WAT IS MELASSE?

Melasse

Melasse is een soort bijproduct. Sterker nog, het was eigenlijk een afvalproduct. Meestal zijn afvalproducten niet echt bruikbaar. Gelukkig kijken veel mensen verder dan hun neus lang is. Vroeger was melasse namelijk een overblijfsel; het residu na het maken van suiker uit suikerriet. Tegenwoordig is dat gelukkig anders, daar zijn we bij Klepper & Klepper heel blij mee.

Melasse

WAT IS MELASSE?

Melasse was dus ooit afval. Het werd niet gebruikt. In deze moderne tijd, waar verspilling geen optie meer is, weten we wel beter. We zoeken naar manieren om overgebleven goedjes tóch te kunnen gebruiken. En zowaar, soms kom je dan echt een ware parel tegen. Melasse is zo’n parel. We kunnen dit residu namelijk op een bepaalde manier bewerken waardoor het niet alleen bruikbaar, maar ook gezond is. Het goedje ontstaat als volgt. Suikerriet wordt eerst geplet. Daarna wordt het gekookt, als dit goed gaat krijg je rietsuikersiroop. Kook het nog een keer en je hebt Melasse. Melasse wordt gebruikt als smaakmaker voor bijvoorbeeld koekjes, of… Dropjes!

MELASSE BEVAT VEEL MINERALEN

Tijdens het proces wordt er dus suiker gewonnen uit suikerriet. Het is geen rare gedachte om te denken dat Melasse als smaakmaker dus iets zoetigs toevoegt. Dit is alleen niet zo. Het sap uit het suikerriet wordt namelijk ingekookt om het suiker eruit te halen. Bij het koken karamelliseren de suikers en blijft er een residu over. Dit residu is niet zo zoet meer, eerder een beetje bitter. Wél zit het vol met mineralen en andere goede voedingsstoffen, zoals vitamine B en ijzer. Het is dan ook geen verassing dat Melasse sinds veel gebruikt wordt sinds we dit weten. Melasse wordt zelfs als voedingssupplement gebruikt, waarbij het opgelost wordt in warm water of melk. Ook kom je het tegen in bijvoorbeeld brood of sojasaus.

DE VOORDELEN VAN MELASSE

Ondanks dat Melasse dus veel goede voedingsstoffen bevat, heeft het ook andere functies. Zo wordt het goedje ook gebruikt als natuurlijke smaakversterker. Denk bijvoorbeeld aan De Beste Drop Ooit – Honing. Je proeft de honing van de Biesbosch-bijtjes nóg beter omdat we Melasse gebruiken. Daarnaast is de drop van Klepper & Klepper ook drop zonder gelatine, dit zie je bijna nooit! Daarom zijn de smaken Laurier, Volzoet en Mildzout ook vegan drop. Zonder gelatine is er wel een andere manier van binden nodig, waar Melasse bij helpt. Daarnaast zijn er nog een paar voordelen. Zo bevat Melasse veel ijzer, is het goed voor de spijsvertering en zou het zelfs helpen bij haargroei!

DE BESTE DROP OOIT

Melasse is dus ook een smaakversterker, wat wij dan weer top vinden. En jij als het goed is ook. Melasse voegt volgens de experts namelijk ‘meer diepte toe aan de smaak’. Het klinkt al goed, en het smaakt nog beter. Dat vinden wij ten minste, maar we zijn ook erg benieuwd wat jij vindt. Ren snel naar de betere drogisterij om de hoek, en laat het ons weten!

VOLG ONS OP INSTAGRAM