Een Voortdurend Succesverhaal..

1990

1991

2015

2017

2018

2019

2020

Een Voortdurend Succesverhaal..

2015

2017

2018

2019

2020

Een Voortdurend Succesverhaal..

2015

2017

2018

2019

2020

De geschiedenis van De Beste Drop Ooit

De geschiedenis van De Beste Drop Ooit begint in 2015. Of nee, eigenlijk in 1990: toen opende Klepper Sr. (die toen nog gewoon Willem Klepper heette, Klepper Jr. was nog niet eens geboren) zijn snoepkraam op de markt van Alkmaar.

In 2015 staat Klepper Sr. dus 25 jaar op de markt. En ter gelegenheid daarvan, wil hij het lekkerste dropje ooit maken. Om gratis weg te geven aan al zijn klanten. Met zoveel ervaring weet hij precies wat hij zelf lekker vindt en wat de mensen lekker vinden: een volzoet dropje met ergens op de achtergrond een vleugje salmiak voor de nodige pit, en een aangename bite. Niet te stevig, niet te zacht. Een beetje een nostalgische bite zouden we het willen noemen. Doet denken aan drogisterij-drop uit vervlogen tijden.

Hij zet de ingrediënten op papier en gaat er samen met Klepper Jr. mee naar een dropfabrikant. Na een tijdje experimenteren met de hoeveelheden en de droogtijden, hebben ze het voor elkaar: het lekkerste dropje ooit is klaar om de markt op te gaan.

Klepper & Klepper delen uit

Het plan is om 1200 zakjes weg te geven. Die 1200 zakjes zijn binnen een mum van tijd weg. Klepper & Klepper blijken goud in handen te hebben. Zwart goud. De klanten van Klepper Sr. zijn het roerend met Klepper Sr. eens: dit is inderdaad het lekkerste dropje ooit. Met kop en schouders. De mensen blijven terugkomen. Vanuit heel het land. Want zo nu en dan vind je een verdwaalde Zeeuw op de markt van Alkmaar. En daar houden ze ook van drop. Klepper Sr. moest de mensen teleurstellen: het lekkerste dropje ooit was een jubileumdropje. Het zal nooit meer wederkeren.

Maar dat was buiten Klepper Jr. gerekend…

Geen gluten en gelatine, wel heel veel liefde

Klepper Jr. begrijpt dat er meer zat in dit dropje. Veel meer. Vooral ook omdat er twee dingen juist niet in zitten: gluten en gelatine. Gelatine zit niet in de receptuur. En het normaal gebruikte ‘tarwezetmeel’ is vervangen door aardappelzetmeel wat het ook glutenvrij maakt.

Dit dropje, zo begrijpt Klepper Jr. (die commerciële economie had gestudeerd en ja, dan begrijp je dingen. En zie je kansen), dit dropje komt op precies het juiste moment. Geen gluten en gelatine, maar wel heel veel liefde: dat is exact wat mensen willen vandaag de dag. En daar willen ze ook met alle plezier even voor omfietsen.

De Beste Drop Ooit

Het Klepperdropje, zoals het lekkerste dropje ooit in de volksmond is gaan heten, moet een eigen verpakking krijgen. En een naam die de mensen vertelt wat ze kunnen verwachten. Een naam die ook tot de verbeelding spreekt bij mensen die nog nooit van de marktkraam van Klepper Sr. hebben gehoord. En zo bedenken Klepper & Klepper, na rijp beraad, hoe ze dit dropje moeten noemen. Ze besluiten de natuurlijke bravoure, die zo eigen is aan marktlui, niet onder stoelen of banken te schuiven: dit is De Beste Drop Ooit. Niet meer. Niet minder.

Nadat ze een verpakking hebben laten maken die ervoor zorgt dat De Beste Drop Ooit precies de juiste droogheid krijgt, reist Klepper Jr. stad en land af om De Beste Drop Ooit in de betere speciaalzaak te krijgen. Zijn methode is even eenvoudig als gedurfd: hij weet dat het dropje, zodra de mensen het eenmaal hebben geproefd, zichzelf verkoopt. Hij stopt wat dozen in zijn achterbak, bezoekt de speciaalzaken waarvan hij denkt: daar moet ons dropje liggen. Hij geeft elke eigenaar een doosje en zegt daarbij: ‘Probeer het maar. Als je meer wilt hebben, weet je me te vinden.’ Hij geeft z’n kaartje en wandelt de speciaalzaak uit, in de wetenschap dat hij een paar dagen later een telefoontje krijgt. Of hij nog een paar van die dozen kan brengen.

Verkrijgbaar in heel Nederland

En zo is De Beste Drop Ooit binnen een jaar in heel Nederland te vinden. Niet in de supermarkten trouwens. Geregeld hangt er wel een supermarkt aan de lijn. Of zit er eentje in de mailbox. Dat De Beste Drop Ooit niet in hun schappen mag ontbreken. Maar Klepper & Klepper wijzen dergelijke verzoeken altijd vriendelijk doch resoluut af. Ze willen dat De Beste Drop Ooit een beetje exclusief blijft. En ze weten: als je in de supermarkt ligt, willen ze vroeg of laat met je drop gaan stunten. En stunten, zo zegt Klepper Jr. graag, doe je in het circus. Met De Beste Drop Ooit wordt niet gestunt. Het kan trouwens ook heel gevaarlijk zijn, om te stunten met een dropje in je mond. Voor je het weet schiet het in je verkeerde keelgat. Nee, De Beste Drop Ooit nuttig je het liefst zoals je vroeger een goede sigaar nuttigde: zittend in je favoriete stoel.

Het volgende hoofdstuk: de Beste Zoute Drop Ooit

Nadat De Beste Drop Ooit, zoals dat heet, landelijke dekking heeft behaald, is het tijd voor het volgende hoofdstuk. De Beste Drop Ooit verdient ook een zoute variant. En dat is, weet Klepper Sr., geen sinecure. Want zoute drop wordt snel te zout. En zoute drop wordt snel te droog, waardoor het keihard wordt. Naast de perfecte receptuur, moet je dus ook experimenteren met droogtijden.

Maar voordat ze het droplab ingaan om te experimenteren, gaan Klepper & Klepper op zoek naar het beste zout ter wereld. Dat vinden ze uiteindelijk in ongeraffineerd Keltisch zeezout. Dit wordt met de hand gewonnen en is rijk aan mineralen. Volgens sommigen is het daardoor goed voor je bloeddruk. Volgens anderen is dat flauwekul. Maar flauwekul of geen flauwekul: het is het ideale basis-ingrediënt voor De Beste Zoute Drop Ooit. Tijd om het laboratorium op te zoeken.

Het duurt even voordat Klepper Sr. honderd procent tevreden is. En het woord ‘even’ is in dit geval een understatement van het kaliber ‘de zee is nat’. Het duurt zo lang en Klepper & Klepper gaan zo vaak terug naar de tekentafel dat de dropfabrikant van Klepper & Klepper dreigt om de handdoek in de ring te gooien. Maar Klepper & Klepper houden vol: het dropje moet perfect zijn. Zo nu en dan, keren ze met een batch naar de markt. En kijken ze hoe enthousiast hun klanten zijn. En die zijn vaak enthousiast. Maar niet enthousiast genoeg.

Ergens halverwege 2018 is het dan eindelijk toch zover. De Beste Drop Ooit heeft een zoute variant. Uiteraard weer zonder gluten en gelatine, maar dus met ongeraffineerd Keltisch zeezout.

En het mooie van dit dropje: liefhebbers van zoute drop vinden hem heerlijk, maar zelfs mensen die normaal helemaal niet van zoute drop houden, vinden ‘m ook fantastisch! Dat komt doordat er nog een vleugje zoet in zit. Het Keltisch zeezout werkt als smaakversterker. En de bite is ook al zo geweldig. Als ie de verpakking ingaat misschien zelfs nog iets te vers, zodat ie na een paar dagen in de verpakking perfect is: niet hard, maar stevig.

De Beste Honingdrop Ooit

Het succes van De Beste Drop Ooit blijft niet bepaald onopgemerkt. Steeds meer kranten en (vak)tijdschriften berichten erover. De mond-op-mondreclame gaat razendsnel. Winkels zetten dozen met De Beste Drop Ooit in de etalage om klanten naar binnen te halen. Zelfs de Telegraaf bericht uitgebreid over De Beste Drop Ooit. Klepper & Klepper vinden in 2019 dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. En dat is misschien wel de grootste uitdaging tot nu toe: het creëren van De Beste Honingdrop Ooit.

Hoeveel écht lekkere honingdrop bestaat er nu? Niet heel veel. Want ook voor honingdrop geldt: als je de droogtijd niet goed hebt, wordt het al snel een keihard dorpje. En als je de receptuur niet goed hebt, wordt het te zoet. Of proef je geen honing. Kortom: het was tijd om de dropfabrikant van Klepper & Klepper weer eens tot wanhoop te drijven.

Maar eerst moest de beste honing van Nederland worden gezocht. Die vonden Klepper & Klepper in de Biesbosch, bij een kleine onafhankelijke imker die op biologische wijze honing produceert. Zonder daarbij gebruik te maken van chemische middelen en pesticiden. En rekening houdend met het leefmilieu van planten en bijen. De bijen blij, de natuur blij, Klepper & Klepper blij. En u blij. Want alleen al door het idee dat het allemaal puur natuur is, smaakt zo’n dropje natuurlijk al lekkerder. Geef maar toe. Maar om van puur natuurlijke honing een echt lekker dropje te maken, is stap twee.

En stap twee duurde inderdaad weer behoorlijk lang. Maar uiteindelijk lukte het. Op 20 mei 2019, op Wereldbijendag, zag De Beste Honingdrop Ooit officieel het levenslicht. Uiteraard weer zonder gluten en gelatine, maar met 12% puur natuurlijke honing uit de Biesbosch.

De grens over

Eind 2019 besluiten Klepper & Klepper dat het tijd is om eens over de grenzen heen te kijken. Want dropland Nederland uit het niets veroveren met een dropje is leuk, het zou nog leuker zijn om de rest van de wereld eens aan de drop te krijgen. We mogen dan wel een uniek land zijn, het is toch vreemd dat ze nergens anders van drop houden. Dat is zo vreemd, dat het hoogstwaarschijnlijk niet klopt. In al die andere landen houden ze ook van drop, ze weten het alleen niet. En ze weten het niet, omdat ze nog niet bekend zijn met De Beste Drop Ooit.

De geschiedenis van De Beste Drop Ooit

De geschiedenis van De Beste Drop Ooit begint in 2015. Of nee, eigenlijk in 1990: toen opende Klepper Sr. (die toen nog gewoon Willem Klepper heette, Klepper Jr. was nog niet eens geboren) zijn snoepkraam op de markt van Alkmaar.

In 2015 staat Klepper Sr. dus 25 jaar op de markt. En ter gelegenheid daarvan, wil hij het lekkerste dropje ooit maken. Om gratis weg te geven aan al zijn klanten. Met zoveel ervaring weet hij precies wat hij zelf lekker vindt en wat de mensen lekker vinden: een volzoet dropje met ergens op de achtergrond een vleugje salmiak voor de nodige pit, en een aangename bite. Niet te stevig, niet te zacht. Een beetje een nostalgische bite zouden we het willen noemen. Doet denken aan drogisterijdrop uit vervlogen tijden.

Hij zet de ingrediënten op papier en gaat er samen met Klepper Jr. mee naar een dropfabrikant. Na een tijdje experimenteren met de hoeveelheden en de droogtijden, hebben ze het voor elkaar: het lekkerste dropje ooit is klaar om de markt op te gaan.

Klepper & Klepper delen uit

Het plan is om 1200 zakjes weg te geven. Die 1200 zakjes zijn binnen een mum van tijd weg. Klepper & Klepper blijken goud in handen te hebben. Zwart goud. De klanten van Klepper Sr. zijn het roerend met Klepper Sr. eens: dit is inderdaad het lekkerste dropje ooit. Met kop en schouders. De mensen blijven terugkomen. Vanuit heel het land. Want zo nu en dan vind je een verdwaalde Zeeuw op de markt van Alkmaar. En daar houden ze ook van drop. Klepper Sr. moest de mensen teleurstellen: het lekkerste dropje ooit was een jubileumdropje. Het zal nooit meer wederkeren.

Maar dat was buiten Klepper Jr. gerekend…

Geen gluten en gelatine, wel heel veel liefde

Klepper Jr. begrijpt dat er meer zat in dit dropje. Veel meer. Vooral ook omdat er twee dingen juist niet in zitten: gluten en gelatine. Gelatine zit niet in de receptuur. En het normaal gebruikte ‘tarwezetmeel’ is vervangen door aardappelzetmeel wat het ook glutenvrij maakt.

Dit dropje, zo begrijpt Klepper Jr. (die commerciële economie had gestudeerd en ja, dan begrijp je dingen. En zie je kansen), dit dropje komt op precies het juiste moment. Geen gluten en gelatine, maar wel heel veel liefde: dat is exact wat mensen willen vandaag de dag. En daar willen ze ook met alle plezier even voor omfietsen.

De Beste Drop Ooit

Het Klepperdropje, zoals het lekkerste dropje ooit in de volksmond is gaan heten, moet een eigen verpakking krijgen. En een naam die de mensen vertelt wat ze kunnen verwachten. Een naam die ook tot de verbeelding spreekt bij mensen die nog nooit van de marktkraam van Klepper Sr. hebben gehoord. En zo bedenken Klepper & Klepper, na rijp beraad, hoe ze dit dropje moeten noemen. Ze besluiten de natuurlijke bravoure, die zo eigen is aan marktlui, niet onder stoelen of banken te schuiven: dit is De Beste Drop Ooit. Niet meer. Niet minder.

Nadat ze een verpakking hebben laten maken die ervoor zorgt dat De Beste Drop Ooit precies de juiste droogheid krijgt, reist Klepper Jr. stad en land af om De Beste Drop Ooit in de betere speciaalzaak te krijgen. Zijn methode is even eenvoudig als gedurfd: hij weet dat het dropje, zodra de mensen het eenmaal hebben geproefd, zichzelf verkoopt. Hij stopt wat dozen in zijn achterbak, bezoekt de speciaalzaken waarvan hij denkt: daar moet ons dropje liggen. Hij geeft elke eigenaar een doosje en zegt daarbij: ‘Probeer het maar. Als je meer wilt hebben, weet je me te vinden.’ Hij geeft z’n kaartje en wandelt de speciaalzaak uit, in de wetenschap dat hij een paar dagen later een telefoontje krijgt. Of hij nog een paar van die dozen kan brengen.

Verkrijgbaar in heel Nederland

En zo is De Beste Drop Ooit binnen een jaar in heel Nederland te vinden. Niet in de supermarkten trouwens. Geregeld hangt er wel een supermarkt aan de lijn. Of zit er eentje in de mailbox. Dat De Beste Drop Ooit niet in hun schappen mag ontbreken. Maar Klepper & Klepper wijzen dergelijke verzoeken altijd vriendelijk doch resoluut af. Ze willen dat De Beste Drop Ooit een beetje exclusief blijft. En ze weten: als je in de supermarkt ligt, willen ze vroeg of laat met je drop gaan stunten. En stunten, zo zegt Klepper Jr. graag, doe je in het circus. Met De Beste Drop Ooit wordt niet gestunt. (Het kan trouwens ook heel gevaarlijk zijn, om te stunten met een dropje in je mond. Voor je het weet schiet het in je verkeerde keelgat. Nee, De Beste Drop Ooit nuttig je het liefst zoals je vroeger een goede sigaar nuttigde: zittend in je favoriete stoel.)

Het volgende hoofdstuk: de Beste Zoute Drop Ooit

Nadat De Beste Drop Ooit, zoals dat heet, landelijke dekking heeft behaald, is het tijd voor het volgende hoofdstuk. De Beste Drop Ooit verdient ook een zoute variant. En dat is, weet Klepper Sr., geen sinecure. Want zoute drop wordt snel te zout. En zoute drop wordt snel te droog, waardoor het keihard wordt. Naast de perfecte receptuur, moet je dus ook experimenteren met droogtijden.

Maar voordat ze het droplab ingaan om te experimenteren, gaan Klepper & Klepper op zoek naar het beste zout ter wereld. Dat vinden ze uiteindelijk in Keltisch zeezout. Dit wordt met de hand gewonnen en is rijk aan mineralen. Volgens sommigen is het daardoor goed voor je bloeddruk. Volgens anderen is dat flauwekul. Maar flauwekul of geen flauwekul: het is het ideale basis-ingrediënt voor De Beste Zoute Drop Ooit. Tijd om het laboratorium op te zoeken.

Het duurt even voordat Klepper Sr. honderd procent tevreden is. En het woord ‘even’ is in dit geval een understatement van het kaliber ‘de zee is nat’. Het duurt zo lang en Klepper & Klepper gaan zo vaak terug naar de tekentafel dat de dropfabrikant van Klepper & Klepper dreigt om de handdoek in de ring te gooien. Maar Klepper & Klepper houden vol: het dropje moet perfect zijn. Zo nu en dan, keren ze met een batch naar de markt. En kijken ze hoe enthousiast hun klanten zijn. En die zijn vaak enthousiast. Maar niet enthousiast genoeg.

Ergens halverwege 2018 is het dan eindelijk toch zover. De Beste Drop Ooit heeft een zoute variant. Uiteraard weer zonder gluten en gelatine, maar dus met Keltisch zeezout.

En het mooie van dit dropje: liefhebbers van zoute drop vinden hem heerlijk, maar zelfs mensen die normaal helemaal niet van zoute drop houden, vinden ‘m ook fantastisch! Dat komt doordat er nog een vleugje zoet in zit. Het Keltisch zeezout werkt als smaakversterker. En de bite is ook al zo geweldig. Als ie de verpakking ingaat misschien zelfs nog iets te vers, zodat ie na een paar dagen in de verpakking perfect is: niet hard, maar stevig.

De Beste Honingdrop Ooit

Het succes van De Beste Drop Ooit blijft niet bepaald onopgemerkt. Steeds meer kranten en (vak)tijdschriften berichten erover. De mond-op-mondreclame gaat razendsnel. Winkels zetten dozen met De Beste Drop Ooit in de etalage om klanten naar binnen te halen. Zelfs de Telegraaf bericht uitgebreid over De Beste Drop Ooit. Klepper & Klepper vinden in 2019 dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. En dat is misschien wel de grootste uitdaging tot nu toe: het creëren van De Beste Honingdrop Ooit.

Hoeveel écht lekkere honingdrop bestaat er nu? Niet heel veel. Want ook voor honingdrop geldt: als je de droogtijd niet goed hebt, wordt het al snel een keihard dorpje. En als je de receptuur niet goed hebt, wordt het te zoet. Of proef je geen honing. Kortom: het was tijd om de dropfabrikant van Klepper & Klepper weer eens tot wanhoop te drijven.

Maar eerste moest de beste honing van Nederland worden gezocht. Die vonden Klepper & Klepper in de Biesbosch, bij een kleine onafhankelijke imker die op biologische wijze honing produceert. Zonder daarbij gebruik te maken van chemische middelen en pesticiden. En rekening houdend met het leefmilieu van planten en bijen. De bijen blij, de natuur blij, Klepper & Klepper blij. En u blij. Want alleen al door het idee dat het allemaal puur natuur is, smaakt zo’n dropje natuurlijk al lekkerder. Geef maar toe. Maar om van puur natuurlijke honing een echt lekker dropje te maken, is stap twee.

En stap twee duurde inderdaad weer behoorlijk lang. Maar uiteindelijk lukte het. Op 20 mei 2019, op Wereldbijendag, zag De Beste Honingdrop Ooit officieel het levenslicht. Uiteraard weer zonder gluten en gelatine, maar met 12% puur natuurlijke honing uit de Biesbosch.

De grens over

Eind 2019 besluiten Klepper & Klepper dat het tijd is om eens over de grenzen heen te kijken. Want dropland Nederland uit het niets veroveren met een dropje is leuk, het zou nog leuker zijn om de rest van de wereld eens aan de drop te krijgen. We mogen dan wel een uniek landje zijn, het is toch vreemd dat ze nergens anders van drop houden. Dat is zo vreemd, dat het hoogstwaarschijnlijk niet klopt. In al die andere landen houden ze ook van drop, ze weten het alleen niet. En ze weten het niet, omdat ze nog niet bekend zijn met De Beste Drop Ooit.

De Beste Laurierdrop Ooit

Terwijl ze over de grens keken, hebben Klepper & Klepper ook hun zinnen gezet op de ontwikkeling van De Beste Laurierdrop Ooit. En ook daarvoor geldt: echt lekkere laurierdrop bestaat er nog niet. Da’s dus precies het soort uitdaging waar Klepper & Klepper graag hun tanden in zetten. Zodat u vervolgens uw tanden in het resultaat kan zetten. In dit geval dus in De Beste Laurierdrop Ooit.

Doordat laurier een geneeskrachtige werking heeft, is laurierdrop nooit echt verdwenen. Laurierdrop doet het goed tegen kwaaltjes als verkoudheid, keelpijn en futloos haar. En verder kleeft er aan dit wonderlijke plantje natuurlijk de geur van onoverwinnelijkheid, sinds de oude Romeinen graag een laurierkrans rond hun hoofd drapeerden als ze iets hadden gewonnen of hadden veroverd (of net wilden doen alsof ze iets hadden gewonnen of veroverd). Maar een echt lekker laurierdropje bestond er nog niet, vonden Klepper & Klepper. ‘Dus moeten wij dat maar gaan maken’, zei Klepper Sr., die nooit te beroerd is om misstanden recht te zetten.

Hun zoektocht naar zuivere laurierolie eindigde in het zuidwestelijke puntje van Noord-Brabant bij een biologische laurierkweker. Na maanden experimenteren met receptuur en droogtijden (en marktonderzoek) kwam eind augustus 2020 dan De Beste Laurierdrop Ooit op de Nederlandse markt. Het begin van een onvermijdelijke zegetocht.

Toekomstmuziek

Tot zover het verhaal van Klepper & Klepper en De Beste Drop Ooit. We sluiten niet uit dat de Beste Drop Ooit in de toekomst meer smaken zal krijgen. Want naast de Beste Zoete Drop Ooit, De Beste Zoute Drop Ooit, De Beste Honingdrop Ooit en De Beste Laurierdrop ooit, kun je natuurlijk ook denken aan de Beste Salmiak Drop ooit, de Beste Drop-met-Winegums Ooit, of de Beste Griotten Ooit, de Beste Zoute Haringdrop Ooit, de Beste Muntdrop Ooit, of de Beste Rechtstdraaiende Yoghurt Drop Met Een Vleugje Mint Ooit. We noemen maar wat. Voor nu is dat allemaal toekomstmuziek en kunnen we u eigenlijk maar één ding aanraden: hou Klepper & Klepper in de gaten.

KLEPPER SR. & KLEPPER JR.

WILLEM KLEPPER

HUUB KLEPPER

MEET KLEPPER SR. & KLEPPER JR.

WILLEM KLEPPER

HUUB KLEPPER