kwaad. Als je er wel te veel van eet, kan het je bloeddruk verhogen. Maar dat hadden wij bij vraag één al besproken. Tot slot maak je tijdens het eten van drop ook geluksstofjes aan. Drop, en zeker De Beste Drop Ooit, is namelijk enorm lekker. En van lekkere dingen word je gelukkig, dat is algemeen bekend. Drop kan je dus ook uit je dipjes helpen.

6. Hoeveel drop mag je eten per dag?

Zoals gezegd kan een teveel aan glycyrrhizine zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Door een grote hoeveelheid drop te eten kun je vocht vasthouden en kan je bloeddruk hoger worden. Dit effect is tijdelijk. Na een tijdje komt je bloeddruk weer op het normale niveau. Als dit soms gebeurt, is kan het weinig kwaad. Gebeurt het echter dagelijks, dan is het minder goed voor je. Dan krijg je bloeddruk immers geen tijd om op een normaal niveau te komen. Dan wordt de hoge bloeddruk, door het vele dropgebruik, de standaard. Krijg je minder dan 100 milligram glycyrrhizine per dag binnen, dan geeft dat bij de meeste mensen geen klachten. Grofweg kan een volwassen man of vrouw dagelijks zo’n 120 gram drop aan. Dat zijn 20 tot 25 dropjes.

Het zure is wel dat vrouwen gevoeliger voor glycyrrhizine zijn dan mannen. En dat terwijl vrouwen vaak grotere liefhebbers zijn dan mannen. Maar daar komen we zo meteen over te spreken, bij vraag negen. Zwangere vrouwen en kinderen zijn trouwens nog eens extra gevoelig voor glycyrrhinzine. Hen wordt aangeraden om niet meer dan 35 milligram glycyrrhizine tot zich te nemen, wat neerkomt op zo’n acht dropjes per dag.

7. Wie heeft drop uitgevonden?

De vraag die hieraan voorafgaat: wat is drop eigenlijk? Als het om de smaak van drop gaat, zou je kunnen zeggen dat de uitvinder van de drop degene is die heeft ontdekt dat het lekker is om op een zoethoutwortel te kauwen. Wie dat was, weten we niet. Misschien wist de allereerste homo sapiens dat al. Wat we in ieder geval weten, is dat de oude Egyptenaren het wisten. In het graf van Toetanchamon is namelijk zoethoutwortel gevonden. Om aan de goden te geven. En je geeft geen troep aan de goden. De oude Egyptenaren waren dus ongetwijfeld van mening dat zoethoutwortel lekker smaakte.

Als je drop omschrijft als een zwart snoepje dat zoethoutwortelextract als belangrijkste ingrediënt heeft, dan zijn vermoedelijke dat middeleeuwse bewoners van Zuid-Italië de uitvinders. Zij kookten zoethoutwortel in. Het zo ontstane dropdrapje goten ze in bakken, daarna lieten ze het drogen tot iets wat we nu nog steeds kennen als blokdrop. Daar was destijds zoveel vraag naar, dat in 1731 ene Giorgio Amarelli een fabriekje begon. Hij hakte de blokdrop in kleine stukjes en maakte een massaproduct van zijn familiedropje. Het fabriekje bestaat nog steeds en produceert ook nu nog deze kleine, bikkelharde dropjes.

Maar die kleine bikkelharde blokdropjes dienden vooral voor medicinaal gebruik. Het was de Engelse George Dunhill die er rond het jaar 1760 suiker aan toevoegde en er echt een snoepje van maakte. Daarna werd drop ook in Nederland populair.

Daarvoor nog, in de 17e eeuw, waren het de Nederlanders die Arabische gom aan hun dropjes toevoegden en zo ervoor zorgden dat je minder snel je tanden stukbeet op een dropje. Het zou zelfs heel goed kunnen dat de naam drop verwijst naar de druppelvorm van de Arabische gom. Nederland is ook het enige land ter wereld waar drop drop heet. In de rest van de wereld heet drop lakritze (Duits) of licorice (Engels) of lukrecja (Pools) of réglisse (Frans), allemaal afgeleid van het Grieks-Latijnse woord glycyrrhiza, oftewel de zoethoutwortel.

Je zou dus best kunnen zeggen dat Nederlanders drop hebben uitgevonden. We zijn er in ieder geval wereldkampioen in. Niet voor niets komt De Beste Drop Ooit ook uit Nederland. Eigenlijk hebben we hiermee ook twee andere vragen beantwoord: Wat is de geschiedenis van drop? En: waar wordt drop het meest gegeten? Over de geschiedenis van drop kun je hier alles lezen. Waar drop het meest wordt gegeten, gaan we je nu vertellen.

8. Waar wordt drop het meest gegeten?

Daar kunnen we dus kort over zijn: in Nederland. In Engeland, Scandinavië en Portugal kunnen ze er ook wel wat van, maar ze halen het niet bij Nederland. Nederland is wereldkampioen. Zoals gezegd hebben onze voorouders in de zestiende eeuw Arabische gom aan drop toegevoegd. In de eeuwen daarna werd drop vooral voor medicinale doeleinden gebruikt. De Nederlanders aten drop zoals ze in andere landen drop aten. Voornamelijk om keelklachten tegen te gaan. Totdat er rond 1890 een griepje rondwaarde en Amsterdam en omstreken. Toen nam de dropconsumptie een enorme vlucht. Ineens ging iedereen massaal aan de drop. Kennelijk is er toen een knop omgezet. Niet alleen een griepvirus, ook het dropvirus verspreidde zich over Nederland.

Vandaag de dag is Nederland de grootste dropfabrikant van de Europese Unie. Met een productiewaarde van 90 miljoen euro neemt Nederland ongeveer een derde van de totale EU-productie van drop en zoethoutproducten voor z’n rekening. Spanje en Duitsland zijn respectievelijk tweede en derde. Waar in Nederland de meeste drop gegeten wordt, is ons onbekend. Het zou heel goed kunnen dat dit in Alkmaar en omstreken is, want daar tref je op de streekmarkten de snoepkraam van Klepper & Klepper aan. En daar, kunnen wij uit ervaring zeggen, wordt behoorlijk wat drop gegeten.

Overigens, De Beste Drop Ooit is tegenwoordig ook verkrijgbaar in Noorwegen, Denemarken, Finland en Canada. Dus we verwachten daar binnen niet onafzienbare tijd ook een boost in het dropgebruik te zien. Dat zie je eigenlijk overal waar Klepper & Klepper neerstrijken met De Beste Drop Ooit. Dit wordt daarom in de wetenschappelijke literatuur ook wel het Kleppereffect genoemd.

9. Hoeveel drop eet Nederland?

Hoeveel kilo drop eet Nederland per jaar? Nou, dat hebben we eens even haarfijn uitgezocht (met dank aan Wikipedia): zo’n 32 miljoen kilo. Dit aantal is al jaren behoorlijk stabiel. Gemiddeld eten elke Nederlander dus pak ‘m beet twee kilo per jaar. Maar aangezien zelfs in Nederland niet iedereen drop eet, kan dit aantal per individu behoorlijk verschillen. Waarmee we zijn aanbeland bij de volgende vraag…

10. Wie eten het meeste drop?

Je hebt dropliefhebbers en Dropliefhebbers. Die laatste groep schrijf je met een hoofdletter D. Ongeveer 80% van de Nederlandse bevolking neemt wel eens een dropje tot zich. Zo’n 14% daarvan regelmatig tot zeer regelmatig. Ongeveer 1 à 2% van de Nederlandse bevolking eet meer dan 100 gram drop per dag. Die groep noemen wij Dropliefhebbers. Deze groep bestaat voornamelijk uit 16- tot 50-jarigen. En door de bank genomen zijn het vaker vrouwen dan mannen die veel drop eten.

11. Wat is de beste drop ooit van Martin Garrix?

Toen wij deze vraag voor het eerst lazen, namen wij aan dat de mildzoute variant van De Beste Drop Ooit de favoriete Beste Drop Ooit van Martin Garrix was. De pittige kick van deze beste drop ooit leek ons hem op het lijf geschreven. Maar goed, helemaal zeker wisten we het ook niet. Dus zijn we zelf maar gaan googelen. En toen viel het kwartje bij Klepper Jr.: een drop kan ook verwijzen naar het moment waarop een dj (in dit geval dus Martin Garrix) zijn beat laat vallen. Hij bouwt de hele tijd op. Een melodielijn, meestal in combinatie met elektronische snaredrums slepen het publiek mee richting hoogtepunt. De dj probeert het moment zo lang mogelijk uit te stellen, bouwt de spanning op. Het liefst net voorbij het moment dat de dansende menigte denkt: zullen we het ooit nog gaan beleven? En dan, als je alle hoop bijna hebt laten varen, dropt de dj de beat en gaat de menigte los. Hier heeft iemand de twintig beste drops van Martin Garrix op een rijtje gezet. Voor de beste drop ooit van Armin van Buuren, Afrojack, David Guetta, Tiesto, Carl Cox, The Chainsmokers, Sam Feldt, Steve Aoki en Marshmello mag je zelf gaan googelen.

Tot zo ver

Zo. Dat waren de elf meest gestelde vragen over drop in het algemeen. Kijken we naar de meest gestelde vragen over De Beste Drop Ooit in het bijzonder, dan wilt u graag weten welke ingrediënten er in De Beste Drop Ooit zitten (die vraag hebben we hier wel beantwoord), of er echt geen gluten en gelatine in De Beste Drop Ooit zitten (nee, die zitten er écht niet in), of De Beste Drop Ooit vegan is (de volzoetemildzoute en die met laurier wel, de honingvariant is niet vegan, maar wel vegetarisch) en waar De Beste Drop Ooit allemaal verkrijgbaar is. Om die laatste vraag te beantwoorden hebben we een mooi kaartje laten maken. Hier kun je de verkooppunten van De Beste Drop Ooit vinden voor zover ze bij ons bekend zijn. We kunnen er een paar zijn vergeten, want zo nu en dan komen er verkooppunten bij zonder dat wij er weet van hebben. Dus mocht u zelf een verkooppunt kennen die niet op de kaart staat, schroom niet om het even te melden. Per mail, telefoon of postduif. Dan zetten wij ‘m erbij.