Waar komt drop vandaan?

Waar komt drop vandaan? Waar De Beste Drop Ooit vandaan komt is duidelijk: uit de koker van Klepper & Klepper. In 2015 ontwikkelden zij De Beste Drop Ooit om te vieren dat Klepper Sr. vijfentwintig jaar op de markt stond. Inmiddels bestaan er zelfs vier varianten van De Beste Drop Ooit. Een zoete drop, een zoute drop, een honingdrop – en een laurierdrop.

Als je op de verpakking kijkt, zie je trouwens dat Klepper & Klepper in Purmerend gevestigd zijn. Je zou dus ook kunnen zeggen dat De Beste Drop Ooit uit Purmerend komt. Maar dat geldt natuurlijk niet van alle drop.

Maar waar komt drop vanda-haan?

Als je wilt weten waar drop vandaan komt, moet je je eerst afvragen wat je precies bedoelt met die vraag. Engelse drop komt bijvoorbeeld uit Engeland. Hoewel er ook genoeg dropproducenten in Nederland te vinden zijn die Engelse drop kunnen maken. Maar waarschijnlijk bedoel je met de vraag ‘waar komt drop vandaan’ eigenlijk ‘waar komt drop oorspronkelijk vandaan?’ Wie heeft het uitgevonden? Waar is het uitgevonden?

Ja, goede vraag: waar is drop uitgevonden?

Dan is de volgende vraag: wat versta je onder drop. De oude Egyptenaren kauwden bijvoorbeeld al op zoethoutwortel, toch de basis van alle drop. In het graf van Toetanchamon die in de 14e eeuw voor Christus leefde is zoethout gevonden. Om de goden mee gunstig te stemmen. Want die oude Egyptenaren wisten maar al te goed hoe lekker dat was. Van de eeuwen erna weten we dat bijvoorbeeld de Syriërs zoethoutwortel lekker vonden. En Alexander de Grote nam het mee op zij veroveringstochten omdat het goed was om de dorst te bestrijden bij zijn manschappen. 

Zoethout groeit in mediterrane gebieden, maar ook in China en in Georgië. Op al die plekken kennen ze de geneugten van zoethout. Hoogstwaarschijnlijk was het al lang voordat Toetanchamon stierf bekend dat het lekker is om op zoethout te kauwen. Wie weet kauwden de allereerste mensen al op zoethout. Neanderthalers zouden ook best zoethoutliefhebbers kunnen zijn. Wie zal het zeggen?

Maar dat is zoethout, wat ik wil weten: waar komt drop vandaan?

De honingjagers ontdekten dat de ruimtes die een bijenvolk in bezit namen altijd ongeveer even groot waren. Vanaf een bepaald moment gingen de ze zelf een boomstam uithollen om er bijenvolken in te houden. Dit wordt bijenklos of kloskorf genoemd. En zo ontstonden de eerste imkers. De kloskorven werden vaak van fraaie versieringen voorzien. De vroegste kloskorven die gevonden zijn (of waar delen van gevonden zijn) dater van 3380 voor Christus.

In 1731 stichtte de Italiaan Giorgio Amarelli een fabriekje op omt die blokdrop in grote getalen te kunnen produceren. De blokdroppen die zo werden gemaakt, gingen heel Europa door. Vooral in deze contreien werd het populair. Waarschijnlijk ook omdat hier een zeeklimaat heerst en mensen veel last van hun keel en luchtwegen kunnen hebben. De kleine blokdropdropjes hadden een zalvend effect.

Een van de apothekers die dit soort dropjes verkocht was George Dunhill. Zoals zovele in zijn tijd, smolt hij de blokdrop om, om er vervolgens dropjes van te maken. Ergens in de jaren ’60 van de 18e eeuw begon hij suiker aan zijn dropjes toe te voegen. Zo zou je kunnen zeggen dat het moderne dropje daar was gebeuren.

Dus waar komt drop vandaan?

Het is dus maar hoe je het bekijkt. Vind je dat je zoethoutwortel al als drop mag beschouwen, dan begint het verhaal bij de oude Egyptenaren. Werd drop pas drop toen de blokdrop werd geïntroduceerd? Dan zitten we ergens in het Italië van de late Middeleeuwen. En met Dunhill rond 1760 wordt misschien wel het moderne dropje uitgevonden. En De Beste Drop Ooit komt uit Purmerend. Of uit een betere speciaalzaak bij u in de buurt. Daar komt drop ook vandaan.