DE BESTE DROP OOIT. MET LIEFDE, ZONDER GLUTEN EN GELATINE

DROP: EEN VOORTDUREND SUCCESVERHAAL...

dropmaker Willem Klepper

DROPJES OP DE MARKT - 1990

Klepper Sr. start met zijn snoepkraam op de markt van Alkmaar. Hij start met 50 soorten drop: zoete drop, zoute drop, en snoep van alle merken in Nederland. Hoewel het koud en guur is die dag, komen er toch aardig wat mensen drop kopen.

KLEPPER JR. - 1991

Beschuit met muisjes! Klepper Jr. ziet het levenslicht.
Wat een dropje hè!

Dropmaker Huub Klepper

JUBILEUMDROPJE - 2015

Klepper Sr. staat 25 jaar op de markt en ontwikkelt samen met Klepper Jr. een jubileumdropje. Het moet het lekkerste dropje ooit worden. Zoete drop met een beetje pit en een aangename bite.

Door stom toeval blijkt het dropje geen gluten en ook geen gelatine te bevatten. Klepper & Klepper kijken elkaar aan: dit is niet de lekkerste drop ooit, dit is DE BESTE DROP OOIT.

ZOETE DROP - 2017

Mensen komen van heinde en verre voor De Beste Drop Ooit. Klepper & Klepper besluiten dat De Beste Drop Ooit een grotere markt verdient dan de markt van Alkmaar. Vanaf nu is het verkrijgbaar in de betere speciaalzaak bij u in de buurt.

de beste zoete drop ooit
de beste zoete drop ooit
Zoute drop
de beste zoute drop ooit

ZOUTE DROP - 2018

Na een zoektocht van twee jaar vinden Klepper & Klepper in de Keltische zee de beste zout ter wereld. Waarna De Beste Zoute Drop Ooit een feit is.

zoete drop stapel

HONINGDROP - 2019

Vraag: waar vind je de beste honing van Nederland?

Antwoord: in de Hollandse Biesbosch. En sinds 2019 ook in De Beste Honingdrop Ooit.

honingdrop
De beste drop ooit

LAURIERDROP - 2020

De queeste naar de beste laurier de beste laurier van Nederland eindigt in het zuidwestelijke puntje van Noord-Brabant. De beste laurier van Nederland eindigt dan ook in De Beste Drop Ooit.

Daarnaast beginnen Klepper & Klepper voorzichtig over de grens te kijken. Te beginnen bij Finland en Canada. Daarna volgen Denemarken, Noorwegen, Duitsland en Engeland.

ALLES D'ROP EN ERAAN - 2021

Nieuwe verpakkingen! En niet zomaar verpakkingen: ze bestaan uit bio-compostable materialen. Om in één oogopslag duidelijk te maken wat voor milieubewuste keuze je maakt wanneer je De Beste Drop Ooit koopt, vind je er nieuwe keurmerken op. Alles d’rop en eraan.

Alles drop en eraan

PITTIG ZOUT - 2022

2022 Zeewier in een dropje? Jawel, je leest het goed. Om De Beste Pittig Zoute Drop Ooit te kunnen maken. Voor een umami smaakervaring.

KOFFIE - 2024

Drop met koffie, hoe kom je erop? Wel, om eerlijk te zijn, daar kwamen we zelf niet op, dat heeft onze fan Kim voor ons bedacht. Maar lekker dat het is!

Honingdrop

Met liefde

De ingrediënten van De Beste Drop Ooit zijn van de beste kwaliteit. Dat spreekt voor zich. Hoeven we eigenlijk niet te vertellen. Het extra ingrediënt in onze soorten drop is liefde.

Verrukkelijk vegan

De varianten volzoet, mildzout en laurier krijgen het V-label (met de V, van Vegan). De honingvariant mogen we ‘vegetarian’ noemen, omdat je voor honing bijen nodig hebt.

Vrij van gluten

De Beste Drop Ooit is glutenvrij. Dit betekent dat De Beste Drop Ooit wordt geproduceerd in een omgeving waar nooit producten met gluten verwerkt worden. Dat proef je niet...

Lekker lokaal

We liggen liever niet op plekken waar mensen hun dagelijkse boodschappen doen, maar op plekken waar ze lekkere dingen kopen. Lekkere dingen zoals De Beste Drop Ooit.

Zoete drop
de beste zoete drop ooit
zoete drop zakje

DE GESCHIEDENIS VAN DE BESTE DROP OOIT

De geschiedenis van De Beste Drop Ooit begint in 2015. Of nee, eigenlijk in 1990: toen opende Klepper Sr. (die toen nog gewoon Willem Klepper heette, Klepper Jr. was nog niet eens geboren) zijn snoepkraam op de markt van Alkmaar. Hij verkoopt hier alle soorten snoep, maar voornamelijk drop: zoete drop, zoute drop, salmiak drop, echte engelse drop, enfin. Het is niet moeilijk om harde drop of zachte drop te vinden die aan de kennis van Klepper Sr. is ontgaan.

In 2015 staat Klepper Sr. dus 25 jaar op de markt. En ter gelegenheid daarvan, wil hij het lekkerste dropje ooit maken. Om gratis weg te geven aan al zijn klanten. Met zoveel ervaring weet hij precies wat hij zelf lekker vindt en wat de mensen lekker vinden: een volzoet dropje met ergens op de achtergrond een vleugje salmiak voor de nodige pit, en een aangename bite. Niet te stevig, niet te zacht. Een beetje een nostalgische bite zouden we het willen noemen. Doet denken aan drogisterij-drop uit vervlogen tijden.

Hij zet de ingrediënten op papier en gaat er samen met Klepper Jr. mee naar een dropfabrikant. Na een tijdje experimenteren met de hoeveelheden en de droogtijden, hebben ze het voor elkaar: de lekkerste zoete drop ooit is klaar om de markt op te gaan.

KLEPPER & KLEPPER DELEN UIT

Het plan is om 1200 zakjes weg te geven. Die 1200 zakjes zijn binnen een mum van tijd weg. Klepper & Klepper blijken goud in handen te hebben. Zwart goud. De klanten van Klepper Sr. zijn het roerend met Klepper Sr. eens: dit is inderdaad het lekkerste dropje ooit. Met kop en schouders. De mensen blijven terugkomen. Vanuit heel het land. Want zo nu en dan vind je een verdwaalde Zeeuw op de markt van Alkmaar. En daar houden ze ook van drop. Klepper Sr. moest de mensen teleurstellen: het lekkerste dropje ooit was een jubileumdropje. Het zal nooit meer wederkeren.

Maar dat was buiten Klepper Jr. gerekend…

drop zonder gelatine
zoete drop stapel
glutenvrij drop

DROP ZONDER GLUTEN EN GELATINE, MET HEEL VEEL LIEFDE

Klepper Jr. begrijpt dat er meer zat in dit dropje. Veel meer. Vooral ook omdat er twee dingen juist niet in zitten: gluten en gelatine. Gelatine zit niet in de receptuur. En het normaal gebruikte ‘tarwezetmeel’ is vervangen door aardappelzetmeel wat het ook glutenvrij maakt.

Dit dropje, zo begrijpt Klepper Jr. (die commerciële economie had gestudeerd en ja, dan begrijp je dingen. En zie je kansen), dit dropje komt op precies het juiste moment. Geen gluten en gelatine, maar wel heel veel liefde: dat is exact wat mensen willen vandaag de dag. En daar willen ze ook met alle plezier even voor omfietsen.

DE BESTE DROP OOIT

Het Klepperdropje, zoals het lekkerste dropje ooit in de volksmond is gaan heten, moet een eigen verpakking krijgen. En een naam die de mensen vertelt wat ze kunnen verwachten. Een naam die ook tot de verbeelding spreekt bij mensen die nog nooit van de marktkraam van Klepper Sr. hebben gehoord. En zo bedenken Klepper & Klepper, na rijp beraad, hoe ze dit dropje moeten noemen. Ze besluiten de natuurlijke bravoure, die zo eigen is aan marktlui, niet onder stoelen of banken te schuiven: dit is De Beste Drop Ooit. Niet meer. Niet minder.

Nadat ze een verpakking hebben laten maken die ervoor zorgt dat De Beste Drop Ooit precies de juiste droogheid krijgt, reist Klepper Jr. stad en land af om De Beste Drop Ooit in de betere speciaalzaak te krijgen. Zijn methode is even eenvoudig als gedurfd: hij weet dat het dropje, zodra de mensen het eenmaal hebben geproefd, zichzelf verkoopt. Hij stopt wat dozen in zijn achterbak, bezoekt de speciaalzaken waarvan hij denkt: daar moet ons dropje liggen. Hij geeft elke eigenaar een doosje en zegt daarbij: ‘Probeer het maar. Als je meer wilt hebben, weet je me te vinden.’ Hij geeft z’n kaartje en wandelt de speciaalzaak uit, in de wetenschap dat hij een paar dagen later een telefoontje krijgt. Of hij nog een paar van die dozen kan brengen.

schep drop
drop
Zoete drop
dropstad
zoute drop

DROPJES VAN EEN ANDER KALIBER, VERKRIJGBAAR IN HEEL NEDERLAND

En zo is De Beste Drop Ooit binnen een jaar in heel Nederland te vinden. Niet in de supermarkten trouwens. Geregeld hangt er wel een supermarkt aan de lijn. Of zit er eentje in de mailbox. Dat De Beste Drop Ooit niet in hun schappen met dropsoorten mag ontbreken. Maar Klepper & Klepper wijzen dergelijke verzoeken altijd vriendelijk doch resoluut af. Ze willen dat De Beste Drop Ooit een beetje exclusief blijft. En ze weten: als je in de supermarkt ligt, willen ze vroeg of laat met je drop gaan stunten. En stunten, zo zegt Klepper Jr. graag, doe je in het circus. Met De Beste Drop Ooit wordt niet gestunt. Het kan trouwens ook heel gevaarlijk zijn, om te stunten met dropjes in je mond. Voor je het weet schiet het in je verkeerde keelgat. Nee, De Beste Drop Ooit nuttig je het liefst zoals je vroeger een goede sigaar nuttigde: zittend in je favoriete stoel. Maar inmiddels zijn we in zo’n 2500 winkels te verkrijgen. In Nederland, welteverstaan. Maar tegenwoordig ligt De Beste Drop Ooit niet meer alleen in Nederland.

HET VOLGENDE HOOFDSTUK:
DE BESTE ZOUTE DROP OOIT

Nadat De Beste Drop Ooit, zoals dat heet, landelijke dekking heeft behaald, is het tijd voor het volgende hoofdstuk. De Beste Drop Ooit verdient ook een zoute variant. En dat is, weet Klepper Sr., geen sinecure. Want zoute drop wordt snel te zout. En zoute drop wordt snel te droog, waardoor het keihard wordt. Naast de perfecte receptuur, moet je dus ook experimenteren met droogtijden.

Maar voordat ze het droplab ingaan om te experimenteren, gaan Klepper & Klepper op zoek naar het beste zout ter wereld. Dat vinden ze uiteindelijk in ongeraffineerd Keltisch zeezout. Dit wordt met de hand gewonnen en is rijk aan mineralen. Volgens sommigen is het daardoor goed voor je bloeddruk. Volgens anderen is dat flauwekul. Maar flauwekul of geen flauwekul: het is het ideale basis-ingrediënt voor De Beste Zoute Drop Ooit en een perfecte zoute smaak. Tijd om het laboratorium op te zoeken.

Het duurt even voordat Klepper Sr. honderd procent tevreden is. En het woord ‘even’ is in dit geval een understatement van het kaliber ‘de zee is nat’. Het duurt zo lang en Klepper & Klepper gaan zo vaak terug naar de tekentafel dat de dropfabrikant van Klepper & Klepper dreigt om de handdoek in de ring te gooien. Maar Klepper & Klepper houden vol: alle dropjes moeten perfect zijn. Zo nu en dan, keren ze met een batch naar de markt. En kijken ze hoe de klant reageert op de zoute smaak. 

zoute drop
zoute drop
zoute drop
honingdrop zakje

DE BESTE HONINGDROP OOIT

Het succes van De Beste Drop Ooit blijft niet bepaald onopgemerkt. Steeds meer kranten en (vak)tijdschriften berichten erover. De mond-op-mondreclame gaat razendsnel. Winkels zetten dozen met De Beste Drop Ooit in de etalage om klanten naar binnen te halen. Zelfs de Telegraaf bericht uitgebreid over De Beste Drop Ooit. Klepper & Klepper vinden in 2019 dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. En dat is misschien wel de grootste uitdaging tot nu toe: het creëren van De Beste Honingdrop Ooit.

Hoeveel écht lekkere honingdrop bestaat er nu? Niet heel veel. Want ook voor honingdrop geldt: als je de droogtijd niet goed hebt, wordt het al snel een keihard dropje. En als je de receptuur niet goed hebt, wordt het te zoet. Of proef je geen honing. Kortom: het was tijd om de dropfabrikant van Klepper & Klepper weer eens tot wanhoop te drijven.

Maar eerst moest de beste honing van Nederland worden gezocht. Die vonden Klepper & Klepper in de Biesbosch, bij een kleine onafhankelijke imker die op biologische wijze honing produceert. Zonder daarbij gebruik te maken van chemische middelen en pesticiden. En rekening houdend met het leefmilieu van planten en bijen. De bijen blij, de natuur blij, Klepper & Klepper blij. En u blij. Want alleen al door het idee dat het allemaal puur natuur is, smaakt zo’n dropje natuurlijk al lekkerder. Geef maar toe. Maar om van puur natuurlijke honing een echt lekker dropje te maken, is stap twee.

En stap twee duurde inderdaad weer behoorlijk lang. Maar uiteindelijk lukte het. Op 20 mei 2019, op Wereldbijendag, zag De Beste Honingdrop Ooit officieel het levenslicht. Uiteraard weer zonder gluten en gelatine, maar met 12% puur natuurlijke honing uit de Biesbosch.

DE GRENS OVER

Eind 2019 besluiten Klepper & Klepper dat het tijd is om eens over de grenzen heen te kijken. Want dropland Nederland uit het niets veroveren met een dropje is leuk, het zou nog leuker zijn om de rest van de wereld eens aan de drop te krijgen. We mogen dan wel een uniek land zijn, het is toch vreemd dat ze nergens anders van drop houden. Dat is zo vreemd, dat het hoogstwaarschijnlijk niet klopt. In al die andere landen houden ze ook van drop, ze weten het alleen niet. En ze weten het niet, omdat ze nog niet bekend zijn met De Beste Drop Ooit.

Begin 2020 zetten Klepper & Klepper de lijntjes uit. Vele landen zijn geïnteresseerd. Eén probleempje: in diezelfde periode steekt een klein virus de kop op. En dat kleine virus zal een behoorlijk grote stempel drukken op de mondiale handel. Maar Klepper & Klepper zetten door. De Beste Drop Ooit begint z’n internationale zegentocht in Finland. Al snel volgt Canada. Daarna Denemarken, Noorwegen, Duitsland en Engeland. Wij voorspellen: het zal niet lang meer duren voordat heel de wereld verslingerd is aan The Best Licorice Ever.

Laurierdrop

DE BESTE LAURIERDROP OOIT

Terwijl ze over de grens keken, hebben Klepper & Klepper ook hun zinnen gezet op de ontwikkeling van De Beste Laurierdrop Ooit. En ook daarvoor geldt: echt lekkere laurierdrop bestaat er nog niet. Da’s dus precies het soort uitdaging waar Klepper & Klepper graag hun tanden in zetten. Zodat u vervolgens uw tanden in het resultaat kan zetten. In dit geval dus in De Beste Laurierdrop Ooit.

Doordat laurier een geneeskrachtige werking heeft, is laurierdrop nooit echt verdwenen. Als drop tegen keelpijn, maar ook doet laurierdrop het goed tegen kwaaltjes als verkoudheid, en futloos haar. En verder kleeft er aan dit wonderlijke plantje natuurlijk de geur van onoverwinnelijkheid, sinds de oude Romeinen graag een laurierkrans rond hun hoofd drapeerden als ze iets hadden gewonnen of hadden veroverd (of net wilden doen alsof ze iets hadden gewonnen of veroverd). Maar een echt lekker laurierdropje bestond er nog niet, vonden Klepper & Klepper. ‘Dus moeten wij dat maar gaan maken’, zei Klepper Sr., die nooit te beroerd is om misstanden recht te zetten.

Hun zoektocht naar zuivere laurierolie eindigde in het zuidwestelijke puntje van Noord-Brabant bij een biologische laurierkweker. Na maanden experimenteren met receptuur en droogtijden (en marktonderzoek) kwam eind augustus 2020 dan De Beste Laurierdrop Ooit op de Nederlandse markt. Uiteraard drop zonder gelatine, en gluten. Het begin van een onvermijdelijke zegetocht.

DE BESTE PROMOTIES OOIT

Klepper & Klepper laten geen kans onbenut om De Beste Drop Ooit onder de aandacht te brengen. Op wat voor manier ook. Steeds meer fans verzamelen zich op Instagram om de avonturen van De Beste Drop Ooit te volgen. In 2019 ontwikkelen Klepper & Klepper een speciaal blik, waarin drie zakjes van hun drop passen. Het Beste Blik Ooit wint prompt de The Packaging Award 2020. In datzelfde jaar lanceren we De Beste Dropverzameling Ooit, verkrijgbaar in de betere groothandel. Vanaf kerst 2020 gaat De Beste Drop Ooit mee in de kerstpakketten voor het zorgpersoneel. In de tweede helft van 2022 komen er nog veel meer mooie activaties aan.

DE BESTE MERCHANDISE OOIT

In onze online shop kun je rompertjes, koffiemokken, T-shirts, een kaartspel, een canvast tas, een beanie en een iPhone-hoesje kopen met… het schitterende logo van De Beste Drop Ooit erop. Kijk toch eens, wie wil dat nu niet?

Alles drop en eraan
Alles drop en eraan

ALLES D’ROP EN ERAAN: LEKKER DUURZAAM

Om jezelf De Beste Drop Ooit te noemen, moet je op alle vlakken vooroplopen. Wat betreft de drop zat dat wel goed: doordat De Beste Drop Ooit geen gelatine bevat, mogen Klepper & Klepper het Vegan-logo op drie van de vier verpakkingen zetten. Omdat je bijen nodig hebt om honing te maken, ontbreekt dit op de verpakking van De Beste Honingdrop Ooit.

Maar ook de verpakking zelf, zo vonden Klepper & Klepper, zou ‘De Beste Ooit’ moeten zijn. En daarom zijn ze aan het ontwikkelen geslagen. Het resultaat: een volledig composteerbare verpakking. Geen ander dropmerk kan zeggen in zo’n verpakking te zitten. Naast het Vegan-logo, zie je dan ook de labels van FSC en Milieucentraal op de verpakking prijken. De verpakking is namelijk gemaakt van bioplastic, een kunststof vervaard uit plantaardig materiaal. In dit geval uit cellulose.

DE BESTE PITTIG ZOUTE DROP OOIT

In 2022 besloten Klepper & Klepper om het eens wat exotischer aan te pakken. Klepper Jr. was bij de Japanner geweest en gefascineerd geraakt door umami, ook wel bekend als ‘de vijfde smaak’ (naast zoet, zout, zuur en bitter). Umami wordt veroorzaakt door het stofje glutamaat. Dat stofje versterkt zoet en zoute smaken en zit bijvoorbeeld in overrijpe tomaten, belegen kaas en… zeewier.

Drop met zeewier. Dat klinkt zo belachelijk dat het weleens kan werken. Naast umami heeft zeewier bovendien een heerlijk ziltige smaak, die weleens perfect tot z’n recht zou kunnen komen in De Beste Drop Ooit. Komt bij dat zeewier vol zit met eiwitten en mineralen. Niet dat je daar heel veel profijt van hebt als je het in een dropje stopt, maar alleen al van het idee kikker je op. En tot slot neemt zeewier CO2 op, dus de teelt van zeewier is ook nog eens goed voor het milieu. Als je er zo over nadenkt is het eigenlijk een schande dat het nog niet bestond, drop met zeewier.

Dus gingen Klepper & Klepper het lab in om eens flink te experimenteren. En daarna gingen ze met een paar samples naar de markt om eens goed te testen. Het resultaat liegt er niet om: de Beste Pittig Zoute Drop is een umami smaaksensatie. Met echt zeewier.

Zoete drop

TOEKOMSTMUZIEK

Tot zover het verhaal van Klepper & Klepper en De Beste Drop Ooit. We sluiten niet uit dat de Beste Drop Ooit in de toekomst meer smaken zal krijgen. Sterker nog: dat weten we wel zeker. Naast de Beste Zoete Drop Ooit, De Beste Zoute Drop Ooit, De Beste Honingdrop Ooit, De Beste Laurierdrop ooit en De Beste Pittig Zoute Drop Ooit is er ongetwijfeld ruimte voor nieuwe smaken. Als we nieuws hebben, ben jij de eerste die het weet. Hoef je alleen maar deze site goed in de gaten te houden…

Mocht je nou echt niet kunnen wachten op meerdere soorten drop, of Klepper en Klepper ooit Engelse drop gaan maken. Of wat in het Engels drop betekent, salmiak drop, griotten, suikervrije drop, verschillende drop ingrediënten, of je wilt weten of zoethout gezond voor je is?

Bekijk dan hier onze kennisbank