Niet Zo Veel Gestelde Vragen | Aflevering 1

niet zo veel gestelde vragen

Niet Zo Veel Gestelde Vragen, aflevering 1: Waarom strooien Pieten niet met drop? Wij van Klepper & Klepper krijgen geregeld dezelfde vragen. Zowel over De Beste Drop Ooit als over drop in het algemeen. Nu worden wij nooit moe om dezelfde antwoorden te geven op dezelfde vragen, maar om u de moeite te besparen om ons te mailen of te bellen of zelfs helemaal naar de markt in Alkmaar te komen, hebben we een handige pagina gemaakt met antwoorden op veel gestelde vragen.

Hartstikke fijn natuurlijk en ontzettend handig, maar wat nu als uw vraag er niet bij zit? Dan bent u in deze regelmatig terugkerende rubriek aan het juiste adres! U bevindt zich namelijk in de eerste aflevering van de rubriek Niet Zo Veel Gestelde Vragen. Hierin proberen wij van Klepper & Klepper antwoord te vinden op vragen die wij niet vaak gesteld krijgen, maar die we wel de moeite waard vinden om te beantwoorden. In deze eerste aflevering, proberen wij antwoord te geven op de volgende niet zo veel gestelde vraag:

WAAROM STROOIEN PIETEN MET PEPERNOTEN EN NIET MET DROP?

Deze vraag kregen we van Jonas (7 jaar) uit Hoorn. Het is een vraag die Klepper & Klepper inderdaad niet zo veel krijgt, maar toevallig is het wel een vraag die Klepper & Klepper al een tijdje bezighoudt. Sterker nog, wij zijn al sinds het vroege najaar van 2018 bezig met een lobby om De Beste Drop Ooit te laten certificeren als standaard strooigoed. Daarvoor hebben we, voorafgaand aan zijn reis vanuit Spanje, een pallet vol met De Beste Drop Ooit naar Spanje gestuurd. Zodat de goede Sint het zelf kon proberen.

De Goedheiligman schijnt sindsdien een groot liefhebber te zijn van De Beste Honingdrop Ooit, wij weten dus dat hij niet vijandig tegenover drop staat. Toch wenst hij het niet op te nemen in zijn strooi-assortiment. Ondanks ook herhaaldelijk aandringen van vooraanstaande pieten als Pietje Paniek, Vergeetmepiet Pietje Verliefd en zelfs de Hoofdpiet, allen zeer grote liefhebbers van De Beste Drop Ooit.

Maar Sinterklaas, zo vertelde de Hoofdpiet ons, is een man van tradities. En hij vindt het maar al te vaak moeilijk om met tradities te breken.

Strooigoed
De beste drop ooit als strooigoed

EEN KORTE GESCHIEDENIS VAN DE PEPERNOOT

Er worden al pepernoten met de Sinterklaasviering gesnoept sinds de zestiende eeuw. Ze werden gemaakt van de deegresten die overbleven na het bakken van speculaas en kruidkoek. In de 18e eeuw gingen bakkers pepernoten maken zoals we die nu kennen, kruidiger en krokanter dan speculaas.

Het strooien van pepernoten is ontstaan in de 19e eeuw. Dat was ook de tijd dat Sinterklaas voor het eerst bij de mensen thuiskwam. Volgens de wetenschappelijke bronnen die wij hebben geraadpleegd, stond het strooien van pepernoten symbool voor vruchtbaarheid. Zoals een windvlaag de zaadjes van een paardenbloem verspreidt, zo strooit de Piet zijn pepernoten in een of andere hoek. En aangezien kinderen het mooiste bewijs van vruchtbaarheid zijn, vond Sinterklaas dit wel een passend ritueel.

Rond diezelfde tijd begon ook drop een vlucht in de populariteit te nemen. Zeker toen er aan het einde van de 19e eeuw een verkoudheidsgolf door Amsterdam ging, was de drop niet meer aan te slepen. Waarschijnlijk hebben we daar meteen de kern van het probleem te pakken: drop werd een geneeskrachtige werking toebedeeld. En werd dus geassocieerd met verkoudheid en keelpijn, niet met vruchtbaarheid.

Tradities, zo weet Sinterklaas maar al te goed, veranderen in de loop der jaren. Vandaag de dag associeert niemand het strooien van pepernoten nog met vruchtbaarheid. Bovendien zitten er tussen de pepernoten inmiddels ook fruitige schuimpjes en zoete hartjes. Misschien is het dus een kwestie van tijd vooraleer er tussen al het lekkers dat in een of andere hoek wordt gestrooid, niet alleen pepernoten en schuimpjes zitten, maar ook drop. En dan het liefst natuurlijk De Beste Drop Ooit.

STEL ZELF JE VRAAG

Heb je ook een Niet Zo Veel Gesteld Vraag aan Klepper & Klepper? Laat het ons weten via info@klepperenklepper.nl, Facebook of Instagram.