SALMIAKPOEDER – EEN UNIEKE SMAAKBELEVING

Nederlanders zijn gek op drop. Zoete drop, zoute drop of heerlijke honingdrop. Nog een populaire lekkernij in ons land is salmiakpoeder. Salmiak is ammoniumzout van waterstofchloride. Het is een kristalachtig poeder dat goed oplosbaar is in water. Salmiakzout wordt met enkele andere ingrediënten verwerkt tot een lekkernij dat vele van ons kennen als zwartwit salmiakpoeder.

Salmiakpoeder is een echte klassieker dat men oplikt met de vingers of met een droplolly. Menig Nederlander is fan van dit snoepgoed met de unieke zoutige smaak. Salmiak wordt ook verwerkt in diverse soorten drop. Onze mild zoute drop bevat ook salmiakzout en komt  in samenwerking met het ongeraffineerd Keltisch zeezout qua smaak het dichtst in de buurt van het populaire salmiakpoeder.

Wil jij meer weten over het ontstaan van salmiakpoeder en ben je benieuwd in welke dropjes je deze unieke smaak kan terugvinden? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In dit artikel vertellen we jou alles wat je moet weten over dit heerlijke snoepgoed. Hoe is de salmiakproductie op gang gekomen en op welke manier heeft dit zich ontwikkeld? Laten we ons eens wat verder verdiepen in de wereld van salmiak.

WAAR IS SALMIAKPOEDER ONTSTAAN?

Het woord salmiak is een verwijzing naar de oorsprong van salmiakproductie in het oude Egypte. Dit is namelijk waar de eerste salmiakproductie plaatsvond. Het woord salmiak is afkomstig van het Latijnse ‘Sal Ammoniacum’, wat ‘zout van Amon’ betekent. Amon was een belangrijke god die toentertijd werd aanbeden door de Egyptenaren.

Aanvankelijk werd salmiak gebruikt in hoestdranken vanwege de slijmoplossende werking. Pas jaren later werd dit goedje in Europa gebruikt om keelpastilles en snoepjes van te maken. De productie van salmiak werd voornamelijk populair in Nederland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Dit zijn bovendien landen waar drop vandaag de dag nog steeds het meest gegeten wordt. Echter springt Nederland er als écht dropland natuurlijk wel met kop en schouders bovenuit.

In het begin werd salmiakpoeder voornamelijk bij drogisterijen verkocht. Men had toen nog sterk de medicinale werking in het achterhoofd zitten. Dat was immers de originele insteek van de salmiakproductie. Door de jaren heen werd het product echter steeds meer als lekkernij bezien en was dit veelal verkrijgbaar in diverse supermarkten en snoepwinkels.

 

De unieke salmiak smaak in diverse dropsoorten

 

Salmiak, ook wel bekend als het zout uit waterstofchloride, vormt heden ten dage de basis voor veel soorten drop. Salmiak geeft immers een unieke smaak af die veel dropliefhebbers wel kunnen waarderen. Salmiakzout wordt doorgaans in bijna alle soorten drop gebruikt. Salmiak heeft een zoute smaak die zeer kenmerkend is. Als dropfanaat herken jij deze smaak ongetwijfeld uit duizenden. Naast het losse zwartwit salmiakpoeder, wordt salmiak ook verwerkt in bijvoorbeeld heerlijke lolly’s. Dat is absoluut genieten geblazen.

Eetbaar salmiakpoeder heeft een grijs bruinige kleur. Deze lekkernij is verkrijgbaar in een extra zoete en een zoute variant. Zowel de zoetekauwen als de zoutfanaten onder ons kunnen dus genieten van salmiakpoeder. Er is werkelijk waar voor ieder wat wils. Wat kunnen we allemaal vertellen over dit unieke snoepgoed? Laten we eens gaan kijken.

ZWARTWIT SALMIAKPOEDER – EEN HEERLIJKE LEKKERNIJ

De eetbare salmiakpoeder wordt in de volksmond ook wel zwartwit poeder genoemd. Het is een lekkernij die bestaat uit enkele populaire ingrediënten. Naast salmiakzout wordt er namelijk ook vaak gebruik gemaakt van suiker, dextrose, zetmeel, zoethout, melasse en maltodextrine. Dit zijn enkele populaire ingrediënten die we ook vaak terugvinden in reguliere dropsoorten.

Deze drop in poedervorm is dan ook afkomstig van gemalen blokdrop. Blokdrop wordt gemaakt van het zoethoutwortelextract. Deze zoethoutwortel wordt gekookt en vervolgens gedroogd. Salmiakpoeder wordt verkocht in potjes, zakjes of staafjes, maar het poeder kan ook worden samengeperst tot zwartwit snoepjes of lolly’s. Ben jij fan van die heerlijke salmiakknotsen of zoute pastilles? Dan moet je De Beste Drop Ooit – Mildzout eens proeven!

Zwartwit salmiakpoeder is heerlijk, maar dient met mate gegeten te worden. Dit heerlijke snoepgoed is namelijk hoog in zout en suiker. Alhoewel het natuurlijk erg lekker is, kan het bij overmatig gebruik nadelig zijn voor de gezondheid. Een dagelijkse toevoeging op je eetpatroon zou het dus niet moeten worden. Echter kan het geen kwaad om zo nu en dan te genieten van wat heerlijke salmiakpoeder of dropjes waarin salmiakzout is verwerkt.

De smaak van salmiak komt terug in diverse dropsoorten, waaronder De Beste Drop Ooit. Salmiakzout is immers verwerkt in bijna alle soorten drop. Onze heerlijke mildzoute drop biedt ook een zeer goede gelijkenis met de unieke smaak van salmiakpoeder. Heb jij de beste mild zoute drop ooit al geproefd? Niet..? Dan is het de hoogste tijd om daar verandering in te brengen!

 

DE BESTE MILD ZOUTE DROP OOIT MOET JE GEPROEFD HEBBEN

Ben jij op zoek naar de heerlijke zoutige smaak van salmiak in een dropje? Dan ben je bij Klepper&Klepper aan het juiste adres. Onze beste mild zoute drop ooit gaat jou zonder twijfel omverblazen. De unieke smaak voelt heerlijk zacht in de mond, een intense smaakbeleving waar je u tegen zegt!

Onze mild zoute dropjes zijn gemaakt van uitsluitend de allerbeste ingrediënten. Zo maken wij gebruik van ongeraffineerd Keltisch zeezout. De zachte smaak van deze unieke zoutsoort maakt het een onmisbaar ingrediënt in onze mild zoute drop. Deze beste dropjes ooit hebben een intense zoutige smaak zonder dat het overheerst. Deze unieke verhoudingen zijn absoluut wat onze dropjes onderscheidt van soortgelijke varianten.

Naast het Keltische zeezout zit er in onze mild zoute dropjes ook salmiakzout. Dit maakt dat onze drop dicht in de buurt komt van de unieke smaak van salmiakpoeder. Naast een uitgebalanceerde smaak is ook de textuur van ons dropje zacht en door-eet-baar. Veel fans van onze beste drop ooit beschrijven dit dropje als een romige variant met perfecte verhoudingen tussen zoet en zout.

Heeft dit alles jou toch ook nieuwsgierig gemaakt en wil je zelf wel eens ervaren hoe onze beste mildzoute drop ooit daadwerkelijk smaakt? Dan zit er maar één ding op; jij moet onze beste drop ooit zo snel mogelijk proeven! Bekijk hier waar je jouw zakje vandaag nog kan scoren.

de beste zoute drop ooit