Wat is gluten?

Wat is gluten? Toen Klepper & Klepper ergens in het najaar van 2014 een dropfabriek indoken om de allereerste Beste Drop Ooit te maken (in de smaak volzoet), waren ze eigenlijk helemaal niet van plan om een glutenvrij dropje te ontwikkelen. Hun plan was om de lekkerste drop ooit te maken. Meer niet. Een vrij bescheiden ambitie eigenlijk.

Maar de fabriek waar Klepper & Klepper hun drop lieten maken, bleek uitsluitend glutenvrije producten te produceren. En in het droprecept dat Klepper & Klepper hadden ontwikkeld om de lekkerste drop ooit te maken, gebruikte aardappelzetmeel als bindmiddel. En dus niet het gebruikelijke tarwezetmeel. Met als gevolg dat de jubileumdrop van Klepper & Klepper geen gluten bleek te bevatten. Waarna Klepper & Klepper besloten om hun drop De Beste Drop Ooit te noemen. Want zo’n lekker dropje zónder gluten? Dat moet wel de beste drop ooit zijn!

Maar wat zijn gluten?

Gluten is de naam van een groep eiwitten die in sommige graansoorten voorkomt. Het zit bijvoorbeeld in tarwe, durum, spelt, gerst en rogge. Gluten wordt door de plant in de kiem opgeslagen en fungeert als reservevoedsel.

Het is kleverig spul. Een plakkerige substantie die uitstekend dienst doet als bindmiddel. Vandaar dat je in drop vaak het glutenrijke tarwezetmeel vindt. De term gluten is overigens afkomstig uit het Latijn: het betekent lijm. Gluten is dus niet het meervoud van gluut. Je kunt niet een tarwekorrel tussen je vingers nemen en er één gluut uitpulken.

Wat je wel kan doen: graankorrels in een glas water stoppen. Daarin lost het op, zodat je gluten eenvoudig uit de korrel kan halen.

Is gluten ongezond?

Voor de meeste mensen is gluten niet ongezond. En is een glutenvrij product ook niet per definitie gezond. Echter, voor sommige mensen is gluten wél schadelijk. Ten eerste voor mensen die lijden aan de auto-immuunziekte coeliaki. Als zij gluten binnenkrijgen ontstaan er ontstekingsreacties in de dunne darm. Dit kan leiden tot diarree of juist verstoppingen, tot over- of juist ondergewicht, maar ook tot depressies en botontkalking.

Daarnaast zijn er ook mensen met glutensensitiviteit. Zij hebben geen coeliaki, maar vertonen wel soortgelijke verschijnselen als ze gluten binnenkrijgen en reageren goed op een glutenvrij dieet.

De Beste Drop Ooit: met liefde, zonder gluten

In De Beste Drop Ooit zit dus geen gluten. Niet in De Beste Zoete Drop Ooit, niet in De Beste Zoute Drop Ooit, niet in De Beste Honingdrop Ooit en niet in De Beste Laurierdrop ooit. Voor de mensen die nergens last van hebben, maakt het niks uit (proef het maar een keer, je mist echt geen gluten). Maar voor de mensen voor wie gluten wel schadelijk is, is het natuurlijk wél goed nieuws. Want stel nu dat De Beste Drop Ooit wel degelijk gluten had bevat? Dan hadden mensen voor wie gluten schadelijk zijn, nooit De Beste Drop Ooit kunnen eten. En dat zou toch ontzettend jammer zijn?

Heb je nu zin gekregen in die heerlijke glutenvrije Beste Drop Ooit? Je kan ze vinden in de betere speciaalzaak. Laat je even via Facebook of Instagram aan ons weten wat je ervan vond? Vinden we leuk.

Nu kun jij antwoord geven op de vraag: wat is gluten?