WAAR KOMT DE NAAM DROP VANDAAN?

We kennen drop allemaal als dat lekkere zwarte snoepje. Menig Nederlander is er dol op, en jij kan er waarschijnlijk ook maar moeilijk van afblijven. Wij van Klepper & Klepper begrijpen dat maar al te goed. Onze dropjes zijn namelijk ook onweerstaanbaar, al zeggen we het zelf! Wellicht ben jij al jaren een drop liefhebber, of misschien ben je pas sinds kort fan van onze heerlijke dropjes. Hoe het ook zij, veel drop fanaten hebben bij ons aangeklopt met een soortgelijke vraag; Waar komt de naam Drop eigenlijk vandaan?

De naam Drop is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van de zoethout druppels die vroeger als medicijn werden gebruikt. In het oud Nederlands noemde men dit ook wel ‘drop soet hout’. Alhoewel het zoethoutwortelsap werd omgetoverd tot een heerlijk dropje, is de naam eigenlijk nooit aangepast. Nederland onderscheidt zich met deze unieke naam. In veel andere landen kennen ze dit snoepje immers onder de naam ‘Licorice’, of iets van soortgelijke aard.

Wil jij meer te weten komen over de naam van drop, of ben je simpelweg nieuwsgierig naar de achtergrond van dit heerlijke snoepgoed? Dan raden we jou sterk aan het onderstaande artikel te lezen. Wij leggen je namelijk uit waar de naam Drop vandaan komt, en ook duiken we iets dieper in op de geschiedenis van het snoepje. We laten je bovendien niet gaan voordat we jou een inkijkje hebben gegeven in ons heerlijke assortiment. Dat wil jij niet missen!

EEN KORTE GESCHIEDENIS VAN DROP

Voordat we iets dieper induiken op de herkomst van de naam die drop draagt, willen we eerst een beeld schetsen van de geschiedenis van dit snoepje. Alhoewel drop een lange geschiedenis kent, zullen we proberen het kort te houden.

De basis van drop zoals wij dat vandaag de dag kennen, is een product dat we ook wel blokdrop noemen. Dit is de pure vorm van gehard zoethoutwortelsap. Blokdrop werd voor het eerst gemaakt in Italië, en werd in dat deel van Europa gebruikt als medicijn. Echter werd blokdrop toen nog niet gegeten voor het plezier. Het werd uitsluitend gebruikt als medicijn, en was op dat moment dan ook nog niet erg smaakvol.

Toch waren veel mensen blij verrast met de verzachtende werking die dit product bleek te hebben op diverse gezondheidsklachten, zoals bijvoorbeeld keelpijn. Zodoende verspreidde blokdrop zich langzaam over andere delen van noordwest Europa. De drogisterijen lagen er vol mee. Een Engelse apotheker genaamd George Dunhill heeft bijgedragen aan het ontstaan van de dropjes zoals wij die vandaag de dag kennen. Drop werd immers pas echt populair toen men besloot er suiker aan toe te voegen. Vooral in Nederland was de populariteit groot. We zijn immers niet voor niets hét dropland van Europa.

 

Zoethout was in de oudheid al populair

De bredere geschiedenis van drop gaat veel verder terug dan een Italiaan die het voor elkaar kreeg op blokdrop te maken. Het hoofdingrediënt van drop, de zoethoutwortel, was immers al veel langer populair. Zelfs in de oudheid werd dit middel al gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige werking. Zo werden er poeders en drankjes gemaakt van de zoethoutwortel. Het zou hebben geholpen tegen diverse klachten, waaronder ook koorts en hoofdpijn.

Maar genoeg over de interessante geschiedenis van drop. We willen immers weten hoe dit snoepje aan zijn naam is gekomen. Laten we dat eens gaan bekijken.

waar komt de naam drop vandaan 1 (1)

HOE KOMT DROP AAN ZIJN NAAM?

We kunnen niet met zekerheid zeggen waar de naam drop exact vandaan komt. Toch kunnen we onze conclusie trekken aan de hand van enkele feiten. Het woord drop kwamen we voor het eerst tegen in het jaar 1603. Men schreef; “Soet hout of drop soet hout (verdikt sap van de zoethoutwortel) ghenutticht, gheneest den borste (1603; Jacobs, D5v). Hier werd verwezen naar een druppel zoethoutextract. Dit verdikte sap is later uitgegroeid tot het heerlijke snoepgoed waar we allemaal zo dol op zijn. De naam hebben we echter nooit verandert.

Vroeger werd sap uit de zoethoutwortel verkocht in druppels als geneesmiddel. De naam drop is hoogstwaarschijnlijk dus afgeleid van een druppel zoethoutwortelsap. Best een interessante en unieke uitleg, vind je ook niet?

Drop in andere Europese landen

Er bestaan een aantal Europese landen waar men af en toe ook drop nuttigt, alhoewel het bij lange na niet zo populair is als bij ons. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Duitsland, Scandinavië en Engeland. De benamingen die deze landen gebruiken voor drop lijken enorm veel op elkaar. In Engeland zeggen ze ‘Licorice’, in Duitsland hebben ze het over ‘Lakritze’ en in Scandinavië staat drop bekend als ‘Lakris’.

We kunnen dus wel zeggen dat wij ons hier in Nederland sterk onderscheiden met de unieke naam Drop. Ergens vinden wij dit eigenlijk ook wel passend. Wij zijn immers het land waar de meeste drop ooit wordt gegeten. Wij mogen ons dan ook best onderscheiden met een unieke benaming, vind je ook niet?

DE BESTE DROP OOIT VAN KLEPPER & KLEPPER

We zijn inmiddels iets meer te weten gekomen over de naam van drop. Maar indien jij een echte dropliefhebber bent, ben je uiteraard op zoek naar een verkoper die de naam Drop daadwerkelijk eer aan doet. In dat geval zit je goed bij Klepper&Klepper. Het maken van drop is onze passie, en dat proef je meteen! Wij begrijpen echter dat ieder een eigen smaak heeft, en bieden daarom een ruim assortiment aan.

Je kunt bij Klepper&Klepper terecht wanneer je op zoek bent naar drop met échte natuurlijke ingrediënten. Wist je bijvoorbeeld dat wij voor onze honing dropjes gebruikmaken van echte Hollandse honing? En wat dacht je van onze laurierdropjes? Deze worden gemaakt van biologische laurierboompjes van Nederlandse bodem. Echte kwaliteitsproducten zorgen voor eerlijk en vooral heerlijk drop. Als kenner wil jij immers uitsluitend de beste dropjes ooit eten, is het niet?

Bekijk hier ons gehele assortiment om jouw favoriete dropje uit te kiezen. Benieuwd waar je deze vervolgens kunt scoren? Bekijk alle verkooppunten bij jou in de buurt. De beste drop ooit is nooit ver weg!