5 grappige weetjes over drop waarmee je goede sier kan maken op feestjes

Weetjes over drop. Klepper & Klepper zijn bijna dag en nacht bezig met drop. Vooral Klepper Sr. heeft inmiddels een hoeveelheid kennis over drop vergaard, dat hij er een hele collegereeks over zou kunnen geven. Maar goed, je maakt ook niet zomaar De Beste Drop Ooit. In elk dropje zit een paar decennia ervaring en jarenlange research.

Bij het doen van die research kom je zo nu en dan grappige feitjes tegen. Van die weetjes die je wenkbrauwen doen fronsen. En die je quasinonchalant kan droppen op een feestje als het gesprek niet helemaal vlot verloopt. We zetten er hier even een paar op een rij. Hou een zakje van De Beste Drop Ooit binnen handbereik, want je gaat ongetwijfeld zin in drop krijgen.

1. De oude Egyptenaren hadden echte honingdrop kunnen maken

Toen de Engelse archeoloog Howard Carter in 1922 het graf van de Egyptische farao Toetanchamon opende, vond hij een kruik met honing. En zoethoutwortel. De honing en de zoethoutwortel waren waarschijnlijk bedoeld als lekkernijen, om de goden aan genen zijde gunstig te stemmen. Bij het mummificeren gebruikten de Egyptenaren trouwens Arabische gom als lijm. Oftewel, met deze ingrediënten Howard Carter een behoorlijk acceptabele versie van De Beste Honingdrop Ooit hebben kunnen maken.

2. Alleen in Nederland heet drop drop

Blokdrop is keihard. Kun je je tanden op stukbijten. Om je dropje een aangenaam mondgevoel te geven en een beetje kauwbaar te maken, voeg je er Arabische gom aan toe. Dit is een soort hars die vrijkomt als de schors van de Senegalese acacia beschadigd raakt. Je kan het vervangen door gelatine (maar dat is een dierlijk product) of door een zetmeel.

3. In The Gold Rush eet Charlie Chaplin een schoen van drop

In de film The Gold Rush uit 1922 is Charlie Chaplin op zoek naar goud. Dat wil niet echt lukken, Charlie is zo arm dat hij zich in met Thanksgiving genoodzaakt ziet om, in plaats van een kalkoen, zijn eigen schoen te koken. In deze legendarische scène zien we hem zijn schoen opeten. De klinkt niet zo smakelijk, alleen… de complete schoen is van drop gemaakt.

Kijk, dan begrijp je ineens hoe het kan dat Charlie Chaplin zo geniet van zijn schoen! Alhoewel… de immer perfectionistische Charlie Chaplin liet de scène maar liefst 63 keer overdoen. Wij houden van drop, maar 63 keer een dropschoen eten, gaat ons ook wat ver. Het is bovendien niet heel erg fijn voor je darmen. Het verhaal vertelt overigens niet of Chaplin ook zoveel dropschoenen had laten maken. Wel dat zijn medespeler hem smeekte om te mogen stoppen. Hij had zijn buik vol van de drop.

Overigens, misschien zijn we hier getuige zijn van de uitvinding van de dropveter. Charlie Chaplin eet het op alsof het spaghetti is. Leuk idee voor een toetje.

4. Zoete drop is meestal zouter dan zoute drop

Ja, u leest het goed: zoete drop is vaak zouter dan zoute drop. Niet qua smaak, maar qua hoeveelheid zout die erin zit. In de meeste zoete drop zit zo’n 200 milligram zout per 100 gram drop, in de meeste zoute drop zit zo’n 150 milligram. Om de zoute smaak te verdoezelen, wordt aan zoete drop veel meer suiker toegevoegd.

Overigens gaat bovenstaande niet op voor De Beste Drop Ooit. In de volzoete variant van De Beste Drop Ooit zit namelijk 0,48 gram zout per 100 gram drop, terwijl in 100 gram van De Beste Mildzoute Drop Ooit 3,28 gram zout zit. Maar dat is dan wel echt Keltisch zeezout, waarover je hier meer kan lezen! In De Beste Honingdrop Ooit zit trouwens 0,28 gram zout er 100 gram drop. En in De Beste Laurierdrop Ooit zit slechts 0,05 gram zout per 100 gram drop. Daarmee is De Beste Laurierdrop Ooit misschien wel De Minst Zoute Drop ooit.

5. Klepper & Klepper weten zelf niet waar je De Beste Drop Ooit allemaal kan kopen

De Beste Drop Ooit wordt verkocht in de betere speciaalzaken. Klepper & Klepper willen namelijk kunnen blijven garanderen dat De Beste Drop Ooit de beste drop ooit blijft. En als je bijvoorbeeld in supermarkten verkocht gaat worden, dan gaan ze vroeg of laat met prijzen stunten en dan zal de verleiding om op ingrediënten te gaan bezuinigen steeds groter worden. En voor je het weet is De Beste Drop Ooit ineens de op één na beste drop ooit. En dat willen we voorkomen.

Wij doen ons best om de lijst met speciaalzaken die De Beste Drop Ooit zo compleet mogelijk te houden. Echter, het zijn er in korte tijd zoveel geworden, dat wij het niet hebben kunnen bijhouden. Dus mocht je zin hebben gekregen in de volzoete, mildzoute, honing- of lauriervariant van De Beste Drop Ooit, maar niks in huis hebben (of misschien zelfs wel nooit in huis hebben gehad – het komt voor) dan hebben wij hier alle verkooppunten die wij kennen voor je op een rijtje gezet. Maar er zijn er meer.